Onsdagsord: Skal vi bare nyde det? Eller skal vi også være bekymrede?


Onsdagsord: Skal vi bare nyde det? Eller skal vi også være bekymrede?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Pernille Pedersen, lærerstuderende
Yilmaz Polat
Kommentar. 

Sommeren har for alvor været over os i Danmark, og Fredericia er ingen undtagelse.

Vejrguderne har hørt vores bønner, og vi fik den varme og solrige sommer, som mange længe har gået og sukket efter. Og det er blevet nydt - virkelig nydt.

Strandene i og omkring Fredericia har været bugnende fulde af vand og solbadende gæster, caféerne og ishusene har haft travlt og de mange krydstogtgæster har også haft vejret med sig under deres ophold i Fredericia og har virkelig kunnet få oplevelsen af, hvordan Fredericia by summer af liv på en varm og solrig sommerdag.

Det er jo i grunden ikke normalt, at vi skal have så mange solrige, varme dage efter hinanden - uden vand. Når jeg har udtryk min bekymring over for andre mennesker, så har jeg haft oplevelsen af at blive skævet til og betragtet som en utaknemmelig pessimist, fordi HALLO! Den sommer vi har ventet på, er her langt om længe. Folk har skudt min bekymring hen med svar som "vi har da før haft det så varmt" og "jeg kan da selv huske dengang i sommeren '92, hvor der var over 30 grader".

Min familie og jeg har også nydt det i fulde drag, og vi har tilbragt hele vores sommerferie herhjemme.

Men jeg kan dog ikke lade være med at være bekymret. For det er jo i grunden ikke normalt, at vi skal have så mange solrige, varme dage efter hinanden - uden vand. Når jeg har udtryk min bekymring over for andre mennesker, så har jeg haft oplevelsen af at blive skævet til og betragtet som en utaknemmelig pessimist, fordi HALLO! Den sommer vi har ventet på, er her langt om længe. Folk har skudt min bekymring hen med svar som "vi har da før haft det så varmt" og "jeg kan da selv huske dengang i sommeren '92, hvor der var over 30 grader".

Endnu mere bekymret blev jeg, da Global Footprint Network offentliggjorde deres opgørelse over forbruget af jordens ressourcer.

D. 1. august havde menneskeheden brugt de ressourcer, som kloden har til rådighed for et helt år. Altså kører vi på overtræk fra 1. august. Danmark har bidraget godt til forbruget og ligger i år på en 9. plads i forhold til sidste år, hvor vi lå på en 18. plads. Hvis hele verden skulle forbruge, som vi gør i Danmark, så skulle der være 4,2 jordkloder til rådighed.

Øv! Det blev jeg virkelig skuffet over. For vi har da, i Danmark, bevæget os ind i en god bæredygtig retning - har vi ikke?

Jo da. Vi er meget bevidste om begrebet "bæredygtighed". Så meget at det er blevet et buzzword - et buzzword som giver anledning til mere forbrug.

Bo Øksnebjerg, generalsekretær fra Verdensnaturfonden, sagde i et interview, at bæredygtighed er blevet et buzzword, som får danskerne til at skynde sig at smide deres materielle, ikke-bæredygtige goder væk, for at indkøbe nyt, som er bæredygtigt, hvilket giver anledning til produktion af flere varer, og det bedste, man i virkeligheden kan gøre, er at bruge det HELT op, som man i forvejen har.

Producenterne er i hvert fald ikke dumme, og de ved, at de kan få os til at købe varer, hvis ordet "bæredygtig" indgår.

Jens Villiam Hoff, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, der forsker i klima- og bæredygtighedspolitik i et borger- og lokalsamfundsperspektiv, sagde i et interview, at han tvivler på, at historisk varme, afbrændingsforbud og skovbrande kan få os til at skifte adfærd.

Vi er et hyper-forbrugssamfund, vi vil dog også gerne gøre en forskel og tænke på miljø og klima, men ikke hvis det gør ondt på os, og vi vil gerne lukke øjnene for, hvor stor en synder fx flyrejser er.

Jeg har virkelig vendt og drejet disse udtalelser i mit hoved og bla. reflekteret over, at det er blevet "in" og bæredygtigt at anvende ting af fx bambus, på trods af at det, for ikke særlig mange år siden, var helt forfærdeligt at rydde bambus, fordi pandaerne manglede mad og var i fare for at uddø.

Nu køber vi madskåle af bambus til hunden, tallerkner og krus af bambus til baby og bambusklude til rengøringen, fordi vi vil mindske udledningen af mikroplast.

Selv turisbranchen har fundet ud af at bruge ordet "bæredygtig". Hele denne sommer har der været en udstilling om bæredygtig turisme i Det Grønne Rum.

Der har man kunnet læse om, hvordan man kan gøre sin ferierejse mere bæredygtig, men der har også været information at hente, om hvordan turistbranchen også har fundet ud af, at vi elsker ordet "bæredygtig", og derfor bruger de det flittigt for at tjene penge.

Som forbruger er det svært at navigere rundt i alt det her og finde ud af, hvad der er godt og skidt. Og når vi tror, det er godt, er det så dét? Mit råd er at finde det, som passer bedst til en selv og sin familie.

Dog tror jeg ikke på, at vi kan undgå at ofre os lidt, hvis vi for alvor skal gøre en forskel. Mindske vores forbrug og spørge os selv "har jeg virkelig brug for denne her", inden vi køber det.

For mig er svaret GENBRUG. At bruge tingene helt op, til de ikke kan mere, så man for alvor ender med at have brug for noget nyt - og køb så noget nyt genbrug, og husk på, at det som er slidt helt op, så det ikke længere kan bruges i sin helhed, også kan genbruges via upcycling.

D. 31. august - 1. september er der tøjbyttemarked i Fredericia, og det kan varmt anbefales, hvis man trænger til fornyelse i sin garderobe. Der er altid en masse godt tøj at finde og i rigelige mængder, og andre kan få glæde af det tøj, som man selv medbringer.

For hvert år er fremmødet vokset, og sidste år mødte folk virkelig talstærkt op, og jeg glæder mig til at se en masse glade, friske og spændte fredericianere igen i år.

Onsdagsord: Skal vi bare nyde det? Eller skal vi også være bekymrede?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce