Annonce
Læserbrev

3F'er: Kære arbejdsgivere, lad os stå sammen mod social dumping

Lad os få indført regulært kædeansvar. Så kan vi bagefter slås med hinanden om, hvor god overenskomsten skal være.

Læserbrev: Sociale klausuler og kamp mod social dumping er centrale emner, når vi i fagbevægelsen diskuterer kravene til de overenskomster, der skal forhandles, så snart vi når ind i 2020.

Det paradoksale er, at en stor del af vores modpart hos arbejdsgiverne har samme interesser, som vi har, i at sikre, at folk på danske arbejdspladser har løn og arbejdsforhold efter dansk overenskomst.

Her tænker jeg på de små og mellemstore virksomheder på det område, jeg kender bedst: byggeriet.

Lige nu har vi forrygende travlt med at gribe ind over for den skov af udenlandske underentreprenører, som af storentreprenørerne, danske såvel som udenlandske, er hyret til at udføre hver deres del af de mange store byggeprojekter, der er i gang landet over.

Vi møder hver uge flere firmaer på byggepladserne, hvor forholdene slet ikke er i orden.

Med en underskrift fra underentreprenøren sørger storentreprenøren for at have sin ryg fri:

"Jeg har i kontrakten sikret mig danske lønninger, danske arbejdsforhold, danske arbejdsmiljøregler. Hvis min underentreprenør overtræder reglerne, kan man ikke komme efter mig".

Når vi fra fagforeningen finder ud af, at ingen regler overholdes, kan det ende med, at underentreprenøren går konkurs. Der står så en flok arbejdere, gerne fra Østeuropa, uden løn og rettigheder.

Straks er et nyt firma klar til at rykke ind. Storentreprenøren fortsætter ufortrødent, måske endda med endnu billigere arbejdskraft og ganske uden risiko.

Mange offentlige myndigheder har indført arbejdsklausuler, når store entrepriser udbydes, og det er fint. Arbejdsklausuler rummer nemlig et kædeansvar.

Det betyder, at hovedentreprenøren har ansvaret, også når det er en underentreprenør, der ikke lever op til overenskomsten.

Men når private bygherrer i samarbejde med stat og/eller kommunen udfører store byggeprojekter, gælder reglen ikke altid.

Og i forbindelse med store boligbyggerier står som oftest udelukkende private aktører for projekterne. Her er kædeansvar og arbejdsklausuler mere undtagelsen end reglen.

At det er tilfældet, er efter min mening ikke i langt de fleste danske firmaers interesse. For det betyder, at danske små og mellemstore firmaer i byggebranchen har uhyre svært ved at konkurrere på priser.

Derfor har jeg en opfordring til dem, der normalt opfattes som vores - fagforeningernes - modpart, tømrermesteren, murermesteren, den lokale entreprenør, anlægsgartneren og alle de andre: Lad os sammen kæmpe mod den sociale dumping. Den rammer jer mindst lige så hårdt, som den rammer vore medlemmer.

Lad os få indført regulært kædeansvar. Så kan vi bagefter slås med hinanden om, hvor god overenskomsten skal være.

Annonce
Gert Skov Rasmussen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

FCK-spiller skadet + Succes for Fuglsang

Læserbrev

Lokalformand for vandråd: Jeg forstår ikke formålet med denne skræmmekampagne

Læserbrev: Forsyningsvirksomheden Ewii har i et nyhedsbrev nedgjort de mindre vandværker ved at betegne dem som underudviklede og ved at sætte spørgsmålstegn ved, om de kan levere rent vand. Trefor Vand, som er ejet af Ewii, havde tilbage i 2017 selv problemer med pesticidet desphenyl-chloridazon over grænseværdien i syv boringer, hvilket blandt andet betød, at man tog Staurbyskov Vandværk på Fyn ud af drift i en periode. Så Ewii har tidligere haft rod i deres "andegård". Direktør Lars Bonderup Bjørn burde være for veluddannet til at skabe forvirring hos forbrugerne. Han udtaler til dagbladet Information, at den danske vandsektor ikke er rustet til at håndtere den øgede forurening af drikkevandet. De mindre vandværker er underudviklede og tager for få vandanalyser. Nogle vandværker kun én om året. Det er direkte usandt. Det er kommunerne, der er myndighed. Vandværker tager som minimum otte prøver om året. Her er tale om en totalanalyse af boringer, vandværk, ledningsnet og fire steder på taphanerne. Kommunen fører også tilsyn med vandværket tekniske tilstand. Ewii-direktøren udtaler videre til avisen: "Kan det være rigtigt, at nogle forbrugere skal have større sikkerhed for vand af høj kvalitet end andre, bare fordi de får vand fra et større vandværk", og han svarer selv: "Nej, vel". Jeg gad vide, hvor han har disse påstande fra. Vi fra de mindre vandværker leverer vand af høj kvalitet. At flere små vandværker er lukket, skyldes for det meste strukturudviklingen og ikke forurening. Selvfølgelig er der vandværker, der ikke er fulgt med udviklingen og har glemt, at et vandværk er en fødevarevirksomhed. Hvad angår vandpriser, er det sådan, at vandværker drives efter "hvile i sig selv-princippet". Det vil sige, der skal være en balance mellem indtægter og udgifter. Det er dog muligt, at vandværket over en årrække kan opkræve beløb til nye investeringer. Lars Bonderup Bjørn argumenter for at få fremmed kapital fra eksterne investorer, der selvfølgelig vil have et pænt afkast. Dette tager vi mindre vandværker kraftigt afstand fra. Vi har muligheder for at låne penge med kommunegaranti. Jeg forstår ikke formålet med denne skræmmekampagne. Jeg har i mange år fulgt mindre vandværkers udvikling, og mange af os får rådgivning fra professionelle rådgivere.

Fredericia

Nyåbnet vinhandler i Vendersgade: En anden placering ville skabe en bedre forretning

Annonce