Taulov: Nu har beboere i et større område omkring det nye støjværn mellem E20 og dele af Taulov klaget til Vejdirektoratet over den 660 meter lange og 5 meter høje skærm.
Som tidligere omtalt er de utilfredse med højden, placeringen og effekten.
En underskriftindsamling i januar har givet 155 signaturer, som er sendt til statens vejmyndighed.
Fakta
Gruppe: Står forkert
Gruppen mener helt overordnet, at støjværnet burde være placeret på en jordvold og ikke helt ude ved motorvejen.
Løsningen med jordvolden, der findes naturligt i området mellem E20 og Vesterled, blev droppet af Vejdirektoratet. Beregninger viste, at effekten ville være den samme, fordi værnet måske nok står lavere nu, men er tættere på støjen - ligesom man undgik ekspropriationer i folks haver.
Men beboerne føler ikke, det har hjulpet på larmen.
Kræver en ommer
I den 11 sider lange begrundede klage kræver de blandt andet:
Forhøjelse af støjværnet med mindst tre meter eller en ny placering på toppen af jordvolden. En støjmåling. Trælameller på støjværnet, hvis disse har støjabsorberende effekt. Forlængende vinkler på støjværnet i bunden af Vesterled, så det bugter sig lidt ind ad Taulov Kirkevej. Forlængende vinkler på støjværnet langs jernbanen og mod vest.
Bedst mulige løsning
I forhold til støjmåling blev en sådan ikke foretaget forud for etableringen af støjværnet i Taulov.
Derfor er det heller ikke umiddelbart muligt at foretage støjmålinger af effekten efter etableringen. Der er i sagens natur ikke noget at sammenligne med, skrev vi i Fredericia Dagblad i januar på baggrund af et interview med Vejdirektoratet. Støjmålinger er generelt også dyre at få gennemført.
Derfor opgøres trafikstøj stort set altid ved beregninger.
Kan ikke måle støj
Støj opgøres som et årsgennemsnit.
Hvis man foretager støjmålinger, skal de kunne sidestilles med et helt års målinger efter en særlig model, hvis resultaterne af målingen skal kunne sammenlignes med Miljøstyrelsens støjgrænser. Det ville betyde mange støjmålinger i mange dage. Få målinger af støj efter opførelsen af et støjværn kan ikke sammenlignes med få målinger foretaget inden opførelsen, forklarede ingeniør i Vejdirektoratet, Jakob Fryd:
- Der er altid forskelle i for eksempel mængden af trafik, i vindretninger og i vejret i øvrigt. Om asfalten er våd tæller også - sågar tillige med blades raslen og fuglefløjt.
Derfor bygger forventningerne om støjreduktioner på beregninger.
Nej, støj fjernes ikke
- Vi kan ikke fjerne al støj, da opfattelsen af støj jo også er en meget subjektiv størrelse, fortsatte ingeniøren fra Vejdirektoratet:
- Men i de første husrækker er støjen beregnet til at være faldet med tre til fem decibel, hvilket ikke er markant, men hørbart.
Meldingen fra Vejdirektoratet var helt åbent, at man ikke må forvente, at støjværnet forhøjes eller flyttes, eller at det generelt kommer til at tage en meget stor portion støj.
Skal støjen væk, må man indkapsle trafikken helt, lød det.