Gå ud og begå fejl - så længe du lærer af dem


Gå ud og begå fejl - så længe du lærer af dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefkonsulent Louise Bjerre
© Angelina Owino/© Fotograf Angelina Owino
Kommentar. 

Det ligner jo en beduinlejr!

Sådan blev C-byen for nylig omtalt - og det er ikke første gang, at de kreative og eksperimenterende projekter i Kanalbyen vækker forundring. Placeringen og det æstetiske udtryk afspejler nemlig det, det er; en midlertidig installation i Kanalbyen i Fredericia.

Samtidig er opstillingen eksperimenterende og i en del sammenhænge uafprøvet, og der skal derfor blandt meget andet findes løsninger med kommunen inden for gældende lovgivninger osv. De midlertidige aktiviteter skaber liv før byen og hjælper Kanalbyen med at identificere, hvem de skal bygge byen til. Vi udvikler nemlig til mennesker.

C-byen er mere konkret en samling containere, som kan benyttes til forskellige formål. Fælles for dem er dog, at indholdet i containerne skal skabe udadvendt liv og aktivitet i området.

En del af vores natur er åbenbart at søge det velkendte og finde tryghed i strukturer og rammer, som vi kan genkende.
Jeg tror bare fast og stædigt på, at innovation og udvikling ofte sker, når vi selv er medskabende, og når rammerne er fleksible. Når vi tør begive os ud ad ubetrådte stier og tvivle på det eksisterende og bestående.

Tanken er desuden, at de eksperimenterende detailhandlende i containerne på sigt skal videre i eksisterende lejemål i byen, når de har testet deres koncept af og har en bæredygtig forretningsplan. På den måde styrker C-byen også detail- og kreative iværksættere i byen.

I C-byen betaler man en mindre leje i gængs valuta, men en væsentlig leje i C-byens egen valuta: nemlig betaling til fællesskabet.

Et andet af de midlertidige aktiviteters formål er også at eksperimentere med rammer. I C-byen er det rammer for iværksætteri, bydesign og byudvikling. Derfor er den midlertidige by bygget op af containere, som skal understrege det rå og midlertidige. Det er nemlig min påstand, at midlertidighed løfter engagementet, fordi man selv har stor indflydelse på de rammer, man virker under.

Vi samarbejder løbende med studerende og andre, der har lyst til at medskabe i fællesskab. Nogle opgaver bliver vi tilbudt helt uopfordret, og andre stiller vi. Da vi ofte er stødt ind i udbrud som det indledende, har en af de opgaver, vi ofte har stillet været: "Opgrader C-byens layout æstetisk og funktionelt".

Ikke fordi vi har uanede midler til dette - det ville også undergrave det midlertidiges dynamik - men simpelthen for at få nye input og for at udvikle i fællesskab. Og det er interessant, at hver eneste besvarelse på denne stillede opgave resulterer i, at den studerende groft sagt foreslår at male containerne sorte og stille dem op, så de ligner eksisterende byer. Altså at efterligne og tilpasse C-byen til det moderne by-udtryk.

Når man gør op med eksisterende rammer, er man sat fri af snærende dikotomier og kan skabe uden bindinger og begrænsninger. Og man kan eksperimentere med, hvad et fremtidigt bydesign er - især inden for aktørsamspil - og dermed måske ane en kontur af et fremtidigt innovativt og uafprøvet bydesign.

Men en del af vores natur er åbenbart at søge det velkendte og finde tryghed i strukturer og rammer, som vi kan genkende.

Jeg tror bare fast og stædigt på, at innovation og udvikling ofte sker, når vi selv er medskabende, og når rammerne er fleksible. Når vi tør begive os ud ad ubetrådte stier og tvivle på det eksisterende og bestående.

Men det er også her, at der er rigtig gode muligheder for at fare vild og begå fejl. Og måske er det det, der skræmmer os?

Måske har vi skabt en arbejds- og livsnorm, hvor det værste man overhovedet kan forestille sig, er at tage/begå fejl. Tænk bare over hvor stor en mangel på tolerance og accept der er, når der sker fejl på vores internetforbindelse eller i vores tv-pakke nytårsaften.

Tænk over antallet af shitstorms, der rammer med spredehagl for tiden, fordi virksomheder begår fejl. Hvor tilgivende er vi så i virkeligheden i stand til at være, når det er os selv, der begår fejl?

Jeg var engang til en konference, hvor den fremtidige arbejdsmetode for innovation og udvikling blev beskrevet som "Fejl dig Frem". Tænk lige over det - og gå så ud og begå lidt flere fejl - så længe du lærer af dem.

Gå ud og begå fejl - så længe du lærer af dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce