Annonce
Erhverv

Ørsted vinder kontrakt på havvindmøller i Taiwan: Skærbæk-ansatte er med

Ørsted skal bygge havvindmøller i havet ud for Taiwan. Møllerne kan levere strøm fra 2021. Illustration: Ørsted

15-20 ansatte fra Ørsted i Skærbæk er involveret i milliardhandlen med Taiwan, hvor Ørsted skal slutte 900 megawatt havvind til Taiwans elnet i 2021.

Annonce

Skærbæk: For nylig offentliggjorde Ørsted, at Taiwan har tildelt virksomheden retten til at opføre havvindmøller i havet op mod 60 kilometer ud for Taiwan.

Det er Ørsteds første havvindmølleaftale udenfor Europa, og 15-20 ansatte i Skærbæk er i øjeblikket involveret i milliardprojektet, som er udviklet på baggrund af Taiwans ønske om at ændre sin energiforsyning.

- Taiwan har meget atomkraftenergi. Samtidig ligger Taiwan tæt på Japan - i et område med jordskælv - hvor et af Japans atomkraftværker for nogle år siden blev ramt af jordskælv og en tsunami, som forurenede et stort landområde. Samtidig kunne Taiwan se, at deres atomkraftværker i løbet af 2020'erne enten skal skrottes eller renoveres. Derfor var de nysgerrige på en anden form for energi, fortæller contract manager hos Ørsted Jesper V. Poulsen.

Annonce

Skal lære fra sig til de lokale

Da Taiwan har mange bjerge og dermed ikke megen plads på landjorden til hverken solceller eller vindmøller, har landets regering besluttet sig for at kaste sig ud i havvindmøller. Ørsted har opnået eneret til fire havvindmølleområder, der ligger 35-60 kilometer fra Changhua-provinsens kyst.

Ørsted kommer til at arbejde tæt med de lokale myndigheder om at opbygge en lokal forsyningskæde, engagere sig i lokalsamfundet, overføre viden til Taiwan og udvikle kompetencer hos de lokale, da havvindmøller er en hel ny industri i Taiwan. Med sin grønne omstilling ønsker Taiwan at tilegne sig knowhow om havvindmøller, da Taiwan dermed kan blive firstmover i Asien. Samtidig får Ørsted en bro ind til det asiatiske marked.

- Vi vil opføre havvindmøller, sælge strøm og blive i området. Taiwan opfordrer os til at lære dem nye kompetencer. Det passer godt til vores overordnede filosofi i Ørsted om at gøre tingene ordenligt, fortæller Jesper V. Poulsen.

Ørsted har pt. omkring 50 ansatte i Taiwans hovedstad Taipei.

Fuldt udbygget vil Ørsteds fire havvindmølleparker i Changhua kunne forsyne op til 2,8 millioner taiwanske husstande med strøm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce