Syv udlændinge får millionerstatning i kæmpe kokainsag - statsadvokat overvejer anke

De syv mænd er i denne uge blevet tilkendt erstatning for deres fængsling i sagen. Arkivfoto

Syv udlændinge får millionerstatning i kæmpe kokainsag - statsadvokat overvejer anke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dommerne i byretten afgjorde i denne uge, at syv udenlandske mænd skal have over en million kroner af statskassen for uberettiget varetægtfængsling i sag om smugling af 310 kg kokain via Fredericia Havn. Kravet var på tre mio. kroner. Statsadvokaten og forsvarere overvejer anke.

Fredericia: Syv udenlandske mænd blev i december frikendt for forsøg på at få fingre i 310 kg kokain i en container i Fredericia, og forleden fik alle syv tilkendt erstatning på hver 168.000 kroner for uberettiget varetægtsfængsling i knap syv måneder.

De havde krævet godt tre mio. kroner.

Den omfattende dom er man ved at gennemlæse ved statsadvokaten i Viborg. Statsadvokaten og siden Rigsadvokaten har afvist erstatningskravet, siden det blev rejst efter frifindelsen.

- Vores påstand er, at de tiltalte selv har været skyld i fængslingen. De har ikke medvirket ved sagens opklaring, og derfor har vi afvist erstatningskravet. Nu ligger dommen der, og vi har 14 dage til at overveje en anke, siger anklager Anne Damhus.

- En af dommerne var uenige i afgørelsen og mente, at der ikke skal udbetales erstatning, det er vel med i jeres overvejelser?

- Det er klart, og det indgår også, at de syv kun fik delvist medhold i deres krav. De får kun erstatning for varetægtsfængsling i syv måneder, og ingen erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, fordi retten mener, at de selv har bragt sig i situationen ved fra starten ikke at medvirke, siger Anne Damhus.

De syv forsvarere har ligeledes 14 dage til med deres klienter at overveje om de vil kæmpe videre for fuld erstatning.

Vi har hele tiden ment, at sagen kunne holde, så vi er ikke enige i rettens præmis.
Anklager ved statsadvokaten Anne Damhus

Sagen holdt ikke

De syv mænd blev fængslet in absentia tilbage i december 2015 for deres rolle i kokainsagen. De 310 kg kokain blev fundet i en container i Esbjerg 14. juli 2015, og politiets efterforskning på tværs af landegrænser førte i fængsling af de syv mistænkte.

De havde alle indlogeret sig i Fredericia, mens containeren med kokainlasten blev sat i land i Fredericia for dagen efter at blive sendt videre til Esbjerg.

Men i erstatningsafgørelsen lægger flertallet af dommerne vægt på, at anklagemyndigheden i maj 2016 burde have indset, at sagen med de syv ikke ville kunne føre til dom.

- Det er vi selvfølgelig ikke enige i. Det var vores påstand, at de syv kunne dømmes, siger Anne Damhus.

Derfor forblev de syv varetægtsfængslet frem til retssagen i december 2017. Anklagemyndigheden havde krævet fængselsstraffe på 10-14 års fængsel i sagen med den usædvanligt store mængde kokain. Overfor sad de syv udenlandske mænd med hver deres danske stjerneadvokat og nægtede alt og krævede frifindelse.

22. december 2017 kunne alle syv forlade retten og vende hjem til Holland og Belgien.

Syv udlændinge får millionerstatning i kæmpe kokainsag - statsadvokat overvejer anke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce