Slutspil i gang om millioner efter historisk kokain-sag med Fredericia Havn i fokus

En container med 310 kg kokain skjult i lasten ramte Fredericia Havn i sommeren 2015. Den blev via lastbil sendt videre til en virksomhed i Esbjerg, hvor man gjorde det historiske fund af kokainen. Syv udenlandske mænd havde samtidigt indlogeret sig på Hotel Postgården og opførte sig så mistænkeligt, at politet mente, at de var sendt til Fredericia for at hente kokainen. Men alle syv blev frikendt. Arkivfoto: Angelina Owino

Slutspil i gang om millioner efter historisk kokain-sag med Fredericia Havn i fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv tiltalte og siden frikendte udlændinge kræver tilsammen omkring 3,5 mio. kroner i erstatning for uretmæssig fængsling, telefonaflytning og tabt arbejdsfortjeneste i sagen om 310 kg kokain i en container, der gjorde ophold på Fredericia Havn og blev fundet i Esbjerg.

Fredericia: Syv mænd fra Holland og Belgien er sammen med deres danske advokater i gang med at kæmpe for en erstatning på omkring 400.000-500.000 kroner per mand ved byretten i Kolding. Det er det endelige slutspil på den største beslagslæggelse af kokain herhjemme til dato. De syv blev sat i forbindelse med fundet af 310 kg kokain i sportstasker i en container i Esbjerg i 2015. Containeren kom ind i Danmark via Fredericia Havn.

Det er statsadvokaten, som fører sagen for anklagemyndigheden. Forud for retssagen har både statsadvokaten og rigsadvokaten afvist, at de syv mænd kunne få erstatning. Begrundelsen har hver gang lydt, at det var deres eget ansvar, at de blev varetægtsfængslet og tiltalt, fordi de under hele sagen stort set nægtede at udtale sig.

- Min klient har et krav på 385.000 kroner. Det er dels taksten for uberettiget fængsling og dels i form af tabt arbejdsfortjeneste, oplyser Linda Christensen fra Stage Advokaterne.

Samlet er kravet på omkring 3,5 mio. kroner. Kravene varierer fra klienterne i forhold til, hvilken arbejdsfortjeneste de er gået glip af i det år, der gik fra mændene blev fængslet i Holland, og til mændene blev frikendt 22. december 2016.

310 kg kokain uden ejere
Politiet beslaglagde 14. juli 2015 310 kilo kokain hos virksomheden Holger Christiansen A/S i Esbjerg.Det var det hidtil største enkeltbeslag af kokain herhjemme.

De 310 kilo kokain repræsenterede ifølge politiet en værdi på 800-900 millioner kroner på gadeplan.

Men hvor kokainen skulle hen, eller hvem der var bagmænd, er aldrig blevet opklaret, og de syv udlændinge, man mente skulle have hentet kokainen, blev alle frikendt.

Politiet mente, at narkoen ved en fejl landede hos Esbjerg-virksomheden eller i det hele taget kom til Danmark. Containeren, det lå i, blev sendt fra Brasilien og skulle have ramt Europa i den belgiske havneby Antwerpen. Men det viste sig, at den i stedet røg direkte videre til Fredericia.

Her dukkede syv mænd op først på hotel Propellen i Billund og siden på hotel Postgården i Fredericia. De blev observeret ved hegnet til Fredericia Havn, og anklagemyndigheden forsøgte at bevise, at det var deres plan at få fingre i lasten og køre den til Holland.

De syv blev anholdt og fængslet i Holland i december 2015 og udleveret til Danmark i marts 2016.

22. december 2016 frifandt Domsmandsretten i Kolding alle syv tiltalte på grund af mangel på beviser.

Tavse tiltalte

Anklagemyndigheden mente, at de syv mænd havde til opgave at få fat i kokainen. De var således ikke bagmænd, men håndlangere i bunden af hierarkiet. Alligevel lød kravet på fængsel i 10-14 år.

Men retten mente ikke, at anklagemyndigheden kunne bevise, at de syv mænd luskede rundt på havnen i Fredericia for at få fat i kokainen. Derfor blev de alle frikendt, og afgørelsen blev ikke anket fra anklagemyndighedens side.

Under afhøringerne og retsmøderne afviste alle at udtale sig, og det er argumentet for, at det indtil videre er blevet afvist at yde erstatning. Det fremgår af retsplejelovens paragraf 1018 a, at erstatning kan nedsættes eller nægtes, såfremt den sigtede selv har givet anledning til foranstaltningerne.

Der er afsat fire retsdage til erstatningssagen, hvor i hvert fald Linda Christensen forventer, at hendes klient dukker op.

Det første retsmøde er afviklet i sidste uge, mens der ventes en afgørelse efter yderligere tre retsmøder i denne uge.

Slutspil i gang om millioner efter historisk kokain-sag med Fredericia Havn i fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce