Annonce
Debat

År 0 i den store omstilling hen imod reel bæredygtighed oprandt måske i foråret 2020

Læserbrev: Det har på det nærmeste været surrealistisk at iagttage, hvordan en krise så tydeligt som ingensinde før har anskueliggjort den grundlæggende løsning på en anden.

Jeg taler her om Covid-19-krisen og klima- og miljøkrisen.

Bo Thyge Bisgaard. Privatfoto

Det slående i foråret 2020 har været, at begrænsningens nødvendighed er gået fra at være en excentrisk og fuldstændig urealistisk position i forhold til menneskecivilisationens udvikling til at være nødvendigheden over alle nødvendigheder.

Som en utilsigtet sideeffekt har begrænsningen af menneskekulturens generelle forbrug vist sig at være den mest effektive måde at nedsætte udledning af CO2 og mindske presset på natur- og kulturmiljøet.

Begrænsningens åbenlyst positive effekt på den forestående og yderst nødvendige omstilling hen imod reel bæredygtighed har nok været iagttaget, men er ikke blevet udlagt som andet end netop "utilsigtede sideeffekter".

For det er jo ikke den kalkulerede mening med alting!

Meningen har jo hele tiden været, at den liberale markedsøkonomi mere eller mindre uanfægtet skal fortsætte efter Covid-19!

Det urgamle mantra om en vedvarende og helst stigende økonomisk vækst, hvorpå alverdens jobs skal gro, er essensen af vor tids civilisationsparadigme.

Men midt i krisernes krise træder konturerne af den virkelighed, vi som civilisation stiler efter, frem:

En virkelighed båret af et nyt vækstbegreb. En virkelighed båret af et nyt arbejdsbegreb. En virkelighed båret af et nyt forbrugsbegreb. En virkelighed båret af en ny fortælling om, hvad det vil sige at være menneske i pagt med sine naturlige og kulturelle omgivelser.Og jeg håber, at vi som civilisation har den intellektuelle og moralske styrke til at gribe momentet.

Bo Thyge BisgaardOg jeg taler ikke her om en ny Covid-19-defineret virkelighed.

Nej, jeg taler om den bæredygtige menneskecivilisation, hvor den fælles samfundskontrakt går fra at være kvantitativ til at være kvalitativ.

Fra forældede økonomiske vækstparadigmer til en ny virkeligheds økonomi, hvor alting har sin "positive" værdi.

Hvor bundlinjernes bundlinje altid vil skulle være en del af den store balance.

Hvor forbrug ikke bare er forbrug, men defineret af basale livsfornødenheder.

Så midt i krisernes krise skabtes måske et famlende billede af morgendagens globale samfund i balance med sig selv og sine omgivelser.

Og jeg håber, at vi som menneskecivilisation har den intellektuelle og moralske/etiske styrke til at gribe momentet.

Til at erkende, at begrænsning og frihed ikke nødvendigvis er hinandens modsætninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce