Annonce
Læserbrev

Ældre. Når værdighedspolitikken virker, bliver man stolt

I efterårsferieugen var jeg på besøg hos tre ældre mennesker, som bor på to forskellige plejehjem i Vejle, og jeg blev så glad for at opleve og se, at vores værdighedspolitik gælder.

Læserbrev: Det er på ingen måde videnskab, at ensomhed kan ramme ældre mennesker. Når de er hjemme hos sig selv i en ældrebolig eller på et plejehjem. For ensomhed handler ikke kun om, at man bor alene, men også om, at man føler sig alene på trods af at man er omgivet af andre mennesker. Som kommunalpolitiker er jeg interesseret i at følge med i, hvordan vores politiske beslutninger omsættes i de ældres daglige liv.

I seniorudvalget, som jeg sidder i, har vi vedtaget værdighedspolitik, som definerer de overordnede værdier og prioriteringer for et værdigt ældre liv, hvor bl.a. livskvalitet, selvbestemmelse, mad og ernæring indgår. Bekæmpelse af ensomhed er et særskilt emne og en indsats, som fylder rigtig meget i vores politiske arbejde.

I efterårsferieugen var jeg på besøg hos tre ældre mennesker, som bor på to forskellige plejehjem i Vejle, og jeg blev så glad for at opleve og se, at vores værdighedspolitik gælder. Alle tre har svage ressourcer - både fysisk og psykisk, men de føler sig ikke ensomme. De to ældre kvinder har det så godt på trods af deres manglende sprogfærdigheder. De kommunikerer med personale vha. en pegebog og kropssprog. De smiler og får smilet tilbage igen. Livskvaliteten for den målgruppe måles nemlig ikke i ører og kroner, flotte biler og store huse, eksotiske rejser og masser af tøj. Livskvaliteten for dem er at føle sig trygge, at kunne overskue hverdagsrytmen; at spise og sove, at blive vasket, medicineret og passet på.

Når værdighedspolitikken virker og er med til at gøre en forskel for de ældre og deres pårørende, føler man sig stolt som kommunalpolitiker. Det gør jeg. I dag er jeg politiker, men jeg er også pårørende, og i morgen kan det være min tur til at opleve Værdighedspolitikken på et plejehjem eller ældrebolig. Det har jeg ingen fordom om, da jeg er overbevidst om at vores velfærd vil strække sig over mange år endnu, takket være et velfungerende samfund - såvel det offentlige, som det civile, hvor man sætter borgeren i fokus.

Annonce
Azra Hasabegovic, medlem af Vejle Byråd for Socialdemokratiet.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgelige og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce