Annonce
Fredericia

Østerstrand skal udvikles endnu mere: En vision i sand og vand som kan bruges af alle

Vinterbaderen er løbet ind i varmen, mens kombination børn og vand er eviggyldig. Christian Bro (S) glæder sig over det store miks af brugere på Hyby Strand neden for Lillebælts Allé. Foto: Søren Gylling
Østerstrand er et af fredericianernes yndlingsspots, og politikere og embedsmænd har de seneste år skudt millioner og energi i at gøre strandområdet endnu mere attraktivt. Fredericia Dagblad slentrede en tur langs strandstien med formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) og så på potentielle veje til endnu mere strandliv.
Annonce

Fredericia: En frysende vinterbader, en svedig kajakroer, et sandfyldt barn med en spand. Læg dertil to morgenfriske hundeluftere. Det giver et facit, som formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) er ovenud begejstret for på en solbeskinnet forårsdag i maj.

- Det er præcis sådan, vi ønsker at se det. At stranden bliver brugt af alle, siger Christian Bro og lader begejstret blikket glide hen over sand, vand og blomstrende hvidtjørn, som rammer den yderste del af Fredericias tre kilometer lange strandpromenade ind.

Sandet er lidt grovere på Hyby Strand, hvor strandstien fra Østerstrand slutter. Badebroen hviler på lidt spinkle ben, men får lov at komme på land, når vinterstorme raser.

- Den ser lidt træt ud, og planen er, at vi skifter den ud til næste badesæson. Det kan finansieres via fondsmidler, og jeg forestiller mig en badebro som dem, vi har anlagt ved Østerstrand, siger Christian Bro.

Fem år gammel vision

Østerstrand-visionen blev vedtaget i 2015.

Den overordnede vision er, at Østerstrand i kraft af sin unikke beliggenhed og størrelse skal være en af de mest attraktive og populære strande i Trekantområdet.

Stranden skal kendes på et godt badeanlæg og rekreative strandområder, der er interessante at besøge, og hvor der er oplevelser for alle.

Strategien er at fremme friluftsliv.

Det skal ske gennem fokus på faciliteter som f.eks. badebroer, lækroge, bålpladser, borde og bænke.

Der skal være fokus på sikkerhed ved at fremme godt udsyn over området og etablere belysning om aftenen, så man øger følelsen af tryghed øges.

Badesikkerheden skal forbedres, hvor det er muligt.

Naturen skal være i højsædet, mens funktioner som parkeringspladser, skraldespande og cykelstativer skal passer naturligt ind.

Annonce

Perler i visionen

Den lidt gemte perle neden for Lillebælts Alle udgør den yderste del af den store strandvision, som så småt blev skubbet i søen allerede under Thomas Bankes borgmester-periode i 2010 og fortsat i det nye byråd.

- I den periode fik man taget hul på arbejdet, men der var ikke penge til at komme i mål, men det var rigtig fint, at det blev sat i gang, siger Christian Bro.

Østerstrand-visionen har ikke stået øverst i tider med anlægsstop, men midt i en coronatid blev der pludselig mulighed for at sætte handling bag en del af de mange tanker fra visionen.

- Vi skal have sat lys op på strandstien fra dameroklubben og til Hyby Strand. Hvis vi får råd til det, vil vi også gerne have lys på stien fra Kongensgade neden for Kastellet og frem til roklubben. Men om det lykkes, ved vi ikke, siger Christian Bro.

Lysene skal binde strandstien yderligere sammen og gøre det muligt at cykle, løbe og spadsere både i de tidligere morgentimer og efter solnedgang.

Annonce

Høfder og stier

Lyset skal være velkomment, men de manglende lamper har dog ikke forhindret hverken Jens Erik Rype eller Henrik Arndt i at benytte strandstien dagligt, når familiens hunde skulle luftes.

- Men til gengæld håber jeg, at I nu får gjort noget ved de gamle dræn i skrænten. Der står vand på strandstien altid, og om vinteren bliver det isglat. Det er farligt, siger Jens Rype.

Christian Bro har svar på rede hånd.

- Det er præcis, hvad vi gør, når vi nu går i gang med at sætte lys på stien, lover Christian Bro.

Hvide krydser på asfalten dokumenterer, at der er hold i udvalgsformandens løfter. Der er sat kryds de steder, hvor der står siv og vandhigende planter langs vejen, og der løber en lille bæk fra skrænten og over asfalten. Arbejdet med dræn og lys bliver gennemført til efteråret.

Jens Erik Rype (t.v.) og Henrik Arndt nyder dagligt stranden neden for deres villaer i fugle-kvarteret. De har ros til overs for planen for Østerstrand, men benytter lejligheden til at foreslå forbedringer. Opretning af høfder og dræning ved strandstien. Det sidste lover udvalgsformand Christian Bro bliver opfyldt, mens høfder er dyre at opføre og også kræver tilladelse. Foto: Søren Gylling
Annonce

Strandsti renoveres

Krydsene indikerer også, at arbejdet går i gang snart. Coronapengene skal bruges i dette finansår, og Christian Bro lægger ikke skjul på, at han glæder sig over at have haft projektet liggende i skuffen.

Der har hele Østerstrand-visionen ligget i flere år, og som vi forlader Hyby Strand og kaster et blik ind i det solsvedne hyggehjørne hos Hyby Bådelaug, så rammer vi det næste anlægsprojekt, som nu kan realiseres.

- Vi havde projektet renovering af vejen fra Fælledvej til stranden, men pengene manglede. De 800.000 kroner har vi fundet nu, så nu er vi i gang. Vi skal have drænet oven over vejen, og så skal vejen stabiliseres, siger Christian Bro.

Langs strandstien forestiller han sig, at der med mellemrum kan anbringes borde og bænke, så børnefamilier kan slå sig ned og nyde en del af stranden, der er helt fredelig.

Hvide kryds langs strandstien viser, hvor der skal gøres en indsats for at undgå, at stien oversvømmes af det vand, som trækker ud af skrænterne langs stien. Foto: Nana Hanghøj
Annonce

Hyby Lunds historie

Udsigtsvillaerne på guldkysten breder deres terrasser ud på toppen af skrænterne langs strandstien. Trappetrin og stier fører op til villavejene. De fleste må gerne bruges af alle, men en solid jernkæde lukker for offentligheden ved den solide trappeopgang til villaerne på den gamle Hyby Lund-matrikel.

- Ja, den trappe er vist privat, men så kan man i stedet tage stien op til Fælledvej, som er kommunens, siger Christian Bro.

Selv om en flok skoleelever på udflugt fint klarer sig med grusstien, så mener Christian Bro, at stien skal have en opfriskning.

- Det ville ikke være storhed, og vi har via fondsmidler fået råd til at opsætte en badebro. Den bliver stillet op, så den forhåbentlig kan komme i brug næste badesæson, siger Christian Bro.

Området har en særlig historie, og med et par gynger, lidt rustikke naturlegeredskaber, borde og bænke vil det blive et fint udflugtsmål, forudser han.

Venstres Kenny Bruun Olsen har tidligere foreslået at anlægge en parkeringsplads ovenfor skrænten, men Christian Bro mener, at det umiddelbart kan lade sig gøre at parkere på Fælledvej, alternativt at tage cyklen.

Strandstien binder Hyby Strand og Østerstrand sammen. Den knap tre kilometer lange sti er en del af vejen asfalteret og benyttes af både løbere, cyklister og fodgængere. Hundelufterne kunne godt tænke sig fartbegrænsning for cyklisterne, som ind imellem stryger lidt for tæt forbi de gående. Foto: Søren Gylling
Annonce

Grej til børn

Hvor Strandstien møder Lundingsvej har det gamle ishus i dag fået karakter af grejbank for kommunens skoler og institutioner. Vandkikkerter og fiskenet kan man få adgang til, hvis man er lærer eller pædagog.

- Kunne man ikke gøre det til et åbent tilbud ligesom på Trelde Næs?

- Det kunne være fristende, men det ligger for udsat. Vi tror ikke, at vi kan have tingene i fred, siger Christian Bro.

Til gengæld kan der også i det område indtænkes bænke og borde til at slå sig ned ved, ligesom legeredskaber også kan komme i spil på det kommunale areal ved den gamle vandværksbygning i Kongens Port.

- Vi ejer det område nu, og det skal vi også have udviklet, siger Christian Bro.

Badebroen ved Lillebælts Allé er af ældre dato og lidt spinkel. Men den fungerer. Christian Bro glæder sig dog over, at der er fundet midler til en erstatningsbro, som vil stå klar til næste badesæson. Foto: Søren Gylling
Annonce

Livlige Østerstrand

Strandstiens asfalt slutter ved Kongens Port og Fredericia Roklub. Stien fortsætter grusbelagt omkring Østerstrand til dameroklubben.

På Østerstrand er mange af visionens planer ført ud i livet. Cirkelbroens sidste skruer er på vej i, beach-baren trækker kunder til, motionsredskaberne må igen benyttes, og om kort tid vender beskrivelsen af den særlige badesnegl - Havfruefløjterne- tilbage.

- Vi har det til genopfriskning hos Dansk Blindesamfund. Vi har lavet anlægget i samarbejde med Fuglsangcentret, og det er placeret på den lidt roligere del af stranden efter deres ønske, forklarer Christian Bro.

Solen varmer ned over strandstien, hvor ringklokker giver signal om at trække ind til siden, når cyklister skal passere. Vi trækker til siden for løbere og hilser på fodgængere.

- Det er skønt, at så mange allerede benytter stien, men jeg tror, at med held også kan få mange både lokale og turister til at bruge den til at flytte sig ud og nyde stranden hele vejen. Vi har beliggenheden, nu sikrer vi tilgængeligheden og så styrker vi anvendeligheden, siger Christian Bro.

Med Lillebælt til den ene side og grøn slugt til den anden er området ved Hyby Lund et oplagt udflugtsmål. Det var det også i mange år for byens fagforeninger, og med lidt legeredskaber, borde og bænke og en badebro kunne området få en renaissance. Ideen med Østerstrand Visionen er blandt andet at give mulighed for at give oplevelser langs hele strandstien. Foto: Nana Hanghøj
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce