Læserbrev: Hvad har Carlsberg og Oldemors Spisekammer til fælles?


Læserbrev: Hvad har Carlsberg og Oldemors Spisekammer til fælles?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Evald Lauridsen, Dalegade 22, Fredericia, på vegne af Oldemors spisekammer
AO
Fredericia Debat. 

Læserbrev: Hvad har Carlsberg og Oldemors Spisekammer til fælles, set udefra - intet og dog, men det kommer vi til - for overskriften skulle jo gerne stå til troende.

Lad os starte med Carlsberg. Vi kender den som koncernen, der brygger øl og læskedrikke.

Carlsberg fik i 2017 støtte fra Innovationsfonden til et forskningsprojekt, som skal få de oprindelige sorter af byg og hvede tilbage i landbrugsproduktionen. Byg og hvede indgår som de fleste nok ved i godt dansk øl.

Men netop byg og hvede har igennem tiden gennemgået en forædling, som har gjort dem langt mindre modstandsdygtige i den danske natur, og derfor er planterne blevet langt mere bekostelige at dyrke i dansk landbrug. Carlsberg køber for mange millioner af både byg og hvede til deres ølbrygning, og derfor ser koncernen en stor fordel i at fremme tilbagekomsten af de oprindelige sorter, som indeholder de nærings- og bitterstoffer som naturligt gør planterne i stand til at gro i den danske muld.

Innovationsfonden skriver bl.a. i en pressemeddelelse: "nyt dansk forskningsprojektet vil genskabe de oprindelige afgrøders egenskaber for at gøre dem mere robuste".

For at sige det kort, viser projektet, at Carlsberg vil tilbage til de oprindelige kornsorter for at lave bedre ølprodukter.

Så nærmer vi os Oldemors Spisekammer, for her vil vi også tilbage til de oprindelige sorter for at styrke produktet "den menneskelige krop".

Oldemors Spisekammer er en gruppe ildsjæle i Fredericia, der arbejder på at få de gamle, ikke-forædlede, rene grøntsagssorter tilbage i vores dyrkning og på vores tallerkener.

Oldemors Spisekammer er inspireret af et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet, kaldet Maxveg, som har vist, at netop de gamle oprindelige grøntsagssorter har stor betydning for vores immunforsvar. Forskningsprogrammet viser bl.a., at rodfrugter og grøntsager, der er dyrket af de oprindelige sorter indeholder bitterstoffer. Bitterstoffer, der er væsentlige for vores immunforsvar. Slå MAXVEG op og læs om projektet.

Oldemors Spisekammer arbejder med formidling af de gamle grøntsagssorter gennem bl.a. gadekøkkenevents, foredrag, debatindlæg og dyrkning af grøntsager i samarbejde med Persillegartneriet ved Kringsminde.

I 2018 søger vi samarbejdspartnere og midler til at starte en større dyrkning af grøntsager sammen med lokale landmænd og hobbygartnerier.

Har du lyst til at være med i Oldemors Spisekammer eller blive samarbejdspartner, så kontakt Facebook detgroennefredericia eller kom forbi Det Grønne Rum i Danmarksgade 13, Fredericia.

Læserbrev: Hvad har Carlsberg og Oldemors Spisekammer til fælles?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce