Annonce
Børkop

14-årig forfatter: - Vi unge åbner telefonen og skal forholde os til om det er en facade

Mille Rishede Lorenzen fra Lille Velling går på Fælleshåbsskolen, og hun har skrevet en tekst, der er kommet med i en ny undervisningsbog. Foto: Mette Mørk
14-årige Mille Rishede Lorenzen går på Fælleshåbsskolen. Hendes tanker om reklamer og billedmanipulation er blevet en del af en bog, der kan bruges i undervisningen. En bog om den krop, som mange teenagere har et følsomt billede af.

Lille Velling: "Jeg sidder ofte og scroller ned gennem Instagram eller Facebook. Men eftersom jeg gør det af rutine, tænker jeg ikke specielt over, hvor mange reklamer de sociale medier indebærer, og hvor mange opslag fra influencers, der er reklamer i.

Sådan skriver 14-årige Mille Rishede Lorenzen i det afsnit i undervisningsbogen "Kend din kropspolitik", hun selv har skrevet.

Den unge pige fra Lille Velling går på Fælleshåbsskolen, hvor hun egentlig har en tysktime, men hun er trukket til side for at fortælle om det faktum, at hun er den ene af kun to unge piger, der bidrager til bogen. En bog, der sætter fokus på, hvorfor unge til tider har det svært med deres egne kroppe.

Mille og de andre i klassen blev spurgt i en dansktime, om de havde lyst til at skrive et indlæg til bogen. Fire valgte at sige ja, og Mille valgte at skrive om reklamernes magt. Og om den manipulation, der kan være bag en reklame. Billeder er ikke bare virkeligheden. Det er redigeret til at være så lækkert som muligt.

- Mange unge, og især piger, har svært ved at acceptere den måde, vi nu engang ser ud. Og her spiller det ind, at vi møder reklamer så meget. Nok ikke så meget reklamer på tv, for dem ser vi ikke så meget alligevel, men mere på de reklamer vi møder hos influencers, på Youtube og de sociale medier. Lige så snart vi åbner telefonen, skal vi forholde os til en facade. Der er rigtig mange billeder, som viser en tænkt virkelighed, men ikke virkeligheden, siger hun.

Det er svært at forholde sig til.

- Vi ved det jo godt, at vi ikke ser bagsiden af medaljen, men kun får serveret det, der ser lækkert ud. Men det er ikke sådan noget, vi snakker ret meget om. Og det bør vi gøre mere, også gerne her i skolen, for jo mere, der snakkes om det, jo mere husker vi på det, siger hun.

Annonce

Kend din kropspolitik

Gennem tre fiktive lovforslag – elementer, der kunne være en del af en kropspolitik - giver bogen ”Kend din kropspolitik” forskellige vinkler på højaktuelle debatter som fællesbad efter idræt, billedmanipulering af kroppen og reklamer.

Det Science Museerne, som står bag bogen.

Den kan bruges i undervisnings-øjemed. Bogen er gratis og kan frit rekvireres af alle landets skoler, dog max ét klassesæt pr. skole. Begrænset antal efter først-til-mølle. Målrettet udskolingselever.

Se bagsiden af medaljen

Det er nemlig ikke altid nemt at være ung og holde styr på, hvordan en normal krop er, når man nu møder så mange former for redigeret virkelighed på sin telefon.

- Det er nok mest piger, der kæmper med det. Fyrene går ikke op i det på samme måde. Vi piger snakker da lidt om det. Måske vender vi lige, hvorfor et firma vælger sådan en model. Det er firmaer, der vælger, hvad den perfekte krop er, og det påvirker da, for det er svært at leve op til de kroppe, siger hun og fortsætter:

- Vi vil også se bagsiden af medaljen. Det skal ikke være så perfekt det hele, siger hun, men understreger også , at hun ikke er mod reklamer. Det skriver hun endda om i sit afsnit af bogen.

"Hvorfor lærer vi ikke bare at sætte pris på reklamerne og lever med dem," spørger hun sig selv og læserne i bogen.

Sygt spændende emne

Og nu er hun en af to unge forfattere, der er kommet med i bogen.

- Det er faktisk lidt vildt, siger Mille Rishede Lorenzen.

Selv føler hun ikke, hun kæmper store kampe med hverken sin krop eller med reklamernes magt, men det har været en god opgave at få stillet i en dansktime. Og fabulere over og skrive om.

- Jeg er ellers ikke en, der elsker at skrive en stil, og havde det været ren fantasi, jeg skulle skrive, ville det ikke blive særligt godt. Men her var der et emne, som jeg kan mærke interesserer mig meget, så derfor gik jeg bare i gang med at skrive, hvad jeg havde på hjerte. Det har været sygt spændende at deltage i, siger hun og bevæger sig hen for at hente en jakke.

Fotografen er ankommet, og hun vil have Mille med udenfor. Der skal tages billeder af Mille. Ganske som hun ser ud. Ganske som i virkeligheden.

- Jeg er ikke god til det med at få taget billeder af mig. Men det går nok, siger Mille Rishede Lorenzen.

Mille Rishede Lorenzen fra Lille Velling går på Fælleshåbsskolen, og hun har skrevet en tekst, der er kommet med i en ny undervisningsbog. Foto: Mette Mørk
Hendes afsnit i bogen hedder Sæt pris på reklamer. Foto: Mette Mørk
Hun går i 8. klasse på Fælleshåbsskolen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Drabet i Korskærparken: 11 anholdt - ni er nu løsladt

112

Udvalgsformand efter skuddrab: - Det er meget trist, og alle er meget berørte

Leder For abonnenter

Dagens leder: Godt med nye arbejdspladser - men I må også gerne flytte til Fredericia

Annonce