Vi bruger cookies!

frdb.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.frdb.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Det begyndte som en eksamensopgave: Iværksætter klar med klimavenlige godbidder

Hunden Hank er storfan af de nye miljøvelige godbidder, som Luxidan Nirmalananthan fodrer familiehunden med. Han har fået god hjælp af sin mentor, Peder Hvejsel, til projektet - og han håber nu, at mange flere vil støtte hans projekt, så han kan få realiseret sin forretningsidé. Foto: Lars Juul

Det begyndte som en eksamensopgave: Iværksætter klar med klimavenlige godbidder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Protein fra insekter bliver brugt i nyudviklet produkt til hunde. 24-årig har udviklet det fra bunden. Nu er han blevet optaget på anerkendt platform for crowdfunding, der skal skaffe kapital til markedsføring.

Fredericia: Det begyndte som en eksamensopgave. På tirsdag er fredericianeren Luxidan Nirmalananthan, 24 år, klar til at gå i luften med sit produkt, miljøvenlige godbidder til hunde.

Han har netop fået det nødvendige stempel af sit produkt, så han kan søge det, som hedder crowdfunding, på den internationale platform kickstarter.com.

Produktet er udviklet, afprøvet, og hundene er ifølge Luxidan Nirmalananthan vilde med godbidderne, der er baseret på protein fra insekter, men han skal have skaffet sig kapital til at komme i gang med markedsføring og den endelige produktion. Og det er det, som adgangen til Kickstarter.com kan hjælpe ham med.

 
Peder Hvejsel, frivillig mentor
Hvad er crowdfunding
Crowdfunding er en ny form for at skaffe penge på til projekter og gode ideer.  Det betyder, at det ikke er banker, fonde eller offentlige puljer, som bestemmer, om den enkeltes projekt skal realiseres.

Det vil typisk være venner, familie, kolleger og interesserede, som bidrager.

I Danmark findes crowfunding platformen boomerang.dk med Michael Eis som initiativtager. Coop har også etableret en crowfunding-platform.

Internationalt er kickestarter.com og indiegogo.com, som er opstået i Californien, storspillere inden for crowfunding. I

Skoleprojekt

Ideen opstod, mens han gik på IBA i Kolding. De var to studerende, som ville arbejde med et eksamensprojekt, der skulle handle om klima og miljø.

Luxidan Nirmalananthan har altid været glad for hunde og går meget op i familiehunden, som er multiallergisk. Og da hunden samtidig ikke er særlig glad for almindelig hundefoder, tænkte han, om det ville være muligt at udskifte protein fra kød med noget andet.

Lærer på skolen

De to studerende undersøgte nærmere, hvad der findes af prototyper af insektproteiner, som kunne anvendes i dyrefoder. Samtidig var de så heldige at løbe ind i biologen Lars Henrik Lau Heckmann, Teknologisk Institut, der har interesseret sig for, hvordan insekter omdanner madrester til protein, som kan bruges i dyrefoder. Han rådgav dem, og de fik også kontakt til en tidligere forskningschef ved en af de førende hundefoderfirmaer, Arovit Petfood.

På erhvervsskolen Hansenberg i Kolding fik de hjælp til at finde råvarerne og udvikle opskrifter.

- Vi bagte det i ovnen derhjemme, og det viste sig, at de fleste hunde var vilde med produktet.

Da de to studerende havde deres eksamen i hus i sommeren 2016, kunne Luxidan Nirmalananthan ikke slippe ideen. Han fortsatte derfor med at udvikle opskrifter og smagsvarianter.

Udgangspunktet var, at det skulle være sundt, klimavenligt og lækkert for hunden. Han begyndte at udvikle opskrifter og smagsvarianter.

Holdbarhed

Som iværksætter er der både op- og nedture. Også for Luxidan Nirmalananthan, der har valgt at sige, at det lærer han af.

- I vinteren 2016 løb jeg ind i nogle udfordringer. Det var et 100 procent naturligt produkt uden konserveringsmidler. Det betød, at det blot kunne holde to-tre uger, men efterspørgslen kræver, at det skal kunne holde i op til et år.

Igen afsøgte han mulighederne for at få hjælp. Den fandt han hos Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle. Elever, der uddanner sig til procesteknologer, ville meget gerne som led i deres uddannelse være med til at finde langtidsholdbare konserveringsmidler, som er naturlige. Det lykkedes i starten af 2017.

Foråret gik med at færdigudvikle produktet, og på et møde for iværksættere under Business Fredericia kom han i kontakt med erhvervsmanden Peder Hvejsel, der tilbød at være mentor for ham. Luxidan Nirmalananthan havde brug for køkkenfaciliteter. Peder Hvejsel spurgte rundt i sit netværk via Linkedin, og straks meldte slagter Frank Gregersen tilbage, at han på Nørrebrogade havde et køkken, som ikke bliver brugt for tiden. Det fik han lov at bruge kvit og frit. Nu er de bæredytige godbidder færdigudviklet, emballagen er klar, og han har allerede uddelt mange prøver på de økologiske produkter.

Crowdfunding

Peder Hvejsel har også været en god sparringspartner, når Luxidan Nirmalananthan løb ind i andre udfordringer. For eksempel lykkedes det ikke at blive optaget på den første crowfunding-platform, han havde udset sig.

- Jeg siger ikke, hvad han skal gøre, men hjælper ham med at finde frem til andre veje, når han støder på en forhindring, siger Peder Hvejsel, som er mentor på frivillig basis.

Crowfunding er en alternativ måde at skaffe sig kapital på frem for at gå i banken. Det er meget brugt i USA, men endnu ikke så kendt i Danmark. Iværksætteren søger mange mindre beløb. Små-investorerne skyder beløb ind, og de får pengene retur, hvis projektet ender med ikke at blive til noget. Den unge iværksætter vil også give investorerne hundegodbidder som tak for bidragene.

- Jeg håber også, at folk herhjemme kan se ideen i at støtte et lokalt projekt, siger den unge, der har boet hele sit i liv i Fredericia, og som har srilankanske rødder.

Tror på sin idé

Luxidan Nirmalananthan er overbevist om, at hans forretningsidé er bæredygtig, lige som produktet er det.

Egentlig var det slet ikke produktion af hundefoder, han havde regnet med, at han skulle beskæftige sig med. Han havde forestillet sig et job inden for reklamebranchen. Men nu har han arbejdet sig igennem hele processen med at opfinde et produkt, udvikle det og få gang i eget firma.

- Jeg har lært ti gange mere, end jeg nogensinde kunne lære på skolebænken. Det har også udviklet mig som person. Jeg er kommet uden for min komfortzone, og der lærer man allermest, siger han, der ikke ville være disse erfaringer med udviklingen af CEO - Entoma IVS foruden.