Annonce
Vejle

17-14: Byrådsflertal er klar til at vælte Posthusgrund-projekt

Selvom der er tænkt en grøn og offentlig park ind i NPV's projekt, går modstanderne efter at få lokalplanen for projektet lavet om, så det blandt andet rummer færre butikslejemål og et mere åbent byggeri. Illustration: Aarstiderne Arkitekter
Et flertal udenom Venstre vil have lagt en hel ny plan for Posthusgrunden, mens borgmesteren er afventende.

Vejle: Planklagenævnets afgørelse giver Posthusgrund-projektets modstandere nyt håb.

Og de sidder med langt mere end blot håb og krydsede fingre.

For både Socialdemokratiet, Konservative, Radikale Venstre og SF kan nu mønstre et flertal på 17 stemmer mod 14 for at vælte den lokalplan, som byrådsflertallet - med Venstre og Socialdemokratiet selv - vedtog i efteråret 2016.

Siden er der gået mere end to år, og det ændrer alt mener, Socialdemokratiets gruppeformand Søren Peschardt.

- Forudsætningerne for lokalplanen er ændrede og bristede i dag, for vi har på ingen måde længere behov for de mange butikskvadratmeter, planen indeholder. Vi vedtog den plan for at sikre en udvikling, hvor vi supplerer den handel, Vejle Midtby har i forvejen. Med Kvicklys nyhed forleden får vi endnu en gang bekræftet, at NPV går på strandhugst blandt byens eksisterende butikker, siger Søren Peschardt.

Jeg synes, det er amatøragtigt, at borgmesteren bare sender en meddelelse rundt til byrådet og kalder det en teknikalitet, når han ved, at alles øjne er rettet mod Posthusgrunden.

Søren Peschardt, Socialdemokratisk gruppeformand

Vil holde Sønderbrogade åben

Den konservative viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K) har hele tiden været modstander af Gammelhavn-projektet og går som Socialdemokratiet efter helt at nytænke den lokalplan, som er midlertidigt ugyldig på grund af mangler i det tilhørende kommuneplantillæg.

- Jeg mener, at vi har en helt ny situation, og at vi skal lave meget store ændringer i lokalplanen eller måske lave en helt ny. Det vigtigste for mig er, at vi holder Sønderbrogade åben for trafik. Vi skal passe på med ikke at ødelægge byen med lukningen af en vigtig vej, og så skal vi passe på den detailhandel, vi har i byen i forvejen, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Derfor ser han en ændret lokalplan for sig, som rummer færre butikslejemål og mindre massivt boligbyggeri.

- Nogle af grundtankerne i den gamle plan er forældede, og det er blevet, som vi frygtede: At udvikleren kannibaliserer byens eksisterende detailhandel, siger viceborgmesteren.

Område for moderne mennesker

En tredje modstander af projektet på Gammelhavn, Torben Elsig-Pedersen (RV), vejrer også morgenluft og går efter en helt ny lokalplan.

- Lad os udvikle en plan, som tager hensyn til, hvordan vi får en åben og grøn plads midt i Vejle by med nogle få beboelsesejendomme frem for et kedeligt og fantasiløst mastodontbyggeri. Lad os tænke frit, så vi får en bydel, der tilfører noget helt nyt, et område for moderne mennesker, der tænker natur, biodiversitet og miljø ind i det gode liv, siger Torben Elsig-Pedersen, som også efterlyser en fornyet debat om bibliotek og godsbanebygningen på arealet.

SF vil også have kommuneplantillægget og dermed lokalplanen ændret med færre butikker.

- Vi er åbne for drøftelser for at få en hel ny plan for området. Den kan også indeholde butikker, men generelt mener vi, at udviklingen i detalilhandlen ikke taler for flere butikker. E-handlen er vokset, og det vil sætte sit præg på den kommende udvikling, siger Morten Kristensen (SF).

Borgmester træder vande

På borgmesterkontoret træder Jens Ejner Christensen (V) vande.

Da avisen talte med borgmesteren onsdag aften, havde han netop sendt en kortfattet meddelelse rundt til byrådet om Planklagenævnets afgørelse.

- Jeg har bedt planchefen give os en grundig orientering på økonomiudvalgsmødet på mandag. Vi skal vide, hvad afgørelsen betyder. Er det bare en teknikalitet, og hvordan stiller det os? Det skal vi have svar på. Før ved jeg ikke, hvordan jeg stiller mig i forhold til indholdet af lokalplanen. Det er en meget politisk sag, og hvis det pludselig åbner for en hel nu pallette af muligheder, er der måske nu, vi skal bede om at få pillet noget af detailhandlen ud af planen. For mig er grundighed vigtigere end hastighed i denne sag, siger borgmesteren.

Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce