Annonce
Fredericia

Ønske om vaccine stikker helt af: Apoteker bestormes i værn mod influenza

Der trykkes mange stempler i bund lige nu på apotekerne i Fredericia. De bestormes af folk, der ønsker en influenzavaccination. Men der må prioriteres. Personer i risikogrupper står forrest i køen. Det er nemlig kritisk at blive ramt af både influenza og corona på en gang. Arkivfoto: Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix
Sæson udvidet i år, og corona gør situation mere alvorlig: Man skal ikke lægge sig med to slags virus. Derfor må raske i Fredericia lige nu vente.
Annonce

Fredericia: Flere tusinde fredericianere og middelfartere er blevet gratis vaccineret mod influenza de sidste 12 dage.

Sådan lyder meldingen fra de to lokale apoteker Fredericia Krone Apotek og Fredericia Løve Apoteket.

- Vi har indtil nu vaccineret, hvad vi i sidste sæson havde vaccineret på to en halv måned, oplyser souschef og farmakonom, Lone Hansen, Fredericia Løve Apoteket:

- Og torsdag, fredag, lørdag i sidste uge alene var det 636 personer.

Lone Hansen var også i gang med nålen i apoteket på Venusvej, da Fredericia Dagblad ringede. Der vaccineres derudover i Løve-apotekerne i supermarkedet Løvbjerg i Erritsø og i Middelfart. Desuden er der en filial i Jyllandsgade.

Apoteker Tine Klingsteen Nielsen, Fredericia Krone Apotek, kommer med samme status:

- Onsdag i sidste uge havde vi i Fredericia vaccineret to tredjedele af det antal, apoteket vaccinerede i hele sæsonen 2019-2020.

Det vil sige pænt over 1000 personer. Krone-apoteket har her i byen filialer i Føtex City, i Fredericia Sundhedshus og på Vesterbrogade. Dertil kommer apoteker i Middelfart, Strib og Haderslev.

Annonce

Risikerer mangel

Sæsonen 2020-2021 løber fra 1. oktober til 15. januar. Da kan særlige risikogrupper få stikket uden beregning, mens andre skal betale cirka 200 kroner.

Dem vaccinerer samfundet gratis lige nu:

Alle, der er fyldt 65.

Personer med visse kroniske sygdomme.

Gravide i 2. og 3. trimester.

Svært overvægtige.

Andre personer i særlig risiko.

Førtidspensionister.

Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza.

Imidlertid må almindelige og raske personer lige nu vente, selvom de står med dankortet fremme på apoteket. Sundhedsstyrelsen har netop henstillet til landets apoteker om at udskyde denne service. Foreløbig til 19. oktober.

- Årets tilbud om gratis influenzavaccination trådte i kraft 1. oktober. Knap en uge inde i tilbuddet oplever Statens Serum Institut så stor efterspørgsel på influenzavacciner fra både offentlige og private aktører, at det kan resultere i en mangel på vacciner, skriver Sundhedsstyrelsen i i en pressemeddelelse:

- Derfor er vacciner indtil videre forbeholdt de grupper, som er omfattet af Sundhedsstyrelsens anbefalede målgrupper for gratis influenzavaccination.

Det er blandt andet pensionister, kronikere, gravide og sundheds- og plejepersonale.

Annonce

Vacciner udsolgt

På grund af coronavirus er det ifølge Sundhedsstyrelsen ekstra vigtigt, at personer i risikogrupperne bliver vaccineret mod influenza.

- Mange af de samme personer er nemlig også i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb med corona. Hvis de rammes af begge sygdomme samtidig, kan forløbet forværres betragteligt, pointerer Sundhedsstyrelsen.


Vi er opmærksomme på, at vaccinerne bliver brugt til dem, som vaccinerne er indkøbt til, nemlig dem der er i risiko for alvorlige sygdomsforløb eller deres sundheds- og plejepersonale. Ellers kan vi ende i en situation, hvor der ikke er vacciner nok.

Marlene Øhrberg Krag, centerchef i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelse


Der er i år indkøbt betydeligt flere vacciner end i fjor, og Statens Serum Institut har undersøgt, om yderligere influenzavacciner er tilgængelige på markedet. Det er de dog ikke på nuværende tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce