Ministerium rydder op i jungle af regler


Ministerium rydder op i jungle af regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister, Venstre
Billede
Debat. 

Regler: Regeljunglen for ledige har taget overhånd. År efter år er der indført nye regler og ofte oveni de gamle. Resultatet er et meget kompleks sæt af regler, som kun de færreste i dag har overblik over. Derfor er jeg også utrolig glad for, at det nu er lykkes at indgå en bred politisk aftale om en omfattende forenkling af hele indsatsen for ledige.

Det er første gang, at vi politikere luger så kraftigt ud i reglerne. Normalt giver politiske aftaler flere regler. Denne aftale giver færre, og derfor er det her historisk. Vi skylder også borgerne, kommunerne og virksomhederne, at vi ser på reglerne i en sammenhæng og skaber nogle langt mere enkle regler, som er til at forstå.

Ledige kan se frem til fair krav og forståelige regler. Vi sætter blandt andet en stopper for et stift og bureaukratisk krav om jobsøgning. Fremover skal ledige med et job på hånden ikke længere søge job de sidste seks uger, før de begynder i det nye job. Det samme gælder for folk, der snart skal på efterløn, folkepension eller barsel eller kan dokumentere, at de er hjemsendt på grund af vejrlig eller materialemangel som fx byggepladser, der må holde pause, fordi det er bidende frost og snevejr.

Vi sørger også for, at ledige får en mere effektiv indsats, hvor der tages udgangspunkt i, hvad den enkelte har behov for. Kommunerne får nemlig frihed til at planlægge hjælpen til ledige. Nogle ledige skal alene fokusere på at søge job den første tid, mens andre skal have et aktivt tilbud meget tidligt i ledighedsforløbet. Det kan fx være praktik i en virksomhed eller et kort uddannelsesforløb. Men det skal ikke længere være centrale krav, der i detaljer styrer kommunernes valg af indsats - den skal styres af den enkeltes behov. Min grundholdning er, at det er kommunerne bedre til at vurdere end vi politikere på Christiansborg.

Er der kommuner, som ikke lever op til ansvaret, kan de i yderste konsekvens blive sat under administration med faste krav til indsatsen. Vi vil ikke acceptere, hvis der er kommuner, der overlader ledige til sig selv. Derfor kommer vi også til at følge området tæt.

Det er heller ingen hemmelighed, at mange virksomheder i dag møder en mur af bureaukrati, når de vil tage ledige ind i løntilskudsjob eller praktik, eller hvis de vil ansætte voksenlærlinge. Jeg kan glæde virksomhederne med, at de forskellige ordninger bliver langt mere enkle, og at meget fremover kommer til at køre automatisk. Virksomheder slipper først og fremmest for, at de hver gang skal taste en lang række oplysninger ind om virksomhedens ansatte.

Regeringen forventer, at aftalen vil betyde, at jobcentrene skal bruge langt mindre tid på opgaverne. Samlet forventer regeringen, at der er tale om 1.000 årsværk, som kommunerne kan bruge til styrket velfærd. Ressourcerne bliver altså i kommunerne.

Ministerium rydder op i jungle af regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce