Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

frdb.dk
Vejret17 º C

Stormagter presser Nordkorea: Stop raketten

Publiceret: 16.03.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

stiger på den koreanske halvø, hvor kritikken er regnet ned over Nordkorea i løbet af fredagen.

I regeringskontorerne i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, planlægger man nemlig at opskyde en omstridt satellit i næste måned.

Den skal markere 100-året for fødslen af deres afdøde landsfader og enehersker Kim Il-sung.

Men raketplanerne er en rigtig dårlig idé, mener kritikerne, som tæller blandt andre USA, Japan, Sydkorea, Rusland og FN.

Iagttagere ser den type opsendelser som forklædte test af langtrækkende missiler, som det stalinistiske regime har lovet at holde sig fra.

Især amerikanerne langer nu ud efter det nordkoreanske styre og kalder raketplanerne for "højst provokerende".

Hvis de føres ud i livet, kan det få konsekvenser for en ny aftale om fødevarehjælp til det forarmede Nordkorea, lyder det fra Washington.

Også i Moskva er man "bekymrede" over den tilsyneladende eskalerende situation.

- Vi beder Pyongyang om ikke at modsætte sig det internationale samfund og om at afstå fra handlinger, som øger spændingerne i regionen, hedder det i en udtalelse fra det russiske udenrigsministerium.

Det er snart 100 år siden, at Kim Il-sung - Nordkoreas "Store Leder" og grundlægger - blev født, og derfor har landet besluttet at sende en satellit op i april måned for at markere begivenheden.

Satellitten har fået navnet Kwangmyongsong-3 og er bygget i Nordkorea. Den har ifølge styret kun fredelige formål og vil ikke få konsekvenser for nogle andre lande.

Opsendelsen skal efter planen ske mellem den 12. og 16. april.

En nordkoreansk talsmand fortæller, at opsendelsen vil være "en vigtig lejlighed til at løfte landets brug af rummet til fredelige formål op på et højere niveau".

Udmeldingen om satellitten kommer, selvom landet for nylig har meldt ud, at det vil suspendere test af langtrækkende missiler som en del af forhandlinger med USA.

I 2009 affyrede nordkoreanerne et missil, der fløj 3200 kilometer. Iagttagere sagde dengang, at der var tale om en test af et ballistisk missil, som for eksempel vil kunne nå Alaska.

flereMest læste