Annonce
Indland

20.000 flere jyske husstande plages af trafikstøj

Selv om flere bliver udsat for trafikstøj i Jylland, er det samlede antal støjplagede boliger på landsplan faldet siden 2012.

Flere borgere i Jylland bliver udsat for trafikstøj. Samtidig dæmpes støjgenerne i hovedstadsområdet.

Et stigende antal borgere i Jylland bliver udsat for støj fra statens veje, der overstiger den vejledende støjgrænse på 58 decibel.

I løbet af fem år er antallet af støjplagede boliger i Jylland således steget med 50 procent fra godt 36.000 i 2012 til knap 55.000 i 2017.

Det fremgår af en støjrapport fra Vejdirektoratet, skriver Jyllands-Posten.

Tallene får flere jyske borgmestre til at kritisere staten for ikke at gøre nok for at afhjælpe generne. Blandt andre Randers' borgmester, Torben Hansen (S).

- Støjen er invaliderende for borgerne, og staten gør alt for lidt for at lave støjbekæmpelse ved motorvejen, siger han til Jyllands-Posten.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har fastslået, at trafikstøj blandt andet kan medføre kommunikationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær, stress, forøget blodtryk og forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

På trods af den stigende trafikstøj i Jylland er det samlede antal støjplagede boliger på landsplan faldet fra 120.000 i 2012 til 106.000 i 2017.

Faldet hænger sammen med, at der sammenlignet med for fem år siden er markant færre støjplagede boliger i hovedstadsområdet.

Øget hastighed og flere biler på vejene er faktorer, som øger støjen. Etablering af eksempelvis støjskærme, støjvolde og støjreducerende asfalt har den modsatte effekt.

I en mail til Jyllands-Posten skriver transportminister Ole Birk Olesen (LA), at han er opmærksom på, at "vejstøj er et væsentligt samfundsproblem, som desværre påvirker mange mennesker langs vejene".

Men han skriver også, at råderummet for offentlige investeringer i disse år er begrænset, og at mulighederne for at sætte nye projekter i gang derfor er indskrænket.

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, er dog ikke i tvivl om, at der bør sættes flere penge af til støjdæmpende initiativer.

- Det er Venstres politik, at vi skal have sat penge af til noget støjdæmpende, siger han.

- Jeg har selv været ude og besøge mange af de haver, det drejer sig om. Der kan man ikke engang høre fuglene synge, og det kan folk godt lide. Desuden er det dårligt for helbredet med for meget støj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Håndværkerformand sætter spørgsmålstegn i mørklægningssag: Millioner kunne måske have været sparet

112

En lang indsats er slut: 24 brandfolk har nedkæmpet brand i lagerhal og båd

Kultur For abonnenter

Skuespillere ser lys forude for teaterfremtid: Vi tror på et nyt Fredericia Teater

112

Røgudvikling følges nøje efter brand på Bundgårdsvej: - Ikke anledning til evakuering

Annonce