Vi bruger cookies!

frdb.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.frdb.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Det sidste brød er bagt i Skyttehusgade 28

Fredag morgen blev det sidste brød taget ud af ovnene i Skyttehusgade. P.A. Andersen og sønnen Kristian Andersen har besluttet at flytte al produktion til nye lokaler i Hornstrup. Foto: Benny F. Nielsen

Det sidste brød er bagt i Skyttehusgade 28

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag var sidste produktionsdag i Skyttehusgade for P.A. Andersen og Sønner. Ovnene bliver stående lidt endnu.

Det nye bageri
Det nye bageri på Frostvej 7 består af 2100 kvadratmeter bageri mod de 700 kvadratmeter i Skyttehushave og 750 kvadratmeter i Silkeborg.Den sorte bygning er delt op i forskellige afdelinger: Et pakkeri, hvor produktionen læsses i bilerne, som kører produkterne ud i butikkerne. Et bageri, hvor al brød laves. Et konditeri, hvor kagerne produceres og en wienerbrødsafdeling, hvor for eksempel det særlige økologiske wienerbrød produceres.

Desuden har det nye bageri en kæmpe fryser og et lager med 108 pallepladser. Til sammenligning var lageret i Skyttehusgade på 59 kvadratmeter.
Det er klart, at der er noget vemodigt ved det. Jeg er født og har arbejdet her hele livet, men hvis man vi ikke udvikler os, så afvikler vi.
P.A. Andersen III, tredje generation ejer af P.A. Andersen og Sønner

Vejle: En æra i Skyttehusgade er slut. Fredag morgen blev ovnene i nummer 28 slukket for sidste gang, inden P.A. Andersen og Sønner efter 118 år på stedet rykker produktionen ud i nye lokaler.

Fire generationer af bagermestre har forsørget familien fra det bageri, som Peter Alfred Andersen - udlært bagersvend fra Grenå - etablerede på stedet i 1899. I lige så mange år har der ligget bagerbutik på stedet. Butikken kommer fortsat til at eksistere, men de omkring 35 medarbejdere, som indtil fredag har holdt til på de omkring 700 kvadratmeter, flyttede fredag morgen til nybyggede lokaler i Hornstrup ved afkørsel 59.

Lige så vel som der er et par menneskealdre til forskel på 1899 og 2017, så er der stort set et lige så stort spring mellem det gamle bageri i Skyttehusgade og det nye i Hornstrup.

- Man kan især se det, nu når maskinerne er kommet ud af bageriet. Det er slidt og gammelt, konstaterede Kristian Andersen, som sammen med sin far - P.A. Andersen (tredje generation) - ejer og driver bageriet.

Bagermesteren kom med 3.000 kr. på lommen

Organiseret kaos

Fredag morgen blev de sidste brød taget ud af ovnene i det gamle bageri, og i løbet af morgenen kunne man se mænd i hvidt bagerarbejdstøj stimle ind og ud af porten til baggården og bageriets indgang med maskiner, som blev læsset på flyttevogne og kørt til Hornstrup.

Der herskede dét, som nok bedst beskrives som organiseret kaos, men alt skal være klar til produktion fredag aften og nat på den nye adresse.

P.A. Andersen havde dog tid til at stoppe op og mærke efter.

- Jeg har en klar fornemmelse af, at det her er det rigtige at gøre. Det er klart, at der er noget vemodigt ved det. Jeg er født og har arbejdet her hele livet, men hvis man vi ikke udvikler os, så afvikler vi, fortæller den 69-årige bagermester.

Bagerbranchen er en helt anden i dag, og branchen er presset af særligt bake-off-markedet.

- Da jeg var dreng, var der 44 håndværksbagere i Vejle. I dag er der seks, konstaterede P.A. Andersen.

For lidt kapacitet

Selvom bageriet i Skyttehusgade har været omdrejningspunktet siden 1899, så er produktionen de senere år blevet presset på kapaciteten, selvom der er opkøbt og udvidet igennem årene.

- Men sådan noget som for eksempel personaleparkering har været et problem i 20 år, og der er nogle sider af vores produktion, som har været for dårlige på grund af pladsmangel. Vi har i mange år tænkt på at flytte, men den rigtige anledning har manglet, ligesom der ikke har været penge til det, fortæller Kristian Andersen.

En del af produktionen har de seneste 10 år ligget i Silkeborg, men den afdeling blev lukket ned i begyndelsen af maj, og nu bliver det hele altså samlet i spritnye og en del større lokaler.

- Det kommer til at give en kæmpe besparelse på husleje, og det kommer forhåbentligt også til at give nogle synergier, håber Kristian Andersen.