Annonce
Erhverv

100 år siden Yara åbnede i Danmark - nu er det danske hovedkontor i Fredericia

Yara lever af at sælge mineralske gødningsstoffer til landbruget. Virksomheden blev grundlagt i 1905 under navnet Norsk Hydro. Produktionen til det danske marked foregår på fabrikker i Finland og Tyskland. Her er det marketingdirektør Steffen Halmø. Foto: Peter Leth-Larsen

Yara importerer gødning til danske landmænd fra sine fabrikker i Finland og Tyskland.

Fredericia: I år er det 100 år siden, at Norsk Hydro, som senere blev til Yara, åbnede kontor i Danmark.

I 1919 åbnede Norsk Hydro sit første kontor uden for Norge på Axelborg i København. Samme år åbnede Dansk Svovlsyre og Superfosfatfabrik gødningfabrikken, der senere blev til Superfos og siden Kemira på havnen i Fredericia.

I dag er fabrikken på havnen for længst jævnet med jorden, og Yara har i dag sit danske hovedkontor på Vesterballevej, hvorfra 12 ansatte køber og sælger handelsgødning - også kaldet kunstgødning. Herfra styrer de ansatte importen af gødning fra Finland og Tyskland til de danske landmænd. Gødningen til Danmark er specielt tilpasset de danske jord-, klima- og vækstforhold.

- Vi har 40-45 procent af det danske marked, fortæller marketingdirektør hos Yara Steffen Halmø.

Vi har 40-45 procent af det danske marked.

Markedschef Steffen Halmø
Yara holder til på Vesterballevej. Virksomheden kom til Fredericia i 2007, hvor Yara købte Kemira-grunden. Det første år holdt virksomheden til i kontorer på havnen, inden man flyttede ud på Vesterballevej i 2008. Foto: Peter Leth-Larsen

Sælger til grovvareselskaber

Yara har ingen produktion af gødning i Danmark, men får det sejlet ind fra to fabrikker i Finland og en fabrik i Rostock. Produktionerne herfra passer til det danske marked. Gødning er ikke bare gødning - det skal tilpasses det marked, det skal sælges til. Gødningen bliver leveret til en stribe danske havne, og hvis det skal lagres, bliver det sejlet ind til Yaras to havneterminaler i Randers og Vordingborg.

- Gødningen kommer som bulk (løsvare, red.) med skib og bliver sækket op og kørt det sidste stykke ud til landmanden med lastbil, fortæller Steffen Halmø.

Gødningen bliver solgt til grovvareselskaber, som leverer videre ud til landmændene. Det gælder blandt andet DLG og Danish Agro.

I Randers og Vordingborg har Yara terminaler, hvor gødningen bliver sækket, når det er ankommet med skib fra fabrikkerne i Finland og Tyskland. Billedet er fra Randers-terminalen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Grundlagt under navnet Norsk Hydro

Yara er i dag en global virksomhed med 16.000 ansatte fordelt på kontorer i over 60 lande. Der er 27 ansatte i Danmark, hvoraf de 12 befinder sig på Vesterballevej.

Yara blev grundlagt i Norge i 1905 under navnet Norsk Hydro. Kemira lukkede sin produktion på Fredericia Havn i 2004, og i 2007 købte Yara grunden og flyttede ind i Kemiras kontorer.

Året efter flyttede Yara ud i sine nuværende lokaler på Vesterballevej 27 - tæt ved motorvejen. Et år senere blev de sidste bygninger på Kemira-grunden fjernet, da Realdania havde købt 20 hektar af havneområdet med henblik på at lave en ny bydel, der skal åbne fæstningsbyen mod vandet i samarbejde med Fredericia Kommune.

Det er det, der i dag hedder Kanalbyen, hvor der i øjeblikket skyder flere bygninger med lejligheder og erhvervsbyggerier op.

Foruden gødning sælger Yara også kemikalier som eksempelvis Ad Blue-tilsætning til dieselmotorer og salpetersyre.

Yaras største marked er Europa, skarpt efterfulgt af Sydamerika, som vækster relativt mest i øjeblikket.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Brandfolkene rykkede ud tre gange i streg: Lejlighed udbrændte

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce