Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
frdb.dk
4
 
4
 
4
 
4
 
4
 

Flere hundrede| trodsede kulden| og mindedes Befrielsen

Publiceret: 04.05.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Morten Kiilerich
Op mod 400-500 trodsede kulden store bededags aften fredag og mødte frem ved banegården og monumentet for byens faldne.

Frihedsbudskabet fra BBC blev traditionen tro afspillet i højttalere, og herefter tog dette års taler ordet.

KZ-overlever talte
Et levende bevis på, at det gode overlever det onde. Til sidst.

Arlette Andersen, Fredericia, født 1924 i Frankrig og overlevende fra dødslejren Auschwitz-Birkenau i det dengang ligeså nazi-besatte Polen.

19 år gammel blev hun arresteret og senere deporteret til KZ-helvedet.

Tyskland er forandret
- Jeg véd ikke, hvor jeg var 4. maj 1945. Jeg véd, jeg forlod Auschwitz-Birkenau i januar 1945. Vi gik derfra. I flere dage uden mad og drikke, fortalte hun.

Mange bukkede under, men 27. maj var Arlette Andersen, der senere kom til Fredericia, hvor hun har boet i mange år, tilbage i Paris.

I sin tale slog hun fast, at Tyskland i dag er forandret. At Tyskland og Frankrig ikke mere er fjender, men partnere i EU, og at en krig mellem dem er utænkelig. Ekstremisme, advarede Arlette Andersen, skal man derimod hele tiden være på vagt over.

Tak for vidnesbyrd
352 foredrag har den lille, spinkle kvinde holdt siden.

Om sine oplevelser og sit liv. Og efter kransenedlægning for de faldne, fællessang og fakkeltog til Landsoldatpladsen indenfor Fredericia vold, takkede byens borgmester, Thomas Banke hende for at have delt sine oplevelser med så mange siden de grufulde år.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier


   Jysk Fynske Medier

   Jysk Fynske Medier er en virksomhed dannet ved en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier. Det nye mediehus er landets tredjestørste med en budgetteret omsætning på 1,6 milliarder kroner og omkring 1325 medarbejdere. Koncernen udgiver 6 dagblade med et læsertal på en gennemsnitlig hverdag på 370.000 og på en gennemsnitlig søndag på 316.000. Hertil kommer 47 ugeaviser med et samlet oplag på mere end 1,1 millioner eksemplarer, ligesom koncernen ejer 3 lokalradioer med et gennemsnitligt ugentligt lyttertal på mere end 500.000. Hertil kommer en bred palet af digitale medier med mere end 1,2 million brugere og mere end 88 millioner sidevisninger. Endelig ejer Jysk Fynske Medier distributionsselskaber, et reklamebureau, et webbureau, grafiske virksomheder, trykkerier, filmselskaber og andre medierelaterede virksomheder.

   Adresse

   Fredericia Dagblad

   Nørrebrogade 5-7

   DK-7000 Fredericia

    

   Tlf: 75922600

   Fax:

    

   Kontakt os på e-mail

   Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Fredericia Dagblad. Fredericia Dagblad har ophavsretten, jf. lov om ophavsret.

   Vilkår for anvendelse af Net-Avis og E-avis | Cookie- og Privatlivspolitik