Annonce
Kolding

Ældre ægtepar vil vise politikere klip af videoovervågede hjemmehjælpere: Seniorformand kræver, at de først indhenter accept fra Datatilsynet

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen vil ikke se, hvad der er foregået bag den her dør, før ægteparret har fremskaffet Datatilsynets skriftlige godkendelse af, at det er lovligt.  Foto: Søren Gylling
Der er intet juridisk til hinder for, at Koldings seniorpolitikere ser en privat videooptagelse af en kommunal hjemmehjælpers - ifølge ægtefællen - dybt kritisable håndtering af hans 71-årige stærkt plejekrævende hustru. Men for at beskytte parret mod at komme i "juridisk klemme", forlanger seniorudvalgsformanden først Datatilsynets skriftlige godkendelse, og den skal de selv skaffe.

Kolding: Et ældre ægtepar fra Kolding, hvoraf den 71-årige kvinde er halvsidigt lam og stærkt plejekrævende efter en blodprop i hjernen, kan ikke sådan lige få lov til at vise kommunens seniorpolitikere en videooptagelse af en hjemmehjælpers håndtering af en situation, hvor den handicappede kvinde var stærkt forpint af krampe.

Ifølge parret var der tale om særdeles groft omsorgssvigt, mens en højt placeret leder i kommunens hjemmepleje under vidneansvar i Arbejdsretten stik modsat har beskrevet den optagede situation som "lidt kantet uden uden meget dialog, men plejemæssigt ok".

Det er lige præcist den vurdering, ægteparret gerne vil høre politikernes holdning til nu, hvor den intensive hjemmepleje af kvinden snart skal tilbage på kommunale hænder, efter at den under en lang arbejdskonflikt har været varetaget af et privat plejefirma til ægteparrets store tilfredshed.

Annonce

Notatet

Men det kan altså ikke sådan lige lade sig gøre, fremgår det af et juridisk notat, som seniorforvaltningens direktør Annette Lund mailede til seniorpolitikerne den 27. september.

Heraf fremgår det, at der ikke er noget juridisk til hinder for, at politikerne ser videoen, hvis kommunen ellers var i besiddelse af den. Årsagen er, at retten til sagsindsigt er meget vidtgående for politikere og omfatter alle dokumenter, der foreligger i kommunen.

Til gengæld stiller seniorforvaltningens jurister spørgsmålstegn ved, om ægtefællen lovligt kan sende videoklippet til Kolding Kommune:

"Borgeren er dataansvarlig for behandlingen af personoplysninger, og Datatilsynet er således den rette myndighed for spørgsmål til og fortolkning af reglerne. Kommunen ønsker og kan således ikke tage stilling til, om borgeren lovligt kan videresende videoklippet til kommunen", hedder det i notatet.

Annonce

Sikre sig selv

Notatet er udarbejdet, efter at kvindens 66-årige ægtemand i slutningen af september sagde i JydskeVestkysten, at han gerne vil møde op i Kolding Byråds seniorudvalg og vise de ansvarlige politikere videooptagelsen. Det tilbud takkede flere af udvalgsmedlemmerne ja til umiddelbart efter - ligeledes i JydskeVestkysten.

Så første gang den 21. september - og på grund af manglende reaktion igen den 27. september - skrev ægteparret til seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) med en opfordring til at mødes.

Og den 5. oktober svarede Søren Rasmussen de to med en e-mail, hvor der står, at "For at både I og de der skal se videoen ikke gør noget ulovligt, er det nødvendigt, at I spørger Datatilsynet om I må vise/videregive videoen til andre. Hvis der foreligger en skriftlig ”godkendelse” fra Datatilsynet, vil jeg se videoen, såfremt I ønsker det".

Kan Kolding Kommune ikke undersøge lovligheden for det ældre ægtepar, så de ikke selv skal til at i gang med Datatilsynet?

- Det er jo borgeren selv, der kan pådrage sig et ansvar her, hvis det er ulovligt at vise os videoklippet. Det juridiske ansvar kan Kolding Kommune ikke påtage sig, og derfor beder jeg dem om at sikre sig selv. Jeg vil jo ikke kunne leve med, at de bringer sig selv i en situation, hvor de kommer i juridisk klemme for at have vist det. Min interesse er, at de ikke kommer i juridisk uføre, siger Søren Rasmussen.

Men det kan være en ordentlig mundfuld for ikke mindst ældre borgere at få at vide, at de skal kontakte Datatilsynet. Kan Kolding Kommune hjælpe dem på vej på nogen måde, så de kan få afklaret, om de må vise jer politikere det videoklip, som de så gerne vil have, at I ser?

- Det er muligt. Normalt er det nemt at få hjælp til alt muligt, siger Søren Rasmussen, der anbefaler, at man forhører sig hos kommunens chefjurist om eventuelle muligheder.

Videoen og anonymitet

  • På videoen ser man ifølge ægteparrets beskrivelse kvinden ligge i sin seng, og hun beder den netop ankomne kommunale hjemmehjælper om at gøre noget ved hendes ben, der er i krampe.
  • Nu går der tre lange minutter, hvor hjemmehjælperen foretager sig andre ting, før hun tager fat om benet og begynder at massere, bøje og strække det smertende ben på en måde, som ifølge parret er helt forkert.
  • Imens kan man høre grådkvalte lyde og gispende vejtrækning.
  • Ægteparret har undervejs i hele JydskeVestkystens dækning af sagen stillet krav om at optræde anonymt af hensyn til deres børn og børnebørn, hvilket JydskeVestkysten har imødekommet, fordi den konkrete sag er  samfundsmæssigt relevant, og fordi hovedpersonernes version af sagen ellers ikke kunne komme frem.
Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Erhverv

Corona udsatte åbningsfest: Ny maskinudlejer har haft udfordrende start, men forventer at ansætte flere

Alarm 112

En dræbt efter personpåkørsel: Togtrafikken mellem Odense og Fredericia kører igen

Fredericia

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Alarm 112 For abonnenter

Ordrerne blev 'helt abnorme': Sådan gik det til, da Sygehus Lillebælt opdagede million-bedrageri

Debat

Hvorfor skaber SF unødig havneforvirring?

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

Annonce