Annonce
Læserbrev

Økologiformand i replik til Rårup-landmand: Alle ønsker rent drikkevand

Økologer omtaler ikke konventionelle landmænds lovlige brug af pesticider. Vi kommunikerer alene, at vi ikke anvender de midler - og dermed undgår risikoen for, at der havner pesticidrester i vores drikkevand, mad og natur. Den forsigtighed efterlyses af dansk landbrugs kunder. Skal det ignoreres?

Læserbrev: Økologisk Landsforening kører lige nu en økologi-kampagne med grundvand som tema. Den har Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, reageret på (læserbrevet "Det er en myte, at landbrugets midler lukker vandboringer", red.)

Kampagnen peger ikke fingre ad nogen eller omtaler hverken konventionelle landmænd eller landbrug. Den reflekterer til gengæld den meget store del af befolkningen, som er bekymret over vores drikkevand, og som - uden at være hysteriske - helst vil være fri for pesticidrester i deres drikkevand og mad.

Forbrugerne bliver bekymrede, når der ifølge det geologiske datacenter Geus de senere år er fundet flere og flere rester af pesticider i de boringer, der bruges til vores drikkevand.

Danva - talerøret for vandbranchen - ser også de mange fund af pesticidrester i grundvandet som et alvorligt problem for drikkevandsforsyningen fremadrettet.

Det er en virkelighed, som vi sammen i landbruget med fordel kan forholde os mere aktivt til og kommunikere, hvad man vil gøre ved. Her er mere økologi en del af landbrugets bidrag til en løsning.

Nogle mener, at der slet ikke er et problem. Peter Bohsen Jensen mener, at det moderne landbrugs planteværnsmidler aldrig ender i grundvandet.

Men ude hos vandværkerne er der fra 1. januar 2018 til 20. marts 2019 gjort i alt 124 fund af seks forskellige pesticider eller pesticidrester, der stadig er tilladte og godkendte til anvendelse i dansk landbrug.

Med andre ord får landmænd igen og igen kritik, selv om myndighedernes råd bliver fulgt til punkt og prikke. Jeg forstår virkelig den frustration, det giver.

Økologer omtaler ikke konventionelle landmænds lovlige brug af pesticider. Vi kommunikerer alene, at vi ikke anvender de midler - og dermed undgår risikoen for, at der havner pesticidrester i vores drikkevand, mad og natur.

Den forsigtighed efterlyses af dansk landbrugs kunder.

Skal det ignoreres?

Per Kølster. Pressefoto
Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

Minut for minut: FC Fredericia havde masser af chancer - men tabte alligevel til gæsterne fra Amager

Annonce