Annonce
Fredericia

16 borgmestre i opråb for at redde Lillebælt og Det Sydfynske Øhav

Kutteren Camilla sejlede tidligere i Lillebælt. Men da det blev stort set umuligt at fiske efter torsk og fladfisk i Lillebælt, flyttede kutterens ejer, Johnny Mogensen, den til Storbælt. Det fortalte han til Fredericia Dagblad i 2019. Foto: Peter Leth-Larsen
Det står så skidt til med vandmiljøet i og omkring Lillebælt og Det Sydfynske Øhav, at 16 borgmestre på tværs af partiskel har sendt en bøn til Christiansborg. Ekspert fastslår, at vandmiljøet i området er som en patient uden immunforsvar.

Vandproblemer: Det er i årevis blevet værre og værre. Men nu er havmiljøet i og omkring Det Sydfynske Øhav og Lillebælt blevet så dårligt, at intet mindre end 16 borgmestre fra Fyn og Sydøstjylland er gået sammen om at få politikerne på Christiansborg til at tage sagen alvorligt.

- Vi har behov for, at der er nogen, der påtager sig et overordnet ansvar for naturen i Lillebælt og det er oplagt at det er staten, der tager den opgave på sig, lyder det fra Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S).

Han har sammen med Ærø-borgmester, Ole Wej Petersen (S), været pennefører på borgmestrenes fælles henvendelse for at få gjort noget ved problemet. Her skærer de problemerne ud i pap. Blandt andet skriver de ”Faktum er, at man ved selvsyn kan se, at havmiljøet i Det sydfynske Øhav og Lillebælt er blevet dårligere. Der opstår ubalancer. Vi ser gentaget og udbredt iltsvind, tilbagegang i mængden af ålegræs, alt for store mængder krabber og en stærkt stigende bestand af sæler."

Annonce

På Ærø kræver man handling, for hvis vandmiljøet ikke bliver bedre, er der ifølge borgmesteren ikke nok friske fisk til at fodre øens mange sultne turister. Både fiskerne og havnemiljøet er truet af det dårlige havmiljø.

- Vores kystfiskere er klemt, fordi torskebestanden er tæt på nul. Vi har kun få kystfiskere tilbage til at forsyne os, og det er et problem. Én af de ting, som turisterne vil have, når de kommer til Ærø, er friskfanget fisk, siger Ole Wej Petersen.

Hvem har skrevet under?

Her er de 16 borgmestre:

 • Bo Hansen (S), Svendborg
 • Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde
 • Tonni Hansen (SF), Langeland
 • Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn
 • Søren Steen Andersen (V), Assens
 • Peter Rahbæk Juel (S), Odense
 • Morten Andersen (V), Nordfyn
 • Kenneth Muhs (V), Nyborg
 • Ole Wej Petersen (S), Ærø
 • Hans Peter Geil (V), Haderslev
 • Erik Lauritzen (S), Sønderborg
 • Jørn Pedersen (V), Kolding
 • Jens Ejner Christensen (V), Vejle
 • Steen Wrist (S), Fredericia
 • Thomas Andresen (V), Aabenraa
 • Johannes Lundsfryd (S), Middelfart

Ekspert: Problemerne er eskaleret

De 16 borgmestre har en pointe. Det fastslår Jens Würgler Hansen, biolog og seniorrådgiver ved DCE – National Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet. Han har i årevis overvåget mængden af iltsvind i Lillebælt og Det Sydfynske Øhav, og havmiljøet er over de seneste årtier blevet ringere og ringere.

- Alt, hvad der hedder det højere dyreliv, lider alvorlig skade. Det er jo det, der sker, når et område år efter år lider af iltsvind, for så kan der ikke rigtig leve bunddyr. Det berører hele fødekæden i det økologiske system og smadrer det. Er der dårlige forhold i havet, er der også dårlige forhold for dem - både fisk og mennesker - som gerne vil leve af netop dette, siger Jens Würgler Hansen.

Udviklingen har været konstant siden slutningen af 1980’erne, men i de seneste fem år, har iltsvindet taget til. Jens Würgler Hansen er overbevist om, at ulykken på Fredericia Havn tilbage i februar 2016 har spillet en rolle. Her opstod der en kæmpebrand, hvilket resulterede i, at en tank med kvælstof kollapsede og mere end 4.000 ton rent kvælstof endte i Lillebælt. Undersøgelser har siden slået fast, at havmiljøet slap relativt uskadt fra udslippet, men biologen fra Aarhus Universitet er ikke overbevist.


...sådan som det er i Lillebælt nu, reagerer området på selv den mindste påvirkning, fordi det er i så dårlig forfatning. Du kan sammenligne det med en person med et nedsat immunforsvar

Jens Würgler Hansen, biolog og seniorrådgiver, Aarhus Universitet


- Jeg mener, at ulykken i Fredericia har spillet en rolle. Vi havde et sårbart system, som i forvejen var presset, og så kommer der sådan en ulykke med en masse ekstra kvælstof. Det tror jeg har spillet ind i, at udviklingen rent iltsvindsmæssigt har været rigtig slem de seneste år. Men vi har desværre ikke haft en mere intensiveret overvågning af området, som kunne gøre os klogere på dette.

Ifølge ham er situationen nu så slem i området, at han mener, at Lillebælt og Det Sydfynske Øhav har det som en sårbar patient.

- Hvis du har et sundt havmiljø, kan det tåle en hel del. Men sådan som det er i Lillebælt nu, reagerer området på selv den mindste påvirkning, fordi det er i så dårlig forfatning. Du kan sammenligne det med en person med et nedsat immunforsvar – her kan personen heller ikke tåle meget virus for at blive slået ud af kurs, siger Jens Würgler Hansen.

Annonce

Fisker: For mange skarver og sæler

I Marstal på Ærø er der ikke mange kystfiskere tilbage. Hans Erik Stærke lever stadig af sit kystfiskeri, men ifølge ham er der kun én persen udover ham selv i den ellers stolte fiskerby, som stadig lever af at hive fisk op langs kysterne. Han ser gerne, at der snart bliver gjort noget ved antallet af sæler og skarver. Begge fredede dyrearter, hvor bestanden er gået betragteligt frem de seneste år.

En rapport fra DTU i 2015 fastslog, at bestanden af gråsæler i Østersøen er vokset fra cirka 2000 til omkring 50.0000 i 2014.


Vores torskekvote for alle fiskere i Østersøen svarer cirka til, hvad sælerne spiser på 12 dage, så hvis vi skal have skylden, så har sælerne da et endnu større ansvar

Hans Erik Stærke, fisker fra Marstal på Ærø


- Vi mærker det, da der er færre fisk i nettet. Det er alvorligt, for iltsvindet bliver jo værre. Men skarverne og sælerne har en stor del af skylden for det, der sker. Men det er der jo ikke så mange, der vil gøre noget ved, siger Hans Erik Stærke.

Han har ikke andet end en skævt grin tilovers, når han bliver spurgt, om fiskerne ikke selv har et ansvar for, at der bliver længere mellem de store flotte torsk og fladfisk.

- Vores torskekvote for alle fiskere i Østersøen svarer cirka til, hvad sælerne spiser på 12 dage, så hvis nogen skal have skylden, så har sælerne da et endnu større ansvar, siger Hans Erik Stærke.

Annonce

Borgmestre ikke imponeret af ministersvar

I et svar til borgmestrene erkender miljøminister, Lea Vermelin (S), og ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), at udledningerne af kvælstof er for høje og at Lillebælt er et sårbart område. Samtidig gør de opmærksom på, at de har strammet reglerne for udledning af kvælstoffer to gange, og at miljøministeriet er i gang med at forberede nye vandplaner.

Men den melding får en lunken modtagelse hele vejen rundt.

- Det svar skuffer mig. Ministrene vælger kun at adressere ét problem, nemlig udledningen af kvælstoffer. Jeg savner, at man har modet til at tage fat i debatten om, at man igen skal til at nedbringe antallet af sæler og skarver. Men politikerne er nok berøringsangste, når det kommer til dét punkt, siger Ærø-borgmester, Ole Wej Petersen.

- Det svar handler primært om at regulere via vandplanerne, men det adresserer kun den ene del af problemet. Hvad med de andre problemer? Vi har brug for en helhedstænkning på de her områder, i stedet for at ministrene kun angriber den ene del af problemet. Jeg vil have, at staten sætter sig for bordenden og tager det her mere seriøst, og så hjælper vi meget gerne til, siger Johannes Lundsfryd.

I Marstal tager den erfarne fisker Hans Erik Stærke den politiske palaver med ophøjet ro.

- Jeg er mere bekymret for vores klodes tilstand, end jeg er bekymret for min egen økonomi. Men det kræver jo handling hele vejen rundt, og det kommer nok ikke sådan lige til at ske hen over natten.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Tanya og Ricko håber på løsning tæt på Frederiksodde Skole: - Hvorfor skal de børn med mest brug for ro flyttes rundt?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Dyr kviktest på Prangervej: 100 p-bøder på tre uger for at parkere på private pladser

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

Forsvarsgeneral stopper i FHK: Jeg har behov for at prøve noget nyt

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Fredericia For abonnenter

Milliongodtgørelse eller ej: Sag om bortvisning af kommunaldirektør afgøres først efter sommerferien

Kultur

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Fredericia

Ny cykelforretning åbner i vestbyen: - Vi vil skille os ud

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fredericia

Kandidat for Fredericia siger nej tak til at repræsentere byen som vikar i Folketinget: - For kort tid

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Fredericia

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Annonce