Fredericias læger går til kamp mod morfin-problem

- Jeg kunne godt ønske mig, at den generelle holdning til morfin ændredes. For eksempel vil ingen patienter have metadon på recept, fordi metadon forbindes med misbrug og narkomani. Hvis morfin havde et tilsvarende dårligt "image", ville der måske blive udskrevet mindre, siger Kerstin Henriksen, der er formand for bylægerne i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen

Fredericias læger går til kamp mod morfin-problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De praktiserende læger i Fredericia vil forsøge at dæmme op for Fredericias illegale marked for morfin-præparater. Men det er svært.

Fredericia: Lægerne i Fredericia vil forsøge at dæmme yderligere op for, at morfin-præparater fra deres recepter ender på det lokale narkomarked.

Som beskrevet i ElboBladet i sidste uge har Fredericias narkomarked i årevis bugnet af morfin - blandt andet lægeordinerede morfin-præparater.

Kilder med kendskab til miljøet oplyser, at nogle patienter løber om hjørner med deres læge for at få udskrevet ekstra meget morfin. Og så ender midlerne på narkomarkedet.

De praktiserende læger er opmærksomme på problemet. Men de har svært ved at forhindre misbrug af udskrevet morfin.

- Vi mener jo ikke, at vi udskriver morfin til folk, der ikke selv har brug for det. Men vi ved godt, at der er et problem i Fredericia, siger bylægernes lokale formand, Kerstin Henriksen, til ElboBladet.

Bylægerne vil fremover sætte fokus på morfin-problemet. Blandt andet vil lægerne mødes og i samlet flok få undervisning i at håndtere problemet. Det sker til november.

Måske skal vi læger starte med at sammenligne, hvor meget morfin vi hver især udskriver.
Kerstin Henriksen, læge-lokalformand
Der er mange lovlige morfin-præparater, som kan misbruges. Foto: Peter Friis Autzen
Der er mange lovlige morfin-præparater, som kan misbruges. Foto: Peter Friis Autzen

Hvor kommer stofferne fra?

Bylægerne har aftalt at sætte fokus på området. Men de har ikke endnu aftalt, hvordan de vil gøre det, fortæller Kerstin Henriksen.

- Måske vi skal starte med at sammenligne, hvor meget de enkelte læger udskriver? Bare for at se, om det er markante forskelle. Måske kan det gøre os klogere på det her, siger hun.

Hun understreger, at læger er nødt til at have tillid til patienterne, når de klager over smerter.

- Hvis en patient siger, at han har smerter, skal vi tro på det. Hvis mødet mellem læge og patient tager afsæt i mistro, har vi ikke et tillidsforhold - og så går det hele i udu, siger Kerstin Henriksen.

Det sker en sjælden gang, at en læge er helt sikker på, at patienten malker ham eller hende for morfin. De sager er ret enkle at håndtere, fordi lægen så kan smække medicinskabet i.

- Det er langt sværere, når vi enten ikke har mistanke eller bare har en løs fornemmelse af, at noget måske er galt, siger Kerstin Henriksen.

- I de tilfælde er man nødt til at tage en ubehagelig snak med patienten. Det er der ingen vej udenom, siger hun.

Fredericias læger går til kamp mod morfin-problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce