Annonce
Fredericia

15-årig takket af Fredericia fordi hun med tophits til køer vandt EM

Emma Weiss Nielsen, 15, Erritsø, har netop vundet EM i naturvidenskab for unge med en algoritme, der definerer, hvordan musik spillet på en særlig måde får køer til at give mere mælk. Forsøget bygger på data fra 1000 jyske malkekvæg. Emma håber at uddanne sig inden for fysik og matematik og ende som forsker. Hun spiller også violin og dyrker taekwondo. Byen Fredericia modtog hende med ros og taler på Meldahls Rådhus torsdag. Foto: Morten Kiilerich
Emma Weiss Nielsen fra Erritsø blev torsdag hædret af sin by, fordi hun har vundet EM for forskerspirer. Skoleeleven brugte et år på 1000 køers evne til at give mere mælk, hvis man komponerede den rette musik til dem.
Annonce

Fredericia: Et flittigt, dygtigt og ordentligt menneske. Men også meget stille.

Sådan blev Emma Weiss Nielsen, 15, blandt andet karakteriseret, da 1g'eren fra teknisk gymnasium i Fredericia torsdag modtog fortjent hæder og pandekager af hendes by på det gamle Meldahls Rådhus.

Men alligevel ikke så stille, at hun ikke kan tale sin sag.

For Emma Weiss Nielsen, der forlod Erritsø Fællesskole med sin afgangseksamen i sommer, skulle argumentere grundigt over for dommerne, da hun i sidste måned vandt europamesterskaberne i naturvidenskab i sin aldersklasse ved EM i Bulgarien.

Som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad har forskerspiren udviklet en algoritme - en form for en instruktion til en computer - som præcist definerer, i hvilket tempo og med hvilke toner, musik med fordel kan afspilles for at forøge mælkeproduktionen.

Ja, hits for køer, som dermed yder mere.

- Så Danmark kan klare sig med 24.000 færre køer. For klimaets skyld.

Sådan forklarede Emma Weiss Nielsen det til Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), formanden for kommunens børne- og skoleudvalg Ole Steen Hansen (S), sin folkeskolelærer Christian Storm Thoelbjerg, distriktsskoleleder Ulla Weilmann Rasmussen og rektor for HTX i Erritsø Lars Hansen.

Man vidste godt, musik hjalp mælken på vej, men ikke at tonerne kan designes smartere. Det er humlen i Emma Weiss Nielsens vinderprojekt.

Annonce

Bobler og billetter

De var blandt gæsterne ved en lille sammenkomst på rådhuset, hvor også Emmas familie deltog - far Johnny Morberg Nielsen, mor Tina Weiss Nielsen, lillebror Jacob og lillesøster Signe. Lillesøster Freja lå desværre syg hjemme i Erritsø.

Udover pandekager og bobler var der også teaterbilletter til Emma. Sejren har tidligere indbragt en præmie på 15.000 kroner.

Europa-Kommissionen har taget initiativ til dysten i naturvidenskab, som 150 unge fra 40 lande deltog i. Emma Weiss Nielsen kvalificerede sig ved at vinde den danske finale i juniorrækken tidligere på året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce