Annonce
Erhverv

Økonomidirektør landede med en gylden faldskærm til godt ni mio. kroner

Det var en gylden faldskærm som sikrede økonomidirektør i Ewii Jens Christian Sørensen (t.v.) over ni millioner kroner, da han besluttede at sige farvel og tak til virksomheden efter 11 år. Aftalen havde han indgået med den tidligere bestyrelse sammen med den daværende administrerende direktør Knud Steen Larsen, som kunne gå med det dobbelte i kølvandet på Ewii-skandalen i 2017. Arkivfoto: Andre Thorup
Det gav genlyd i bestyrelsen, da det blev klart, at Ewiis tidligere økonomidirektør Jens Christian Sørensen kunne gøre krav på flere års løn, da han besluttede at sige farvel. Aftalen blev indgået hen over hans 11-årige ansættelsesperiode, og direktøren lover, der ikke findes lignende kontrakter i koncernen.

Trekantområdet: Det var en såkaldt gylden faldskærm, som betød, at Ewiis tidligere økonomidirektør Jens Christian Sørensen i 2018 kunne sige farvel og tak med en afskedsbonus på over ni millioner kroner. Det forklarer administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn. Han må ikke udtale sig om den konkrete aftale, men aftaleformen er kendt i erhvervslivets top.

- Det kaldes en gylden faldskærm, fordi fratrædelsesgodtgørelsen kan udløses af den ansatte selv. Sådanne aftaler opstår typisk som en kombination af et længere ansættelsesforhold og ønsket om en sikkerhed, hvis man i princippet kan skiftes ud hen over natten. Det kan gives som en sikkerhed i forbindelse med, at virksomheden måske skifter kurs, bliver solgt eller der på anden måde opstår en situation, hvor man må forlade jobbet, siger Lars Bonderup Bjørn.

Hvordan kontrakten er forhandlet på plads, kan han ikke udtale sig om, da aftalen blev indgået af Ewiis forrige bestyrelse, men han kan konstatere, at det er en aftale, der er kommet til og justeret i løbet af direktørens ansættelse.

I selskabets seneste regnskab fremgår det, at økonomidirektøren forlod Ewii med 10,7 mio. kroner. Det dækker over otte måneders løn i 2018, værdien af fri bil og den gyldne faldskærm - skønsmæssigt 9,2 mio. kroner.

- Bestyrelsen var klar over, at det ville komme frem i forbindelse med regnskabet, og vi havde en drøftelse af det før årsskiftet, men det var, som det var. Kontrakten kunne vi ikke ændre på, så pengene skulle falde uanset, hvad vi mente om det, siger Lars Bonderup Bjørn.

Annonce

Gylden Faldskærm: En større fratrædelsesgodtgørelse el. kompensation til erhvervsledere i forbindelse med afskedigelse pga. selskabsfusion eller -overtagelse.

Gyldendals Ordbog

Ekstra gylden aftale

Uden at blive konkret om den aktuelle aftale kan Lars Bonderup Bjørn konstatere, at faldskærmskontrakten sikrede et beløb, som ændrede sig i løbet af økonomidirektørens ansættelse. Aftalen giver typisk adgang til et beløb, der svarer til et antal årslønninger.

Størrelsen er dermed hægtet op på lønnens størrelse, og reguleringen af den er i princippet et anliggende mellem formand og direktion, som kræver godkendelse af bestyrelsen.

- Men hvis man forestiller sig en situation, hvor opgaven bliver uddelegeret til direktionen, så er det, at det kan løbe løbsk, siger Lars Bonderup Bjørn.

Og lønnen til direktionen steg voldsomt i de sidste år af den tidligere direktør Knud Steen Larsens tid, selv om der i samme periode sejlede millioner af kroner ud af Ewii til de udviklingsselskaber, man forsøgte at opbygge. Selskaberne er i dag afhændet.

Da Knud Steen Larsen forlod direktørstillingen var det med godt 20 millioner kroner i godtgørelse, hvilket afspejler et noget højere lønniveau end økonomidirektøren.

Ingen at skælde ud på

Regnskabet for 2018, indeholdende den gyldne afsked med økonomidirektøren, er netop godkendt af bestyrelsen og skal behandles på det kommende møde i repræsentantskabet 30. april.

- Jeg forventer, at der vil være repræsentanter, der spørger ind til aftalen og godtgørelsen, men der er ikke rigtigt nogen at skælde ud på. Bestyrelsesformanden er ny, direktøren er ny, økonomidirektøren er ny, revisionen er ny. Vi kan ikke lastes for det, der ligger forud, men vi kan garantere, at det ikke sker i vores tid. Alle lønninger og fratrædelsesaftaler følger normale retningslinjer, siger Lars Bonderup Bjørn.

Han er ansat på en kontrakt, der giver ham 2.800.000 kroner om året og fri bil til en skattepligtig værdi af 791.000 kroner samt en opsigelsesperiode på et år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce