Annonce
Trekantområdet

24-årig sigtet for hæleri i millionklassen: Har forbindelse til mand dømt for bedrageri for fem millioner kroner

Martin Bryhl, som tidligere er blevet dømt for databedrageri, lokkede tilfældige mennesker til at give ham deres NemID-oplysninger. Den 24-årige koldingenser, der onsdag skal for retten, har forbindelse til sagen med Martin Bryhl. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
En 24-årig koldingenser skal onsdag for retten, fordi han er sigtet for i 109 tilfælde at modtage penge, som stammede fra databedrageri. Sagen kører som tilståelsessag.
Annonce

Kolding: I januar blev 29-årige Martin Bryhl, der stammer fra Fredericia, fængslet i tre år for bedrageri i millionklassen, og onsdag skal én af hans formodede medgerningsmænd for retten.

Sagen drejer sig om en 24-årig mand fra Kolding, der er sigtet for i alt 109 forhold af hæleri samt fire tilfælde af databedrageri. Det fremgår af sigtelsen mod den 24-årige mand, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i. Her fremgår det også, at sagen mod den 24-årige vil køre som en tilståelsessag.

Den 24-årige er sigtet for at have modtaget tæt på 1,2 millioner kroner, som stammede fra databedrageri. Ifølge sigtelsen skulle pengene, som den 24-årige har modtaget, stamme fra en lang række forskellige låneudbydere - eksempelvis Santander Consumer Bank og Ekspres Bank - samt overførsler fra adskillige konti i banker rundt omkring i landet, selvom han angiveligt var bevidst om, at pengene stammede fra en ulovlig handling.

Desuden skulle nogle af pengene også stamme fra Odense Kommune, Kerteminde Kommune og Udbetaling Danmark, står der i sigtelsen.

Annonce

Snød tilfældige

Martin Bryhl blev kendt skyldig i databedrageri for knap fem millioner kroner, efter det lykkedes for ham at franarre tilfældige mennesker deres NemID, optage lån i deres navn for efterfølgende at få pengene udbetalt enten til sin egen eller andres konti.

Martin Bryhl forklarede i retten, at han fik adgang til tilfældige menneskers NemID, efter han havde kontaktet dem på Facebook, hvor han blandt andet udgav sig for at være fra et lånefirma. Adskillige hoppede på tricket, og Martin Bryhl brugte deres NemID til at oprette lån og derefter overføre pengene til sin egen eller en medgerningsmands konto.

Ud over den 24-årige koldingenser har en kvinde fra Fredericia også været involveret i sagen.

- Jeg lokkede folks NemID ud af dem ved at udgive mig for at være fra et lånefirma. Jeg kunne også finde på at udgive mig for at være en privatperson, der ønskede at hjælpe. Nogle er hoppet fra og har sagt ”fuck dig”. Andre har taget billeder af deres NemID og sendt til mig, eller også har de siddet og givet mig de koder, jeg skulle bruge, sagde Martin Bryhl blandt andet i retten, hvor han også forklarede, at han ofte overførte pengene til folk, han skyldte penge.

Det forventes, at sagen mod den 24-årige mand fra Kolding afsluttes onsdag. Han er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, som kan straffes med op til seks års fængsel.

Straffeloven §290

Den 24-årige er sigtet efter straffelovens §290, stk. 2, som lyder:

For hæleri straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, som uberettiget modtager eller skaffer sig eller andre del i udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse, og den, der uberettiget ved at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på lignende måde efterfølgende virker til at sikre en anden udbyttet af en strafbar lovovertrædelse, medmindre forholdet er omfattet af § 290 a.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i 6 år, når hæleriet er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

FC Fredericia tog tre vigtige point og sprang op på andenpladsen

Fredericia

Coronasmitte steget med fem

Annonce