Lad os lege, vi har en byplan


Lad os lege, vi har en byplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Helle S. Andersen, Nørre Voldgade 82, Fredericia
Peter Leth-Larsen
Fredericia Debat. 

Læserbrev: Hvad skal der til for, at rammerne i bymidten er både smukke og interessante?

Er det torve og pladser til rekreation, er det moderne arkitektur og nytænkning, eller skal man blive ved det gamle og oprindelige?

Turisterne kalder Fredericia Rådhus en øjebæ. Det er en af sommerens avishistorier, og mange lokale har også en mening om det, godt eller skidt.

Men rådhuset er bestemt ikke det eneste, både borgere og turister har en mening om.

Så godt som hver gang der bygges nyt eller bygges om i Fredericia, bliver det fulgt nøje af den offentlige mening.

Mange har et tilsyneladende fejlagtigt indtryk af, hvad man må og ikke må, og de fleste er blevet overrasket over, at det er tilladt at bygge højere end tre etager, at tagene må være flade i stedet for det velkendte med rødt tegl, og ikke mindst at husene ikke længere nødvendigvis er med røde mursten eller pudsede mure.

En tur rundt i den indre del af Fredericia afslører en by med mange gamle og bevaringsværdige huse, men også at der siden 1950'erne tilsyneladende udelukkende har været en plan for byen, nemlig vækst.

Det er så i flere tilfælde sket på bekostning af tanke/omtanke for bybilledet som helhed.

God arkitektur holder længe, vel at mærke hvis det er vedligeholdt, og det er nok manglen på vedligeholdelse, der sammen med fejlplacerede lygtepæle i helt anden stil, der får rådhuset til at se træt ud.

Hjørnet af Prinsensgade/Købmagergade er til gengæld en af de bygninger, der tilsyneladende er bygget uden omtanke for omgivelserne.

De nye boliger ved Købmagergade Skole er lavet, så de falder ind i omgivelserne, og de støder sandsynligvis ikke nogen, ligesom ejendommen i Danmarksgade/Kongensgade også er relativ neutral, selv set med nutidens øjne.

En ny bygning, der vil blive diskuteret langt ind i fremtiden, er den nyopførte ejendom på hjørnet af Prinsensgade /Dronningensgade.

Hvorfor er huset grå mursten, hvorfor er taget fladt, hvorfor væltede man det gamle bindingsværkshus helt i stedet for at beholde facaden og bygge nyt bag den, er blot nogle af de mere negative kommentarer, der allerede nu lyder, når talen falder på huset.

Det samme gælder det nye byggeri på havneområdet. Alle gader i indre by er lige, men for enden af Vendersgade står pludselig et hus i en skæv vinkel og hindrer dele af vandkigget fra Vendersgade.

Moderne arkitektur kan være fantastisk - på det rigtige sted. Det kan også fungere i en by, der værner om de gamle huse.

Men når man kan vælte et gammelt hus for så at bygge nyt, der slet ikke passer i hverken arkitektur, farver eller det omgivende miljø, mangler der måske planlægning og omtanke.

Det er en vigtig lære, at vi kan se på de ændringer, der er sket i byens arkitektur, og lære af det, vi ser. Hvilke bygninger står som flotte tidstypiske markeringer, og hvilke burde aldrig have haft tilladelse til at blive opført i den historiske bymidte.

Man kan vel med rette spørge: Hvad er så planen, altså byplanen i Fredericia?

Lad os lege, vi har en byplan.

Vi kan starte i Nørre Voldgade, hvor der er lavet forhaver. Dette fører således oplevelsen af gaden tilbage til, hvordan det så ud i ca. 1930. Hvis vi lader det sprede sig til Dronningensgade og Kongensgade vil vi have et helt område i samme stil.

Prinsensgade samt dele af Bjergegade og Dalegade kunne så være den del af byen, hvor vi ser de små, gamle huse. Lad dem leve og forblive i samme stil med farver, variationer og stokroser.

Akseltorv er en stor plads omkranset af palælignende huse. Hvorfor ikke skabe en oase med flere træer, bænke, petanque-bane og springvand, som vi ser mellem de mondæne huse i London og Paris?

Ja, det er store tanker for en lille by.

Når vi så er i gang, åbner vi Vendersgade og Danmarksgade helt for kørende trafik, så gågadesystemet udelukkende ligger i Gothersgade - helt ned til havnen og den del af Jyllandsgade, som allerede er gågade.

Lad os skabe en by, hvor vi værner om de gamle værdier, men samtidig er åbne for at binde byen sammen på ny måde, ikke ved stædighed og verbale lussinger, men ved at lytte og samarbejde og frem for alt tænke på, at vi jo alle vil det bedste for Fredericia.

Lad os lege, vi har en byplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce