Annonce
Fredericia

Åse Svendsen skilte sig af med sine alpakaer: Hunde er bedre mod ulve

Her ses Åse Svendsen med to af de fire vogterhunde, hun har købt til at vogte får. Selvom de ser søde ud, er de absolut ikke familiehunde, og de bor ude hos fårene året rundt. Foto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix

Før 2014 brugte den sønderjyske fåreavler Åse Svendsen alpakaer som værn mod rovdyr. Efter en række formodede ulveangreb har hun dog skiftet alpakaerne ud med særlige vogterhunde, der nu bor hos fårene 24 timer i døgnet.

Vogterdyr: Åse Svendsens fåreflok er med sine 1500 får, der græsser rundt omkring i Syd- og Sønderjylland, ikke blot en af Danmarks største. Den er også en ualmindelig stor fristelse for rovdyr som ræven og ikke mindst den heftigt debatterede ulv.

I 2013 og 2014 fik Åse Svendsen taget DNA-prøver i forbindelse med angreb på hendes får, og i 13 tilfælde viste det sig, at det var ulven, der stod på spil. De metoder, man dengang brugte til at slå fast, hvorvidt der var tale om ulv eller ej, er der senere blevet sået tvivl om, men Åse Svendsen er alligevel overbevist om, at det var ulven, der var på spil.

- Når det sker, er det som at opleve en trafikulykke. Man kan mærke det med det samme, hvis der har været et angreb, for så kan nogle lam ikke finde deres mor, og det skaber fødselsproblemer og utryghed hos fårene. Vi havde ikke psyken til at gøre ingenting, fortælle Åse Svendsen, der derfor anskaffede sig fire vogterhunde i 2014.

Annonce

Lamaen er byttedyr

Faktisk havde Åse Svendsen og hendes mand allerede dengang både æsler og alpakaer til at vogte fårene. En alpaka er langt mindre end en lama, men besidder samme beskyttergen. De virkede også rigtig godt mod rævene, der fik sværere ved at luske sig ind på lammene om natten. Men mens æslerne ifølge Åse Svendsen blev fede og dovne, kunne alpakaerne ikke holde ulven ude af foldene.

- Det var ikke nok med en alpaka. Det havde det måske været med en tre gange så stor lama, men den er stadig et byttedyr, når alt kommer til alt. Vi var nødt til at have tungere skyts, siger hun.

Fordelen ved hundene er ifølge Åse Svendsen, at de er meget territoriebundne, har et meget stort beskytterinstikt og drager omsorg over for fårene, som de betragter som en del af familien. Desuden er hundene nemmere at træne end alpakaer, der godt kunne forstyrre arbejdet, når hyrdehundene skulle flytte med fårene.

- Vi mister heller ikke noget, der hvor vi har hunde. Problemet er, at vi ikke kan blive dækket 100 procent ind, for så ville vi skulle have 20 hunde, siger hun.

Effektivt mod ræven

På Vestsjælland har landmand Mogens Hansen brugt lamaer som vogterdyr i fårefolden siden 2010. De har været et aldeles nyttigt værn mod ræve.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de har været efter ræven. Jeg har fået taget lam, selvom lamaen har gået der, men det har hjulpet utrolig meget, siger han.

Skulle ulvene nå til Sjælland, turde Mogens Jensen dog ikke sætte sin lid til lamaen.

- Den har ikke noget at forsvare sig med udover spark og bid, så jeg ville nok anskaffe mig en vogterhund, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Politiet bekræfter: Stor politiaktion har forbindelse til visitationszone etableret efter drab

Fredericia

Beboer vred over lukning af medborgerhus: - Vi bøjer os for kriminaliteten

Annonce