Vi bruger cookies!

frdb.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.frdb.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Opskrifter: Grill din grøntsager

Grillet romainesalat med blommer og chorizo. Foto: fra bogen "Grill & grønt"

Opskrifter: Grill din grøntsager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opskrifter. Ofte er det bøffer og en håndfuld pølser, der får smag og røg over ilden i en grill. Men tv-kok og kogebogsforfatter Anne Hjernøe har viet et helt kapitel i sin kogebog "Grill & grønt" til at grille grøntsager. - Jeg har endnui

Grillet savojkålsalat med østershatte

Det skal du bruge: 

1 savojkål

koldpresset jomfruolivenolie

300 g østershatte eller svampe efter smag

2 rødløg

Marinade:

5 spsk koldpresset jomfruolivenolie

Revet skal og saft af 1 citron

2 spsk friskhakket rosmarin

2 fed friskhakket hvidløg

Flagesalt og friskkværnet sort peber

 

Sådan gør du:

Skær savojkålen i mindre stykker, smør med en anelse olie og grill dem kort tid på alle sider. Læg kålstykkerne på et fad og lad dem køle af, til de er lune. Rør koldpresset jomfruolivenolie sammen med citronsaft og -skal, friskhakket rosmarin og hvidløg samt salt og peber. Vend svampene deri sammen med de pillede rødløg skåret i kvarte. Grill svampe og løg direkte på grillen. Fordel de grillede svampe og løg hen over det grillede savojkål. Spis den grillede savojkål til en grillet fisk eller vildt, gerne serveret med æbler.

Anne Hjernøe
Arbejder som kogebogsforfatter, tv-kok og fødevarerudvikler.Hun blev kendt i tv med programmet "Annemad", der blev sendt på DR. Hun har også lavet rejse- og madprogrammer sammen journalist Anders Agger.

Hun har udgivet talrige kogebøger blandt andre: "Sunde salater", "Politikens bog om kryddersnaps", "Annes spisekammer" og "Annemad - små retter fra hele verden", samt børnebogen "Mimse og brunkagemanden". 

Hun er 48 år, gift og har en datter. 

Læs mere på Anne Hjernøes blog: annehjernoe.blogspot.dk

Grillet romainesalat med blommer og chorizo

Det skal du bruge:

2 hoveder romainesalat

8 blommer

4 rødløg

250 g chorizo i ét stykke

Koldpresset jomfruolivenolie

 

Dressing:

6 spsk koldpresset jomfruolivenolie

2-3 spsk sherryeddike

1 tsk ahornsirup eller

flydende honning

Flagesalt og friskkværnet sort peber

 

Sådan gør du: 

Fjern eventuelt det yderste blad på salathovederne. Skær dem i halve eller kvarte på langs, men sørg for, at bladene sidder fast på stokken. Skær blommerne i halve og fjern stenene. Pil rødløgene og skær dem i halve eller kvarte. Flæk chorizoen på langs. Vend alle ingredienserne i en anelse olivenolie og kom dem på grillen. Lad dem grille, til de begynder at tage farve og blive møre. Chorizoen behøver ikke olie. Tværtimod, vær varsom med den, da den drypper meget fedt. Skær chorizoen i mundrette stykker og bland dem sammen med de øvrige ingredienser til salaten. Pisk eller ryst alle ingredienserne til dressingen sammen og fordel den over salaten.

 

Anne Hjernøes tip: 

Grillet salat er en helt anderledes måde at spise salat på. De skrøbelige salathoveder skal ikke have for lang tid på grillen, for så bliver de slappe, tørre og kedelige. Til gengæld er det lidt sjovt lige at lade dem kysse en grill ved høj varme. Det klæder dem også rigtig godt at blive blandet med grillede frugter og grøntsager. Når man griller frugt og grøntsager, bliver de sødere og blødere og får et helt andet udtryk. Så når du alligevel er ved at gøre kødet klar til grillen, så snup salaten med ud og giv den noget varme samtidig.

Salat med grillet butternutsquash, feta og forårsløg

Det skal du bruge: 

1 stort salathoved, eller blandede salater efter smag

1 butternutsquash eller 1 hokkaido

8 forårsløg

1 dl græskarkerner

Koldpresset jomfruolivenolie

Flagesalt

125 g feta i blok

 

Dressing:

6 spsk koldpresset jomfruolivenolie

2-3 spsk hvid balsamicoeddike

1 tsk ahornsirup el. flydende

honning

Flagesalt og friskkværnet sort peber

 

Sådan gør du: 

Fjern eventuelt det yderste salatblad, skyl salaten godt, slyng den tør, bræk den i mundrette stykker og fordel dem på et fad. Rist græskarkernerne i olie og salt på en pande eller i en grillbakke og lad dem køle af på fedtsugende papir. Skær græskarret i stykker, fjern kernerne, men bevar skallen, der sagtens kan spises. Grill græskarstykkerne på begge sider sammen med forårsløgene, hvor du har fjernet det yderste blad. Når grøntsagerne har fået farve og er blevet møre, lader du dem køle lidt af, før de skæres i mundrette stykker, som fordeles over salaten. Drys med smuldret feta samt ristede græskarkerner. Ryst eller pisk alle ingredienserne til dressingen sammen og fordel den over salaten.

 

Anne Hjernøes tip:

Står du nogle gange hos grønthandleren eller i supermarkedet og kigger på en aflang, underligt bleg og beigefarvet grøntsag? Ja, så er det sikkert en butternutsquash, du har fået øje på. Den smager virkeligt godt og er overraskende nem at gå til. Du behøver ikke skrælle den, men skal bare fjerne kernerne, og det gør du nemmest ved at flække den. Butternutsquash bliver altid spist op. For hvis du griller den, bager den eller steger den, og der er noget til overs, så er den skøn sammen med et spejlæg næste morgen, eller du kan mose den med en slat grøntsagsbouillon, og så har du en lækker mos - eller sågar en blød og cremet suppe, hvis du smider resterne i en foodprocessor sammen med et par deciliter bouillon. Børn elsker også den søde, lidt fede smag.

SENESTE NYT