Annonce
Fredericia

13-årige Margit vandt konkurrence med novelle om voldtægt og selvmord: - Det er vigtigt at snakke om, især når det sker omkring en

Margit Khun Mikkelsen bor i Grønland, hvor selvmordsraten blandt unge er høj. Derfor skrev hun en novelle om selvmord, som endte med at vinde novellekonkurrencen Klima og Kultur i Fredericia - til stor overraskelse for den 13-årige vinder. Privatfoto.
13-årige Margit Khun Mikkelsen er vinder af novellekonkurrencen Klima og Kultur, som blandt andet Fredericia Bibliotek og Fredericia Gymnasium har stået for med tema om FN's verdensmål. Margit har skrevet en barsk fortælling om voldtægt og selvmord for at sætte fokus på den høje selvmordsrate blandt unge i Grønland, hvor hun bor.

Fredericia/Kangerlussuaq: Der kan umiddelbart synes langt fra Fredericia til Grønland, men der er ikke så langt, at kreativitet ikke kan brede sig over den store distance. Tilbage i maj udstedte Fredericia Bibliotek, Fredericia Gymnasium, Ungdommens Hus og Kanalbyen i samarbejde en novellekonkurrence under titlen Klima og Kultur.

Vinderen blev 13-årige Margit Khun Mikkelsen fra den vestgrønlandske by Kangerlussuaq.

En præmis for novellen, de unge kunne indsende til konkurrencen, var, at den skulle omhandle et af FN's verdensmål.

Annonce

FN'S 17 VERDENSMÅL

Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst.

De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner og på at styrke internationale partnerskaber.

Den nye dagsorden anerkender således, at social, økonomisk og miljømæssig udvikling, fred, sikkerhed og internationalt samarbejde er tæt forbundne, og at det kræver en integreret indsats at opnå holdbare udviklingsresultater.

Det var Margit Khun Mikkelsens lærer, der introducerede klassen i Grønland for novellekonkurrencen i Fredericia.

- Han kom ind i klassen og bad os om at skrive en novelle til den her konkurrence. Jeg troede virkelig ikke, at jeg ville komme i betragtning til at vinde. Så jeg var meget overrasket og overvældet, da jeg vandt. Jeg er virkelig glad, fortæller Margit Khun Mikkelsen.

Hun fik overbragt nyheden, mens hun var i skole, hvor læreren spurgte, om hun havde kigget op på tavlen. Der stod der, at hun var vinder af konkurrencen.

- Jeg tænkte bare: "Hvad?!", griner Margit Khun Mikkelsen.

Høj selvmordsrate blandt unge

Margit Khun Mikkelsens novelle hedder "Hjælp" og  handler om drengen Mathias, der forgæves forsøger at hjælpe sin veninde Navarana, som, han ved, har været udsat for et seksuelt overgreb af sin far.

Det er en barsk fortælling om voldtægt og selvmord.

I Margit Khun Mikkelsens klasse valgte mange at skrive om klimaet, men hun vidste selv, at hun ville gå i en anden retning. Hun var nemlig kort forinden blevet opmærksom på, at selvmordsraten - især blandt unge - i Grønland er meget høj.

- Jeg spillede et quiz-spil, hvor en af spørgsmålene var, hvilket land der havde flest selvmord af fire lande, og der var en af svarmulighederne Grønland. Der tænkte jeg bare, at det tror jeg ikke på, at det er. Så jeg svarede USA, men det rigtige svar var altså Grønland. Og så gik det op for mig, at der jo faktisk sker mange selvmord her. Det er bare ikke noget, jeg tidligere har tænkt på eller lagt mærke til, siger Margit Khun Mikkelsen.

Jeg tror helt sikkert, at jeg vil begynde også at skrive i fritiden. Jeg er blevet meget mere selvsikker i at skrive, efter jeg vandt

Margit Khun Mikkelsen, vinder af novellekonkurrence

På grund af den nye indsigt i selvmordsraten i Grønland vidste Margit Khun Mikkelsen derfor, at hun ville skrive en novelle om selvmord blandt unge. Hendes lærer vidste dog ikke helt, hvor det passede ind i forhold til FN's verdenmål, men det stoppede ikke Margit Khun Mikkelsen.

- Jeg begyndte bare at skrive. For jeg synes, at selvmord er vigtigt at snakke om. Især når det sker omkring en selv, lyder det fra den 13-årige konkurrencevinder.

Heldigvis fandt hendes lærer ud af, at historien fint kunne passe ind under det tredje verdensmål, som går på sundhed og trivsel.

- Både sundhed og trivsel er jo vigtigt. Det handler om at snakke med hinanden og trives med hinanden, siger Margit Khun Mikkelsen.

Annonce

Mere selvsikker

En af de ting, Margit Khun Mikkelsen bedst kan lide ved skolen, er, når der er stil for. Og generelt kan hun bare virkelig godt lide at skrive. Indtil videre har skriveriet dog begrænset sig til skoleopgaver og ikke så meget til fritiden.

Efter at hun har vundet novellekonkurrencen i Fredericia har hun dog mod på meget mere skriveri.

- Jeg tror helt sikkert, at jeg vil begynde også at skrive i fritiden. Jeg er blevet meget mere selvsikker i at skrive, efter jeg vandt, fortæller Margit Khun Mikkelsen.

Helt konkret ved hun dog ikke, hvad næste skridt i skriveprocessen er. Som hun siger, sker der mere i Danmark end Grønland, så om hun kommer til at stille op i andre konkurrencer, er uklart.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Alarm 112

Tyvetogt i Taulov: Se hvor tyvene slog til i weekenden

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce