Annonce
Fredericia

Ældreboom i Fredericia giver panderynker: 1000 flere over 80 år på 10 år

Allerede i dag er ventelisten på en plejehjemsplads lang. Hver måned må Fredericia Kommune indse, at en to-måneders garanti på plejehjemsplads ikke kan overholdes. De mest akutte flyttes frem i køen. 22 nye pladser bliver klar til maj ved Stævnhøj, men med en forventet tilvækst på 1500 over 80 år de kommende ti år er området under pres. Foto: Peter Leth-Larsen
Ved udgangen af 2025 vil Fredericia have over 3200 borgere over 80 år. Det er 1000 flere end i 2015. Prognosen kommer til at indgå i det kommende arbejde med budget 2020.

Fredericia: Når nytårsraketterne skydes af i 2025, vil der være 1000 flere 80-årige og derover til at fyre af end i 2015. På linje med resten af landet stiger antallet af fredericianere over 80 år markant.

Stigningen er man helt opmærksom på i både embedsnetværket og politisk.

- Ligesom i resten af landet bliver vi flere ældre, og det er helt klart en situation, som vi skal forholde os til. Vi har derfor bedt om at få en opdatering af den plejeboliganalyse, som allerede ligger, så vi kan danne os et overblik over, hvilke behov der vil vise sig i fremtiden, siger formand for senior- og handicapudvalget Susanne Bjerregaard Mørck (S).

- Når der sker en stigning på 1000 ældre fra 2015 til 2025, så må der vil opstå et øget pres for plejehjemspladser?

- Det må man forvente, men hvor hurtigt kommer behovet, og hvor stort bliver det reelt, det er det vi skal have analyseret, siger Susanne Bjerregaard Mørck.

Annonce

Så mange runder 80 år

I 2015 var 2218 fredericianere 80 år eller derover.

I 2025 stiger tallet efter prognosen til 3294, som har fejret 80 års fødselsdag.

I 2030 viser prognosen, at Fredericia runder 4000 borgere over 80 år - præcist 4074, hvis prognosen holder stik.

I det sidste overslagsår i den nyeste befolkningsprognose er 4139 fyldt 80 år.

Hvor stor andel af de over 80 årige, der vil efterspørge en plejehjemsplads er uklart.

I 2019 var 3079 ældre end 80 år, og der er venteliste på 55-60 til en af kommunens knap 400 plejehjemspladser.

Klar til budgetforhandling

Fredericia Kommune råder i dag over 386 plejeboliger, hvoraf nogle er lejligheder til ægtepar. Til foråret ventes yderligere 22 plejeboliger at stå klar til indflytning på Stævnhøj i Taulov.

Analysen for behovet for plejehjemspladser skal også tage hensyn til sammensætningen af kommende beboere.

- Det handler blandt andet om, at der skal indrettes pladser, som tager særlige hensyn til blandt andet demente. Det har vi indeholdt i de nye plejeboliger på Stævnhøj, og det vil også være krav til eventuelt nye boliger, siger Susanne Bjerregaard Mørck.

Befolkningsprognosen og plejehjemsanalyser bliver et vigtigt værktøj i de kommende budgetforhandlinger, hvor udvalgsformanden ser frem til, at partierne vil gå i dybden på de udfordringer, det øgede antal ældre giver.

Næstformand i udvalget Susanne Eilersen (DF) er for sit partis vedkommende indstillet på, at der skal bygges nyt, men er også indstillet på, at det er et projekt, som ligger nogle år frem i tiden.

- Hvis der skal bygges, hvor langt ud i fremtiden ser du så det?

- Det er svært at spå om, men jeg tror, der går tre til fem år, før vi har gang i et nyt plejehjem, desværre, siger hun.

Venstre har ikke plads i senior- og handicapudvalget og er derfor indtil videre ikke blevet inddraget i drøftelserne om et eventuelt nyt plejecenter.

- Da vi stemte for de ekstra pladser på Stævnhøj, fik vi at vide, at det kan klare behovet for plejeboliger i mange år frem, og vi har ikke hørt andet. Men gør man sig tanker om, at det er nødvendigt med yderligere pladser eller et nyt plejecenter, så vil jeg forvente, at det bliver en del af de drøftelser vi skal have op til budgettet, siger Pernelle Jensen (V).

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce