Annonce
Fredericia

10 skarpe til erhvervsdirektøren om energi og klima: - Når vi har muligheder, forpligter det også, siger han

Fredericia er i forvejen stærk på energi og klima-området, så derfor er det oplagt for Business Fredericia at sætte fokus på det, mener erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer Fredericia. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Business Fredericia har udnævnt energi og klima til fokusområde de kommende fem år.
Annonce

Fredericia: Til nytårskuren i Business Fredericia tilbage i januar 2020 lancerede formand Bent Jensen erhvervsforeningen nye mål: At sætte fokus på energi og klima-virksomheder.

- Fredericia skal gribe chancen for at blive en energi-metropol. Vi har potentiale til at spille ind på energiområdet, sagde Bent Jensen dengang.

Siden satte coronavirus sig på dagsordenen i 2020, men det har ikke forhindret Business Fredericia i at gå videre med planerne.

Her ved udgangen af året har Fredericia Dagblad derfor sat erhvervsdirektør i Business Fredericia Kristian Bendix Drejer stævne for at følge op på, hvorfor man har valgt energi og klima som sit fokusområde, og hvordan det så er gået.

1 Hvad er hovedårsagen til, at Business Fredericia har valgt netop energi og klima som sit næste strategiske fokuspunkt?

- Da vi dannede Business Fredericia i 2015, kiggede vi på vores styrkeområder. Det var transport og logistik, men også klimavirksomheder. Vi valgte dengang at fokusere på udvikling af transport og logistik i Taulov og lavede en fem-års plan.

- Energi og klima er en af vores styrker, og vi har blandt andet Energinet og Ørsted, og nye som eksempelvis Google kommer til. Desuden er timing vigtig. Det er det rette tidspunkt. Når vi har de virksomheder og muligheder, forpligter det også. De virksomheder kan måske hjælpe Danmark fremad med nye grønne tiltag.

2 Betyder Business Fredericias nye fokusområde, at Fredericia skal gå forrest for at nedbringe CO2 med 70 procent i 2030? Og i så fald hvordan?

- Vi skal gå forrest - ikke på det specifikke mål - men vi vil gerne være nogle af de fremmeste kommuner i omstillingen, og her går Business Fredericia og Fredericia Kommunes strategier hånd i hånd.

- Vi har en række virksomheder, som ved noget og er eksperter på området. De kan være med til at skabe løsninger indenfor eksempelvis nye grønne drivmidler. Jeg tror, energi og klima-virksomhederne kan være med til at løse transport- og logistikvirksomhedernes udfordringer.

3 Er der et område, hvor du ser, at erhvervslivet i Fredericia har større chancer og kompetencer til at gøre sig gældende?

- Vi har også en bred energi og klimaklynge. Jeg ser store muligheder indenfor energiinfrastruktur, hvor vi har mange aktører og kan sætte dem sammen.

4 Du har tidligere sagt, at du ser store økonomiske muligheder i energi og klima. Hvordan vil du sikre, at fredericianske virksomheder får del i den kage?

- Vi vil prøve at sikre os ved at danne et energi og klima-forum. Når vi kan komme til at gøre det for corona, så vil vi samle virksomhederne fire gange om året og lave workshops. Jeg tror at ved sætte dem sammen, kan de komme til at tjene penge på deres løsninger.

5 Flere store og mellemstore virksomheder i Fredericia arbejder allerede med energi og klima. Hvordan kan de små og mellemstore virksomheder, som ikke allerede er med på vognen, komme med?

- Det er lidt forskelligt. Vi vil gerne lave et iværksættermiljø med Center Danmark og deres samarbejdspartnere på universiteterne.

- I forhold til de små- og mellemstore virksomheder arbejder vi på at få et projekt op at stå, der kan geare dem til vindsektoren. Desuden har vi vores egne netværk i Business Fredericia, hvor vi kobler de små- og mellemstore virksomheder på de store virksomheder. Det er nogle af vejene dertil.

6 Et af de mål, som Business Fredericia har sat sig indenfor energi og klima, er, at Fredericia skal være Danmarks centrum for energi og klima i 2025. Hvad betyder det, og hvordan vil I måle det?

- Det bliver svært at måle det. Men tidligere satte vi os et mål om, at Fredericia skulle være Danmarks centrum indenfor transport og logistik. Brandingmæssigt er vi nået dertil.

- Indenfor energi og klima er vi allerede nået dertil, at Fredericia er blevet en af de fem til seks byer i Danmark, som kendes for energi og klima sammen med blandt andre Esbjerg, Aalborg og Sønderborg. Allerede der er vi godt på vej. Vi er i mål, når Fredericia bliver et naturligt sted for energi- og klimavirksomhederne at placere sig.

7 Et andet mål er, at Fredericia skal vækste med 500 arbejdspladser indenfor energi og klima frem mod 2025? Hvordan vil man gøre det?

- Det er et svært mål. Men vi gør det for at have et vækstmål og for at have fokus på det. For år tilbage satte vi et mål om 200 arbejdspladser indenfor transport og logistik, som også var svært, men er blevet realiseret.

- Arbejdspladserne skal skabes ved vækst i eksisterende arbejdspladser og en tilgang af virksomheder. Mange af de nye virksomheder vil blive skabt indenfor energisektoren. Vi skal gøre os attraktive indenfor det område.

8 Business Fredericia oplyste på sin generalforsamling, at man vil etablere og udvikle en ny energiklynge med toneangivende deltagere i 2020. Hvor langt er det arbejde?

- Til trods for corona er det gået godt. I februar samlede vi 65 deltagere indenfor energi og klima, og i oktober lavede vi et arrangement med knap 50 deltagere. Men det er klart, det har været svært at lave workshops, og det har bremset os.

- Vi laver aktiviteter online, og så håber vi på fysiske arrangementer eller konferencer i foråret, hvis det bliver en mulighed.

9 Business Fredericia har et mål om at tiltrække 80 virksomheder udefra frem mod 2025. Betyder jeres nye fokusområde, at I vil afvise at hjælpe interesserede virksomheder, som ikke ligger højt på en bæredygtighedsskala?

- Nej. Mange af de eksisterende virksomheder kommer også til arbejde med CO2 fodspor og bæredygtighedsmål. Vi skal udvikle og hjælpe eksisterende erhverv, og samtidig har vi et mål om at vækste og hjælpe udefrakommende virksomheder.

10 Business Fredericia vil fortsat have fokus på transport og logistik. Hvordan sikrer man, at fokus bliver på begge områder?

- Jeg har medarbejdere, der får hver sit fokusområde, men jeg ser også synergier mellem de to fokusområder. Transport og logistik er løbet godt i gang og ruller derudaf nu. Vi høster af det, vi satte i gang. Energi og klima skal der udvikles på. Fredericia er kendt indenfor transport- og logistikbranchen. Det vil vi også blive indenfor energi og klima.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny daginstitution skaber debat: Placering i Madsby er langtfra sikker, fastslår DF

Fredericia

Podernes ilddåb begyndte roligt: - Det eneste, vi ikke er lært op i, er, hvad vi skal lave, når der ikke er nogen, vi kan teste

Annonce