Kan koste 1000 kr. i bøde: Pas på med, hvordan du advarer om fotovogne

Det er ikke uvæsentligt, hvordan man som bilist vælger at advare sine medtrafikanter om en forestående fartkontrol. Arkivfoto: Larz Grabau

Kan koste 1000 kr. i bøde: Pas på med, hvordan du advarer om fotovogne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opslag på Facebook, blink med det lange lys, trafikalarmer i bilen. Vicepolitiinspektør Jesper Engelund fra Sydøstjyllands Politi forklarer, hvad man må og ikke må for at advare øvrige bilister om fotovogne.

Sydøstjylland: Hver gang politiet parkerer en fotovogn og gør klar til at blitze bilister med en lidt for tung højrefod, følges det gerne op med en nogenlunde klassisk skabelon på sociale medier.

En borger advarer om fartkontrollen i en bygruppe på Facebook, hvorefter en anden person i mere eller mindre saglige vendinger gør opmærksom på, at man ikke må advare om fotovogne - inden en enkelt eller to for øvrigt også beklager sig over, der alligevel bare er tale om pengemaskiner.

Men hvad er reglerne egentlig?

Vicepolitiinspektør Jesper Engelund, leder af Hunde- og Færdselscentret hos Sydøstjyllands Politi, forklarer, at det er ganske simpelt.

- Alt hvad du skriver på Facebook er lovligt, og på samme måde hverken kan eller vil vi sige noget til, hvis man bliver advaret af en app eller lignende, siger han, og fortsætter:

- Først når vi kommer ud på færdselslovens område, bliver det et skråplan. Eksempelvis må man kun bruge sine lygter til at signalere fare eller anden grund til at udvise agtpågivenhed - og det er altså ikke farligt, at der længere fremme holder en fartkontrol, siger Jesper Engelund.

Af samme grund er der heller intet i vejen for, at man til og fra arbejde ringer med en advarsel til arbejdspladsens øvrige pendlere, så længe det ikke tager opmærksomhed fra kørslen og naturligvis foregår via en håndfri løsning.

Vi bliver holdende, selvom alle er blevet advaret om vores fartkontrol - for det er alligevel aldrig alle, der er blevet advaret.
Jesper Engelund, vicepolitiinspektør, Sydøstjyllands Politi
Illustration: Lennart Kjær Schouborg
Illustration: Lennart Kjær Schouborg

Politiet advarer også selv

Overtrædelse af reglerne vil typisk takseres til en bøde i omegnen af 1000 kr., men det er sjældent sager, Sydøstjyllands Politi vil efterfølge.

I modsætning til, hvad mange mener, forklarer Jesper Engelund da også, at fartkontrollerne ikke skal ses som et let middel til at få penge i kassen. Derfor advarer politiet rundt om i landet også fra tid til anden selv om forestående fartkontroller på navngivne veje.

- Vi har ingen intentioner om at plukke folk for penge, men derimod at nedbringe hastigheden og antallet af dræbte i trafikken. Påmindelser har helt sikkert en præventiv effekt, og derfor er vores holdning også, at det er helt fint, folk advarer hinanden - inden for lovens rammer, siger Jesper Engelund.

Kan koste 1000 kr. i bøde: Pas på med, hvordan du advarer om fotovogne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce