Annonce
Fredericia

19-årige Emil stemte for første gang: Klimaet blev afgørende

Så er krydset sat for første gang ved et folketingsvalg. Og 19-årige Emil Møller var grundig, før han satte sit kryds. Foto: Klaus Madsen
Selve krydset var lidt af et antiklimaks. Alligevel kunne 19-årige Emil Møller mærke, at han nu har fået reel indflydelse, efter han stemte for første gang.

Erritsø: Det tog ganske få sekunder, og så havde Emil Møller nået en milepæl.

Den 19-årige gymnasieelev er førstegangsvælger ved et folketingsvalg, og onsdag formiddag satte han sit kryds i en stemmeboks i Erritsø Idrætscenter. Det gik så hurtigt, at det var "lidt af et antiklimaks". Men alligevel markerer det et vigtigt skifte.

- Nu synes jeg, at jeg har mere ret til at udtale mig om forskellige ting. Som 15-16 årig kan man selvfølgelig godt have meninger om politik, men man har ingen indflydelse. Det har jeg nu. Derfor er det også vigtigt, at jeg griber muligheden for at kritisere, hvis der foregår nogle ting i samfundet, jeg ikke synes om, sagde Emil Møller til Fredericia Dagblad, efter at han havde stemt.

Jeg fyldte 18 år en uge efter det seneste kommunalvalg. Så flere af mine venner prøvede at stemme allerede dengang. Nu blev det min tur, og på en måde er man da blevet mere voksen.

Emil Møller, førstegangsvælger

Et afbræk i læsningen

Han er politisk interesseret, og som dreng blev han altid taget med til valgdage af sine forældre. Derfor var det helt naturligt for ham at stemme ved både EU-Parlamentsvalget 26. maj og folketingsvalget 5. juni.

- Jeg synes, valgkampen til EU-Parlamentet var rigtig god, for her diskuterede kandidaterne sagerne i stedet for det omkringliggende. Ved folketingsvalget har det været en hanekamp, hvilket er ærgerligt. Ved partilederdebatterne på TV 2 og DR har kandidaterne fået 15 sekunder til at svare. Det blev meget en diskussion om, hvad folk tidligere har sagt i stedet for en snak om politiske emner, siger Emil Møller.

Han har ikke selv været til mange debatter, men han har taget flere kandidattest.

- Klima og uddannelse er vigtige emner for mig. Gratis psykologhjælp og tandpleje er også vigtigt, for det er lige så vigtigt at have en sund psyke og sunde tænder som at have en sund krop generelt, siger Emil Møller.

Undervejs stødte han den unge SF-kandidat Nanna Bonde, som han følger på sociale medier. Hun fik hans stemme.

- Vi har de samme mærkesager, og jeg har taget indtil flere kandidattest, hvor jeg var mest enig med hende, siger Emil Møller, der brugte valget som et afbræk fra eksamenslæsningen.

25. juni bliver han student fra Fredericia Gymnasium.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce