Annonce
Erhverv

Årets Bryggeri i Danmark er lillebitte og meget nyt: Det er så vildt, at vi har vundet

Bryggeriet Åben er et af landets yngste bryggerier, og torsdag blev det af Danske Ølentusiasters kåret som Årets danske Bryggeri. - Vi er lillebitte og helt nye, så det er så vildt, at vi har vundet. Jeg er helt rundt på gulvet, siger Philip Hulgaard, der er stifter og ejer af bryggeriet. Arkivfoto: Søren Gylling
I sommeren 2017 var første bryg klar til salg, og efter bare to et halvt år i branchen blev Bryggeriet Åben torsdag kåret som Årets danske Bryggeri 2019 af medlemmerne af Danske Ølentusiaster, der har stemt på deres favorit.

Kolding: Bryggeriet Åben begyndte som en hobby med drømmen om at gøre humle og gæring til en levevej. Den ambition er allerede opfyldt, og et nyt drømmescenarie er gået i opfyldelse bare lidt mere end to år efter, at bryggeriet slog dørene op i sommeren 2017. Torsdag blev Bryggeriet Åben, der har fokus på velhumlede øl, kåret som Årets danske Bryggeri 2019.

- Det er helt vildt, særligt når jeg kigger på de andre vindere. Det er Hornbeer, Thisted Bryghus, Mikkeller og sidste år var det Amager Bryghus, der rangerer blandt de bedste i hele verden. Det er etablerede huse, der har vundet. Vi er lillebitte og helt nye, så det er så vildt, at vi har vundet. Jeg er helt rundt på gulvet, siger Philip Hulgaard, der er stifter og ejer af Bryggeriet Åben.

Da han fik nyheden for et par dage siden, var han i København, og han kunne ikke holde begejstringen skjult.

- Jeg løb rundt på gaden og råbte yes. Folk har helt sikkert tænkt, at jeg havde en skrue løs. Men det er bare vildt. Jeg er uddannet cand.merc.jur. og har siddet i et revisionsfirma i mange år, så jeg har taget et stort spring og sagt en god stilling op, siger Philip Hulgaard.

- Jeg har en passion for øl og går op i detaljerne. Og så sender vi først noget på gaden, når jeg er tilfreds.

Philip Hulgaard, stifter og ejer af Bryggeriet Åben.

Vidste ikke en dyt om øl

Det er tre et halvt år siden, at Philip Hulgaard og Johannes Karstoft, der driver et landbrug i Kolding, kom hjem efter en jordomrejse, og Philip drømte om, at der skulle ske noget nyt. Og en aften de sad og drak et par øl, kom ideen om at skabe et bryggeri, som måske kunne blive en levevej.

- Vi vidste ikke en dyt om øl, men vi gik i gang derhjemme. Øllene var ikke dårlige. Men de smagte heller ikke godt. Det var ikke noget, vi troede, folk ville købe. Men bagefter gik vi ud til mange forskellige bryggerier for at finde inspiration. Vi troede egentlig, at folk ville holde på deres viden. Men branchen er virkelig åben. Det blev også ophavet til vores måske lidt underlige navn, så åbenhed er noget vi har dyrket fra starten, siger Philip Hulgaard.

Selve bryggeriet gik i luften i sommeren 2017 på Philip Hulgaards mors gård, der ligger lidt uden for Kolding, og siden er det kun gået frem ad. I foråret trak Johannes Karstoft sig fra bryggeriet for i stedet at koncentrere sig om sit landbrug og sin familie, men Philip Hulgaard er fortsat med at udvide bryggeriet, der i dag kan producere cirka 110.000 liter om året.

Annonce

Passion for øl

Udover bryggeriet i Kolding har Åben netop åbnet Ølbaren i Aarhus og overtaget Gustav Wieds Øl & Vinstue i Roskilde.

Hvad er hemmeligheden bag succesen, hvis du selv skal sætte nogle ord på?

- Jeg har en passion for øl og går op i detaljerne. Og så sender vi først noget på gaden, når jeg er tilfreds. Du må ikke negligere markedsføring og salg. Der har vi været gode til at komme ud og skabe relationer til barer, branchen og bruge sociale medier. Og så skal vi rose vores designer. Hun har virkelig lavet en flot flaske, siger Philip Hulgaard, der naturligvis håber, at prisen vil gøre, at Åben bliver mere efterspurgt.

- Men vi kan egentlig ikke lave så meget mere øl. I 2017 lavede bryggeriet cirka 8000 liter, året efter 35.000 liter, og i år sender vi cirka 90.000 liter øl på gaden. Vi er oppe på max, siger Philip Hulgaard.

Sidste år havde det lille bryggeri et overskud på 120.000 kroner, og man laver også et overskud i 2019, lyder det fra stifteren.

- Det er nemt at sige, at det ikke handler om penge. Men det er rigtigt. Det er fandeme sjovt. Det er det vigtigste. Det er også derfor, vi knokler så hårdt, siger Philip Hulgaard.

Kort om Årets Bryggeri

Årets danske Bryggeri kåres ved direkte afstemning blandt Danske Ølentusiasters 8.700 medlemmer. Danske Ølentusiasters 50 lokalafdelinger har indstillet 21 danske bryggerier og bryghuse til prisen. Bryggeriet Åben blev indstillet af seks lokalafdelinger. 998 af foreningens medlemmer stemte på ét af de 21 danske bryggerier, der var indstillet ved årets afstemning. Bryggeriet Åben fik 197 stemmer, hvilket svarer til 20 procent.
- Vi er lillebitte og helt nye, så det er så vildt, at vi har vundet. Jeg er helt rundt på gulvet, siger Philip Hulgaard, der stiftede Bryggeriet Åben i 2017. Arkivfoto: Søren Gylling
Åben er et af landets yngste bryggerier. Det blev grundlagt i 2017 af Philip Hulgaard og barndomsvennen Johannes Karstoft, der landmand og dyrker malten, som bruges i kedlerne på bryggeriet. Arkiv: John Randeris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce