Koldinghus' tidligere direktør er stadig på sporet af fortiden

Poul Dedenroth-Schou var leder af Museet på Koldinghus gennem hele restaureringen af Koldinghus og arbejdede tæt sammen med arkitekterne Inger og Johannes Exner og ingeniør Erik Holm Christensen om opgaveløsningen. Efter restaureringen iværksatte museet fra 1993 en lang række spektakulære udstillinger i den nyrestaurerede sydfløj, bl.a. med skulpturer af Joan Miró og Alberto Giacometti, Guld fra Pompeji, moderne britisk sølv og Harley Davidson-motorcykler. Koldinghus blev dermed det første museum udenfor København, der hvert år arrangerede meget store internationale særudstillinger. Privatfoto

Koldinghus' tidligere direktør er stadig på sporet af fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om Poul Dedenroth-Schou nu har rundet 75 år, er pensionisttilværelsen stadig fyldt med historie ligesom i de mange år, hvor han satte store udstillinger op som direktør for Koldinghus.

Kolding: - Jeg vil gerne lave noget, som er skægt for mig selv, og som ikke indeholder al den administration, som er en del af mit nuværende job.

Sådan sagde Poul Dedenroth-Schou i et interview, lige inden han i 2013 gik på pension, efter at han i 37 år havde stået i spidsen for Koldings vartegn, Museet på Koldinghus.

Nu er han netop fyldt 75 år - den 6. august - og han har selv sørget for at leve op til sine egne ord. Ikke mindre end tre bogprojekter går som en tråd gennem pensionisttilværelsen, og modsat årene på slottet bestemmer han selv, hvornår han går til og fra kontoret, og administrationen er lig nul.

- Det er ikke så målrettet, men det er dog noget, jeg arbejder med løbende, siger han.

Poul Dedenroth-Schou
Født 6. august 1943 i Næstved

Cand. mag. i historie og kunsthistorie fra Københavns Universitet 1973. Museumsinspektør ved Tøjhusmuseet 1972-1976 med ansvar for artilleri (Kanonhallen). Museumsdirektør for Museet på Koldinghus 1976-2013. I perioden 1993-2000 tillige kulturdirektør i Kolding Kommune. Tildelt Entreprenør-Prisen 1994, legat fra Ole Haslunds Kunstnerfond 1996, Dansk Metals Guld & Sølv Initiativpris 2000, Ridder af Dannebrog 2001, Associate of the Worshipful Company of Goldsmiths 2002, Guldvaregrossistforeningens Jubilæumslegat 2004, Årets Koldingborger 2014.

Gift med Birgitte Dedenroth-Schou.

Udgivelse må vente lidt

Det ene projekt er et katalog over dansk sølvbestik gennem det 20. århundrede. Bogen er vanskelig at skrive, erkender han.

- I mine år på Koldinghus har jeg tit savnet sådan et katalog, men nu kan jeg godt forstå, hvorfor den ikke er lavet, for det er meget svært at skaffe oplysningerne, fordi de gamle fabrikker er lukket, og der mangler mange registre, som simpelthen ikke er blevet gemt, forklarer han.

En anden bog handler om sølvsmedene i Kolding helt tilbage til det 15. århundrede. Her må oplysningerne også stampes op af jorden, men arbejdet skrider frem.

- Men der kommer ikke nogen bogudgivelse hverken i 2018 eller 2019, det kan jeg godt garantere, siger Poul Dedenroth-Schou, som gennem sine år som Koldinghus-direktør har haft erfaring i at skrue selv store og ambitiøse bogprojekter sammen.

Et bjerg i Grønland

Den sidste bog er ikke rigtig en bog. I hvert fald ikke endnu.

- Da jeg gik på pension, sagde min kone, at nu skulle jeg gøre noget for mine børn og børnebørn - nemlig skrive min familiehistorie. Det er jeg i gang med, og det er faktisk rigtig skægt. Trefjerdedele af familien var fæstebønder, så dem er der ikke så meget om i arkiverne, men den sidste fjerdedel kan man finde noget om, og så er der pludselig en masse at skrive, siger han.

Slægtshistorien rummer blandt andet historier om en søofficer, der kæmpede i Slaget på Reden 1801 og senere anlagde Frederikshavns havn, en skotsk forfar, der i begyndelsen af 1600-tallet fik et bjerg i Grønland opkaldt efter sig, og en farmor i Norge, der 1622 blev brændt som heks.

Mr. Koldinghus

Selv om han gennem 37 år var "Mr. Koldinghus", som bestyrelsesformand Jørgen A. Houmann kaldte ham ved fratrædelsen, så har han siden undladt at kommentere, hvad der sker på slottet. Dog vil han godt give en bemærkning, hvad angår det lokale festspil, som denne sommer er flyttet på slottet, hvor det spiller i slotsgården i anledning af Koldinghus' 750 års jubilæum.

- Jeg kan godt se, at i år giver det god mening på grund af jubilæet, men som en permanent ordning vil det være helt forkert. Det ødelægger oplevelsen for turisterne, at slotsgården ligner en byggeplads. Jeg havde samme holdning, dengang festspillet var på slottet i 1980'erne, da jeg var direktør.

75 årsdagen har han fejret med familie og venner. Så nu er det tilbage til bogprojekterne igen - men kun i det tempo han selv vælger.

Koldinghus' tidligere direktør er stadig på sporet af fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce