Annonce
Debat

Åbne grænser er endnu et vigtigt skridt mod frihed

Anni Matthiesen (V), MF.

Læserbrev: Lukkede danske grænser er måske et af de mest markante symboler på det indgreb i vores frihed, som coronakrisen har bragt med sig.

I Venstre har vi råbt højt om en konkret plan for, hvornår vi igen kan færdes frit på tværs af vores grænser. Efter lange forhandlinger har vi nu omsider fået regeringen til at løsne sit stramme greb om dansk turisme og oplevelsesøkonomi.

I genåbningsplanen for Danmark var grænserne reduceret til en uvæsentlig sidebemærkning. Men nu er den her! Planen, der i fire faser gradvist åbner vores grænser frem mod sommer, så vi igen kan byde gæster velkommen i vores dejlige land eller tage på eventyr hos vores europæiske naboer.

Annonce

Allerede fra næste onsdag kan man besøge sin ødegård i Norden eller tage på erhvervsrejse uden at skulle i isolation, når man vender hjem. Derudover udvider vi listen over anerkendelsesværdige formål, så vi blandt andet kan byde udenlandske sommerhus- og bådejere velkommen igen. Den kamp har jeg i dén grad kæmpet.

Om nogle uger - fra 1. maj - kan vaccinerede fra gule og orange EU- og Schengenlande rejse frit på tværs af vores grænser uden at blive mødt af krav om test og isolation i Danmark.

I tredje fase, hvor alle borgere over 50 år, der ønsker at blive vaccineret, har fået første stik, afskaffer vi kravet om anerkendelsesværdige formål for alle fra orange EU- og Schengen-lande. Det forventer vi fra 14. maj. Herfra kan man også rejse ind fra grænselandet uden at skulle i isolation.

Endelig skal vi i fjerde fase have et fælles EU-coronapas, så vi kan holde sommerferie hos vores europæiske naboer og byde sommerturister velkommen her hos os i Danmark.

Sommertider føles "dansen med regeringen" sørme tung og ufleksibel - med klodsede benspænd som seksdagesregler og manglende retningslinjer undervejs.

Jeg kan i hvert fald kun forestille mig, at det er den følelse hele vores turisme- og oplevelsesbranche sidder tilbage med efter mere end et år med restriktioner og lukkede grænser.

Fra Venstres side har vi kæmpet en svær kamp mod regeringens forsigtighedsprincip. For der er stor forskel på overforsigtighed og fornuft.

Nu går vi lysere tider i møde - mod åbne grænser og frihed. Turismeerhvervet kan nu planlægge de næste mange måneder. Forhåbentlig bliver "dansen med turisterne" nu noget mere festlig, end den har været med regeringen.


Forhåbentlig bliver "dansen med turisterne" nu noget mere festlig, end den har været med regeringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Annonce