SOSEScript: GetMainProfileInfo.js failed executing with the following error: Error on line 30 position 3: Either BOF or EOF is True, or the current record has been deleted. Requested operation requires a current record.

Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
frdb.dk

Serbisk præsident benægter folkemord

Publiceret: 02.06.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Ritzau
Den nyvalgte serbiske præsident, Tomislav Nikolic, siger, at massakren i Srebrenica i 1995, der kostede 8.000 muslimer livet ikke var folkemord, men alvorlige krigsforbrydelser.

- Der var intet folkedrab i Srebrenica, siger Nikolic i et interview med montenegrinsk stats-tv fredag og vækker minder om hans tid som ultranationalistisk leder i krigene i 1990'erne, der splittede det tidligere Jugoslavien.

- I Srebrenica blev alvorlige krigsforbrydelser begået af serbere, som skal findes, retsforfølges og straffes, siger Nikolic.

Omkring 8.000 muslimske mænd og drenge blev dræbt i løbet af få dage, da bosniske serbere angreb det FN-beskyttede område Srebrenica i Bosnien i juli 1995.

Bosniens muslimske leder, Boris Izetbegovic, var øjeblikket ude med en fordømmelse af udtalelserne:

- At fornægte folkemordet i Srebrenica er ikke et skridt på vejen mod samarbejde og genoprettelse af tilliden, men præcis det modsatte. Det er en ny kilde til misforståelse og spændinger i regionen, siger Izetbegovic.

- Det sår alvorlige tvivl, om Tomislav Nikolics pro-europæiske standpunkt og hans forpligtelse til gode relationer i regionen, tilføjer han.

Nikolic vandt overraskende over den siddende og proeuropæiske præsident Boris Tadic ved præsidentvalget 20. maj.

Siden bruddet med det anti-vestlige og ultranationalistiske radikale parti i 2008 har Nikolic stræbt efter at fremstille sig selv som en moderat populistisk nationalist og har støttet Serbiens bestræbelser for at blive medlem af EU.

Serbien opnåede status som kandidatland i marts, og EU har gjort det klart, at en forbedring af forholdet til nabolandene på Balkan er et vigtigt skridt i retning af EU-medlemskab.

Serbien har så småt forsøgt at genoprette forbindelserne til de tidligere fjender i Bosnien, Kroatien og Kosovo, men forsoningsprocessen har været langsommelig.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier


   SOSEScript: GetMainProfileInfo.js failed executing with the following error: Error on line 30 position 3: Either BOF or EOF is True, or the current record has been deleted. Requested operation requires a current record.