Annonce
Fredericia

Åbenhed i byrådet?: Uenige politikere fandt hinanden på ét punkt

Er byrådet for lukket i Fredericia? Tre lokale politikere deltog i Fredericia Dagblads online-debat. Skærmfoto
Skaf 2-300 underskrifter og stil et forslag i byrådssalen. Den idé blev positivt modtaget af alle i en live-debat om åbenhed i byrådet. Til gengæld var byrådsmedlemmerne Anette Hyre-Jensen (S) og Christian Jørgensen (V) helt uenige med den konservative kandidat Tommy Rachlitz Nielsens påstand om, at byrådet er for lukket.

Fredericia: Enhver borger skal få et forslag behandlet af byrådet, hvis han eller hun skaffer 2-300 stemmer.

Sådan lød en idé, der onsdag blev lanceret i en politisk online debat om åbenhed i Fredericias Byråd.

Idéen fik en positiv modtagelse hos både Anette Hyre-Jensen (S), Christian Jørgensen (V) og Tommy Rachlitz Nielsen (K), da Fredericia Dagblad var vært for en debat. Men ellers var det mest uenighederne, der prægede mødet mellem de to førstnævnte, som sidder i byrådet, og den konservative spidskandidat, som ikke er valgt i denne periode.

- Jeg har aldrig oplevet en så lukket politisk kultur som her i Fredericia, lød det på den ene side fra K-kandidaten.

- Den lukkethedsagenda er ikke én, der fylder noget hos hr. og fru Jensen i Fredericia, fastslog Venstres Christian Jørgensen.

Annonce

Forslag samlede

Sådan så de tre politikere forskelligt på mange ting, indtil Steen Knudsen via en Facebook-kommentar under live-debatten bragte borgerforslags-idéen på banen.

- Spændende spørgsmål, Steen. Jeg husker, at SF har været fremme med nogle af de samme tanker tidligere. Jeg har faktisk i dag fået en henvendelse fra vores borgervejleder, hvor han siger: Kunne det ikke være en idé her i Fredericia og sige, der skulle en 2-300 borgerunderskrifter til for at få et forslag til debat i byrådssalen? Jeg har ikke en afklaret holdning til det. Men nu har tre af hinanden uafhængige stillet det, og jeg vil gerne bære det ind til borger- og demokratiudvalget, sagde Christian Jørgensen, som i byrådet er formand for det udvalg.


Der har ikke været nogen ude og kommentere på teatersagen. Ikke engang de to bestyrelsesmedlemmer, som sad derinde fra politisk hold. Hvis ikke det er mørklægning og indelukkethed, så ved jeg ikke, hvad det er,

Tommy Rachlitz Nielsen


Tommy Rachlitz Nielsen:

- Selvfølgelig skal vi også have borgerforslag i byrådet, når vi har det i Folketinget. Det giver rigtig god mening, sagde han, mens Anette Hyre-Jensen også var klar til at diskutere det.

- Hvis det kommer ind på bordet i vores udvalg, synes jeg bestemt, vi skal kigge på det. Og finde ud, om det er et godt eller mindre godt forslag, sagde hun.

Annonce

Vil styrke demokrati

Live-debatten tog afsæt i et forslag, som Venstre stiller ved det kommende byrådsmøde. Partiet vil styrke lokaldemokratiet og blandt andet genindføre spørgetiden. Det droppede et enigt byråd ellers tilbage i 2016, men nu ønsker Venstre en mere moderne version.

Forslag i byrådssalen

Både Det Konservative Folkeparti og Venstre ønsker, at spørgetiden genindføres i byrådet. Ved byrådsmødet 25. januar fremlægger Venstre et forslag, der også indeholder andre elementer, der skal styrke lokaldemokratiet.

- Byrådsmøder rykkes fra klokken 17 til 19, så flere kan deltage.

- Spørgetiden genindføres.

- Muligheden for udvalgsforetræde styrkes

- Der udvikles forskellige og mere moderne høringsprocesser.

- Borger- og demokratiudvalget kan arbejde med udviklingen af punkterne.

Fra seks års virke i Vejen Byråd har Tommy Rachlitz gode erfaringer med spørgetid. Allerede i et læserbrev i sidste uge foreslog K at genindføre spørgetiden, pointerede spidskandidaten, der også talte om Fredericias Teaters konkurs i 2020.

- Der har ikke været nogen ude og kommentere på teatersagen. Ikke engang de to bestyrelsesmedlemmer, som sad derinde fra politisk hold. Hvis ikke det er mørklægning og indelukkethed, så ved jeg ikke hvad det er, sagde han.

Socialdemokraten Anette Hyre-Jensen henviste til undersøgelsen af teatersagen fra juni 2020. En kurator konkluderede, at bestyrelsen ikke kan stilles til ledelsesansvar.

Annonce

Hvor længe har du boet her, Tommy?

Christian Jørgensen (V) afviste udsagnet om lukkethed.

- Nu ved jeg ikke, hvor længe du har boet her i Fredericia, Tommy. Jeg har boet her i 59 år, og jeg kender rigtigt mange de de 51.300 borgere. Jeg taler med dem over disken i supermarkedet, til håndbold og til fodbold, og hvor jeg i øvrigt færdes på min arbejdsplads her i byen. Jeg er aldrig nogensinde blevet forholdt, at vi er lukkede. At jeg er lukket og jeg ikke gerne vil snakke politik, sagde Venstre-manden.

Debatten varede godt en time og blev krydret med brugerspørgsmål undervejs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce