Fredericia: Én af de store, turkisblå kæmper fra Fredericia Havn er taget på sin sidste rejse.
Maersk Supply Service har besluttet at sende tre af de 11 skibe, der indtil nu har haft base i Fredericia, til genbrug. Men tre skibe på mellem 80 og 90,3 meter med en vægt på 2600 til 3800 ton sender man ikke lige ud på genbrugsstationen på Nordre Kobbelvej.
Derfor blev det første af de tre mastodonter trukket afsted til ophugning i Grenå for et par dage siden. Henover sommeren slæbes yderligere to af skibene i Fredericia Havn nordpå.
Der er flere årsager til, at Maersk Supply Service vælger at skære ned i deres flåde af offshore-skibe.
- Vi evaluerer jævnligt vores flådesammensætning og den fremtidige udsendelse af vores flåde, udtaler vicedirektør Mark Handin hos Maersk Supply Service på engelsk på selskabets LinkedIn-profil.
- Vi ser mange mere attraktive investeringsmuligheder, som tjener vores fokus bedre. Derfor har vi konkluderet, at genbrug af de tre skibe vil give det bedste udbytte, lyder en del af forklaringen.
For mange skibe på markedet
Sagt med lidt andre ord kan det ikke betale sig at gøre skibene klar til brug. De tre skibe, der nu sendes til ophugning, har nemlig ligget stille i Fredericia Havn de sidste fem år. Der er nemlig for mange af den slags skibe.
Selskabets kommunikationschef uddyber chefens forklaring:
- Siden oliepriserne røg ned i 2014, har det marked, vi er i, ikke behov for skibene. Derfor er der mange skibe, der ligger stille, forklarer kommunikationschef hos Maersk Supply Service, Charlotte Holst.
Hun tilføjer:
- Det koster meget at reaktivere skibe, der har ligget stille længe. Og den omkostning stemmer ikke overens med det udbytte, det vil give.
Derfor er Maersk Helper nu i Grenå, og inden længe er Maersk Attender og Maersk Winner på vej derop.
Her vil de tons tunge og meter lange offshore-skibe blive hugget op hos Fornæs Skibsophug, der køber skibe til ophugning og sælger skibsudstyr. Et selskab, der siden 1993 har ophugget langt over 1500 skibe ifølge dets hjemmeside.
Skibsdele sælges videre
Tidligere var det primært fiskekuttere, der blev hugget op. De seneste år er fragtskibe, redningsskibe og et par færger fra Storbritannien og de nordiske lande sendt til ophug på Djursland.
Charlotte Holst, kommunikationschef, Maersk Supply ServiceDet koster meget at reaktivere skibe, der har ligget stille længe. Og den omkostning stemmer ikke overens med det udbytte, det vil give.
Alle metaller bliver genanvendt, forsikrer selskabet. Og uanvendeligt affald bliver deponeret eller destrueret efter miljølovens forskrifter.
Mangler man udstyr til sit skib, kan man med fordel gå på opdagelse hos Fornæs - både online og fysisk. Selskabet har 80.000 kvadratmeter udendørs lagerplads og 15.000 kvadratmeter indendørs lagerhaller og sælger alt fra interiør som koøjer, rat og lanterner til udstyr som ankre, reb og redningsdragter.
Præcis hvornår de to sidste Mærsk fartøjer forlader Fredericia, har kommunikationschefen ikke dato på. Men næste skib bliver muligvis trukket nordpå sidst på måneden og det sidste i løbet af sommeren.