Annonce
Fredericia

36 års erfaring: Lars Vandborg brænder for soldaternes idræt

54-årige Lars Vandborg og korporal har i over 20 år stået i spidsen for forskellige idrætsgrene i den militære idrætsforening FAGI på Ryes Kaserne. Her er vi med til en omgang cross fit for stabsansatte. Foto: Peter Leth-Larsen
Lars Vandborg er en af hovedkræfterne i Fredericia Garnisons Idrætsforening. - Idræt gør os til bedre soldater, siger holdlederen og tovholderen, som har været med i 36 år. Men han må sommetider kæmpe hårdt for at stille hold.

Fredericia: Lars Vandborg var 18 år, da han første gang stiftede bekendtskab med Fredericia Garnisons Idrætsforening (FAGI) på Ryes Kaserne.

Lige siden har FAGI spillet en vigtig rolle i hans liv.

- Hvis en soldat får mulighed for at dyrke idræt, får du en meget bedre soldat, siger 54-årige Lars Vandborg.

Han har selv været aktiv udøver i flere af de 20 sportsgrene, FAGI tilbyder. Fodbold og volleyball er de foretrukne idrætsgrene for korporalen, som til daglig er it-administrator på Ryes Kaserne.

Da knæene for nogle år siden tvang ham væk fra banen, gik han over til cykling, bowling og billard. Men han fortsatte som fodboldtræner, ligesom han i mange år har været en af tovholderne i foreningen.

Lars Vandborg har nemlig oplevet, at idrætten ikke bare forbedrer soldaternes form. Det skaber også sammenhold blandt kollegerne på tværs af kompagnier på kasernen. Og så følger der altid sjove stunder og historier med.

Annonce

Når kampen er i gang, kæmper vi med næb og kløer. Så kan det være, der bliver råbt lidt efter målmanden. Og målmanden råber tilbage til træneren. Så snakker vi om det bagefter.

Lars Vandborg, der ikke har glemt vindergenet

Glæder sig til værnepligtige

FAGI's medlemmer er hovedsageligt militærfolk, men der er også cirka 90 civile blandt de cirka 600 medlemmer. Aktiviteterne i FAGI kan opdeles i to.

Den ene del hører under i Dansk Militært Idrætsforbund (DMI), hvor Fredericia-soldaterne kæmper for garnisonens sportslige ære internt i Danmark. Desuden er FAGI medlem af fag- og firmaidrætten, hvor medlemmerne kan dyrke den idræt, hvad de selv har lyst til. Ofte med udgangspunkt fra anlægget i Hannerup og Fredericia Idrætscenter.

Når soldaterne fra Ryes Kaserne stiller op til DMI-stævner, er det Lars Vandborgs opgave at stille det stærkeste hold. Træning foregår som regel kun lige op til stævnet.

- Jeg elsker de stævner, for det viser folk, hvad det også vil sige at være i forsvaret. Men vi har droslet noget ned med stævnerne de senere år, fordi vi er presset som organisation. Vi har været udfordret i holdsport de senere år. Blandt andet fordi så mange har været udsendt, siger Lars Vandborg.

Han glæder sig til, at Føringsstøtteregimentet fra august får værnepligtige. Som fodboldtræner kan han i hvert fald godt bruge en gruppe løbestærke unge mænd.

- Når vi får de værnepligtige hjem fra Haderslev, bliver det godt for vores fodboldhold. Jeg ved godt, hvad Slagelse, Holstebro, Aalborg og Karup stiller med. Hvis jeg bare stiller op med serie 6-spillere, bliver vi tromlet, siger Lars Vandborg.

- Divisionsspillere får som regel ikke lov til at spille, men ofte ser vi folk fra danmarksserien, fynsserien og serie 1. Vi havde på et tidspunkt Peter Gravesen, da han trænede under Ole Fritsen i Vejle Boldklub. Han måtte egentlig ikke spille, men han var da ude og hjælpe os engang, smiler Lars Vandborg.

Han understreger, at det er et privilegium at blive udtaget til holdet. Skal soldater med til sportsstævner i tjenestetiden, skal Lars Vandborg hente tilladelse fra kompagnicheferne. Og idrætsfolkene må ikke slække på andre soldaterpligter.

- Jeg er meget efter de værnepligtige: Hvis de er til DM onsdag og torsdag, er de måske trætte af, de skal på morgenløbetur om fredagen. Men de må bare bide smerten i sig og løbe med. Ellers kommer de ikke på holdet igen, siger Lars Vandborg.

En masse mennesker står bag

Lars Vandborgs hjerte banker også for firmaidrætten, hvor FAGI-folkene er meget aktive.

Da der i februar var idrætsfest i Fredericia Idrætscenter, blev Lars Vandborg kaldt op på scenen som en overraskelse. Han fik firmaidrættens hæderstegn, fordi han gennem 20 år har været med til at organisere fodbold, volleyball, beachvolley og billard.

- Det var en kæmpe cadeau. Men jeg var egentlig ikke så vild med at blive trukket frem, for det har ikke så meget med mig at gøre. Det er jo en hel masse mennesker, der får sådan noget til at fungere, lyder det beskedent fra siger Lars Vandborg om foreningen, som blev stiftet 9. maj 1919.

100-års jubilæet markeres 23. august med et stort idrætsstævne i Fredericia.

FAGI's medlemmer har cirka 20 forskellige sportsgrene at vælge imellem. Desuden kan de holde den generelle fysiske form ved lige med cross fit og spinning to gange om ugen. Her er det to FAGI-medlemmer forrest, 54-årige Lars Vandborg og korporal (i midten) og til højre seniorsergent Gert Nielsen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Øl væltede ud i rundkørsel: Politiet forventer oprydning i flere timer

Annonce