Annonce
Erhverv

Grov sag om underbetaling: Østeuropæere knoklede 70 timer om ugen for 37 kr. i timen

Gartneriet Gårslev har overenskomst med 3F, men det har underleverandøren, Bekesi Service Aps, som gartneriet entrerede med, ikke. Foto: Mette Mørk
11 ungarere og rumænere arbejdede for et gartneri i Gårslev til en timeløn på 37 kroner. Arbejdstiden var fra 07 til 18 seks dage om ugen og fra 07 til 14 om søndagen. "Det er den groveste sag om underbetaling, vi længe har set," siger Martin Jensen, formand for 3F Vejle.

Gårslev: En arbejdsuge på 70 timer til en timeløn på 37 kroner.

Det var ifølge 3F Vejle virkeligheden for én rumænsk og 10 ungarske ansatte, som siden sommeren 2018 har arbejdet på et lokalt gartneri.

- Vi ser mange sager om underbetaling, men den her er den groveste sag, vi længe har set, fortæller 3F-formand Martin Jensen, Vejle.

Sagen har foreløbig resulteret i, at fagforbundet har iværksat blokering og konflikt med vikarbureauet Bekesi Service Aps, Børkop, hvor de 11 østeuropæiske arbejdere formelt var ansat. Det betyder, at ingen 3F-medlemmer må tage arbejde i virksomheden.

3F håber at kunne udvide med en sympatikonflikt, som vil medføre, at ingen organiseret virksomhed eller arbejdskraft må arbejde for eller levere til virksomheden, der har adresse i et lejemål over Dagli'Brugsen i Gårslev.

Annonce

Østeuropæere er vendt hjem

De 11 østeuropæiske ansatte i Bekesi Service Aps er ifølge 3F Vejle vendt hjem til Ungarn og Rumænien.

Det skete efter, at afdelingen kontaktede Bekesi Service Aps for at tegne overenskomst med firmaet.

Ifølge 3F Vejle var der aftalt et møde mellem afdelingen og firmaet, men 15 minutter, før mødet skulle finde sted, blev 3F Vejle orienteret om, at Gartneriet Gårslev A/S havde opsagt aftalen med Bekesi Service Aps, og at de østeuropæiske ansatte var på vej hjem.

- Alle alarmklokker burde ringe

De 11 arbejdere - 10 kvinder og en mand - var hyret til at sætte blomsterpinde i urtepotter og binde orkideer fast til dem.

Opgaven løste Bekesi Service Aps som underleverandør for Gartneriet Gårslev A/S, Børkop.

Gartneriet selv har overenskomst med 3F, og ifølge Martin Jensen burde gartneriets ledelse være klar over, at de 11 østeuropæere ikke fik den overenskomstmæssige mindsteløn på området for ufaglærte på 136,80 kroner - altså 100 kroner mere i timen, end de 11 arbejdere blev betalt.

- Alle alarmklokker burde ringe, når man får løst en opgave så billigt, som gartneriet må have fået det. Vi har ikke det fjerneste imod, at der kommer udenlandsk arbejdskraft til Danmark, men det skal foregå efter danske og ordnede forhold, siger Martin Jensen.

- En timeløn på 37 kroner er uanstændigt, og det ville jo smadre det danske samfund, hvis det fik lov at sprede sig. Derudover er det uanstændigt at hive folk op gennem Europa til en løn, der er så latterligt lav, siger Martin Jensen.

Arbejdede syv dage om ugen

Ifølge udsagn fra fire af de 11 østeuropæiske arbejdere arbejdede de alle ugens syv dage, mens de var i Danmark.

- Deres arbejdsdag var fra klokken 7 til 18 seks dage om ugen. Om søndagen fik de fri klokken 14, fortæller Martin Jensen om de 11's arbejdsvilkår.

Det har ikke været muligt for Vejle Amts Folkeblad at få en kommentar til sagen fra Bekesi Service Aps. Og Gartneriet Gårslev er ikke vendt tilbage på Vejle Amts Folkeblads henvendelse.

Lønsedler fra fire af de 11 østeuropæiske ansatte bekræfter deres udsagn om, at de arbejdede til en timeløn på 37 kroner. Lønsedlerne har 3F Vejle modtaget fra de ansatte selv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB sendt FC Fredericia ud af oprykningskampen

Fredericia

Butikker kan ikke forsikre sig mod tyveri: Tabet skal dækkes af de lovlydige kunder eller ejeren selv

Annonce