Annonce
Jelling

Investerer millioner i en grønnere butik: Håndværkerne har travlt i SuperBrugsen i Jelling

Superbrugsen i Jelling har fået nyt kølesystem og nye kølediske. Foto: Mette Mørk
For 3,5 millioner kroner har SuperBrugsen i Jelling fået nyt varmesystem og udskiftet butikkens køle- og frysemaskiner.
Annonce

Jelling: Har du handlet i SuperBrugsen i Jelling den seneste måned, har du formentlig bemærket, at det roder en smule.

Og det er med god grund. For siden uge to har håndværkerne været i gang med butikkens køle- og frysesystemer, som både bliver mere moderne og økonomiske.

- Det er en stor investering på 3,5 millioner kroner. Til gengæld får vi et topmoderne system, som betyder, at elforbruget falder med 30-40 procent på vores køle- og frysemaskiner. Samtidig bliver vi over 90 procent selvforsynende i forhold til produktionen af varme, da vi benytter den overskudsvarme, der dannes i de nye anlæg, forklarer brugsuddeler Henrik Werge.

Han fortæller, at den nye investering har været længe undervejs.

- Det er noget, vi har snakket om i 10 år, men det tager også tid at finde den rigtige løsning og få økonomien på plads. Renterne er efterhånden blevet så lave, at vi har fået lavet en god aftale, der betyder, at vi skal betale omkring 25.000 kroner i renter og bidrag årligt. Sammenholdt med de fordele og besparelser, som det nye system giver, mener vi, at pengene er godt givet ud, siger han.

Vi bliver over 90 procent selvforsynende i forhold til produktionen af varme, da vi benytter den overskudsvarme, der dannes i de nye anlæg.

Henrik Werge, brugsuddeler

Annonce

Stor udskiftning

Mest synligt for kunderne er udskiftningen af ni køle- og frysemaskiner, som satte en del arbejdere i sving i løbet af mandagen. Her blev de store diske bagest i butikken skiftet ud.

- Vi har været nødt til at fjerne et af de store vinduer for at få de gamle køle- og frysediske ud og de nye ind i butikken, fortæller Henrik Werge.

Det er dog primært det arbejde, som har foregået på loftet, i baglokalerne og på taget, der har været mest krævende. Alt det, som kunderne formentlig ikke kommer til at bemærke.

- Vi har fået udskiftet hele vores varmesystem og lagt nye rør. De gamle kompressorer i kælderen og på taget er taget ud af brug, så de skal fjernes. Flere af dem har givet en del støj, og det bliver rart for både os og naboerne, at støjniveauet bliver sænket, siger brugsuddeleren.

- Og så har vi gjort noget så simpelt som at flytte lufttæppet (maskine, red.), der har været placeret ved indgangen ude i entréen. Vi fik at vide, at varmeforbruget var helt enormt og kunne opvarme adskillige parcelhuse på grund af den ene maskine, så den er nu rykket indenfor i selve butikken, forklarer Henrik Werge.

Annonce

LED-lys og digitale skilte

Sidste år fik SuperBrugsen også udskiftet alle lys i butikken til LED-lys. Det har sænket lysenes elforbrug med 30-40 procent, fortæller Henrik Werge.

Han forventer ikke flere tiltag af samme kaliber som udskiftning af lys og varmesystem den kommende tid.

- Vores næste mål er at få installeret elektroniske skilte over hele butikken. På den måde vil vi spare en masse tid, når der er tilbud og priserne skal ændres, forklarer han.

2020 er i øvrigt året, hvor SuperBrugsen, som officielt hedder Jelling og Omegns Brugsforening, fylder 100 år.

Et stort butiksvindue blev midlertidigt fjernet mandag for at gøre plads til de nye køle- og frysediske. Foto: Mette Mørk
De gamle kompressorer har udtjent deres værnepligt. Foto: Mette Mørk
Brugsuddeler Henrik Werge ved de nye kølediske. Bagerst ses de gamle, som Superbrugsen nu sender på pension. Foto: Mette Mørk
De nye kompressorer holder køle- og frysemaskinerne i gang. Overskudsvarmen bruges til at opvarme både butikken og de to ferielejligheder oven på Superbrugen. Foto: Mette Mørk
Mandag var den store flyttedag, da gamle køle- og frysediske blev skiftet ud med nye og moderne af slagsen. Foto: Mette Mørk
Snart er det slut med roderiet i Superbrugsen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Mand stadig i kritisk tilstand efter badeulykke: Kommune tjekker sikkerheden

Fredericia

23-årig kom alvorligt til skade på Østerstrand: Er fortsat i kritisk tilstand og skal opereres

Annonce