Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
frdb.dk
 Der er tale om en rockmusical, der har mere musik end replikker i sig. Sangene på amerikansk giver ikke Bjørg Gamst nervøse trækninger, men hun har måttet øve ekstra meget på replikkerne, for at de ikke skal lyde som danglish. Foto: Michael Svenningsen
 Det rå vintervejr med en rå baggrund passer til indholdet af Fredericia Teaters kommende lille musical Lizzie. Helt lille bliver den ikke, for når det er slut i Fredericia, går turen til London. Foto: Michael Svenningsen
 Der er tale om en rockmusical, der har mere musik end replikker i sig. Sangene på amerikansk giver ikke Bjørg Gamst nervøse trækninger, men hun har måttet øve ekstra meget på replikkerne, for at de ikke skal lyde som danglish. Foto: Michael Svenningsen

Bjørg glæder sig til at være vild og blodig på scenen

Publiceret: 11.01.2017 12:00 | Senest opdateret: 11.01.2017 12:02
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Hun har stået der før med blod på fødderne og et fast greb om øksen. Svøbt ind i pågående rocktoner i en helt enkel scenografi. Og hun glæder sig voldsomt til at stå der igen, når musicalen Lizzie den 27. januar har premiere på Fredericia Teaters lille scene i Perhaps Salen.

- Det er tre år siden, jeg spillede rollen sidst, og det er en af de roller, jeg vil elske at vende tilbage til igen og igen. Det er faktisk en drømmerolle, siger Bjørg Gamst i en pause i prøverne på Musicalakademiet.

Med udsigt til Kastellet og et gråtungt Lillebælt er hun og hendes tre medskuespillere fanget ind i et mørkt kapitel i den amerikanske kriminalhistorie. I 1892 anklages Lizzie Borden for at have dræbt sin far og stedmor med økse, men hun frifindes på grund af manglende beviser.

En sjælden rolle
Muscialen har Lizzie som hovedkarakter, og det er hendes historie, der udvikler sig gennem stykket.

- Og det er sjældent med kvinderoller. Ofte spiller den kvindelige musicalhovedperson op til den mandlige, som udvikler sig undervejs. Det er også fint, men det er bare rart at have en rolle, hvor det er ens karakter, der bygges op, siger Bjørg Gamst.

Hun havde rollen som Lizzie, da teatret satte forestillingen op i 2014. Nu er hun tilbage som Lizzie Borden, men i engelsk udgave. Hendes tre kvindelige medskuespillere er henholdsvis amerikaner og englændere, ligesom instruktøren nu som dengang er fra USA.

- Jeg har ikke optrådt på engelsk i en musical før. Jeg har lavet små ting i form af nogle readings, som vi også har optrådt med, men ikke en fuld rolle. Det har været en udfordring og gjort, at jeg har skullet øve mig noget mere, end jeg plejer, siger Bjørg Gamst.

Rockforestilling
Både koreografi, sange og replikker skal sidde fuldstændigt på rygraden, når prøverne for alvor sætter i gang i den kommende uge på scenen.

- Man skal ikke tænke over det, for så skal man bruge kræfter på at huske, og så går der alt for meget energi med det. Tempoet er højt i forestillingen, der er tæt på at være et rockshow, så kræfterne skal ikke bruges på at tænke, smiler Bjørg Gamst.

Hun har øvet sig på de amerikanske rocknumre i pauserne mellem sit job som instruktørassistent på Klokkeren fra Notre Dame, hvor hendes mand Lars Mønsted aften efter aften begejstrede publikum som Quasimodo.

Spændt på London
Nu er det hans tur til at tage over i hjemmet på Baldersvej, hvor Halvdan på halvandet år sørger for at holde sine forældre i sving uden for teatrets mure.

- Vi øver seks dage om ugen fra kl. 10-16, så det hænger ikke fantastisk godt sammen med at være mor. Men heldigvis har vi vores forældre, som er fantastiske til at hjælpe os, når det kniber. Og det gør det tit, griner hun.

De skal også være klar til at rykke, når Bjørg og resten af Fredericia Teaters Lizzie-hold til februar drager til London med musicalen.

- Det bliver da fedt, men for mig er det ikke afgørende, om jeg står på en scene i Nørre Snede, Fredericia, London eller på Broadway. Det vigtigste er det, jeg laver, og det kan ikke blive meget bedre end Lizzie, siger Bjørg Gamst.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier