Annonce
Fredericia

3F har mistet tålmodigheden med underleverandør på Google-byggeri: - Det her accepterer vi ikke

3F i Fredericia har løbende fulgt byggeriet af Googles nye datacenter i Taulov. Nu mener fagforeningen, at en underleverandør - AC Data - ikke har betalt sine udenlandske ansatte det beløb, de har krav på, i overarbejdstidsbetaling og genetidstillæg. Google og hovedentreprenøren Exyte afviser. Foto: Søren Gylling
3F Fredericia mener, at en underleverandør på byggeriet af datacentret i Taulov ikke betaler sine ansatte det, de har krav på. Både Google og hovedentreprenøren på byggeriet, Exyte, afviser.

Taulov: Siden 1. juli 2020 har 3F Fredericia haft en medarbejder ansat til udelukkende at beskæftige sig med udenlandsk arbejdskraft på Google-byggeriet i Taulov.

Fagforeningen har løbende ved byggeriet af det store datacenter i Prinsessens Kvarter været i kontakt med Google i håb om, at arbejdsforholdene for både dansk og udenlandsk arbejdskraft blev sikret.


Annonce

De udenlandske virksomheder skal være der, men de skal indgå under ordnede forhold og lade være med at tro, de kan omgå den danske ordning. Det her er et forsvar både for de ansatte og de danske virksomheder.

Flemming Rasmussen, 3F formand


Men nu har fagforeningen mistet tålmodigheden med en af hovedentreprenør Exytes underleverandører. 3F mener ikke, at underleverandøren AC Data kan dokumentere, at virksomheden giver sine ansatte, som kommer fra udlandet, den rette betaling for overarbejde og i genetidstillæg.

- De udenlandske virksomheder skal være der, men de skal indgå under ordnede forhold og lade være med at tro, de kan omgå den danske ordning. Det her er et forsvar både for de ansatte og de danske virksomheder, siger formand for 3F Fredericias byggegruppe Flemming Rasmussen.

3F har holdt møder med AC Data

3F har siden byggeriets begyndelse været opmærksom på, om den udenlandske arbejdskraft på byggepladsen blev behandlet efter danske forhold og danske overenskomster. I marts 2019 var blandt andre Flemming Rasmussen sammen med andre fagforeninger inviteret ud på Googles byggeri af hovedentreprenøren Exyte, og dengang var Flemming Rasmussen positiv overfor Googles håndtering af byggeriet. Dengang sagde han til Fredericia Dagblad:

- Vi kommer ikke med brask og bram, men ønsker en åben dialog, og det har vi mødt. Jeg håber og tror på, at vi om et par år kan trykke hinanden i hånden på en god proces, siger Flemming Rasmussen.

Men sådan er det tilsyneladende ikke endt. 3F har haft en række såkaldte 48 timers møder, hvor arbejdstagerne i skikkelse af fagforeningen kan kræve dokumentation fra arbejdsgiveren på, at de ansatte får den løn, de har krav på.

3F mener ikke, de har fået papirer, der tydeligt viser, at medarbejderne hos AC Data har fået de genetidstillæg og overarbejdsbetaling, som de har krav på. Det drejer sig blandt andet om overarbejdstidsbetaling under corona-nedlukningen i foråret, hvor ansatte fra andre lande ikke kunne rejse hjem til deres familier i rotation som vanligt.

Senest er der aftalt endnu et møde mellem 3F og AC Data, som skal holdes torsdag 5. november.

Annonce

3F håber, Google og Exyte tager ansvar

Ifølge Flemming Rasmussen er AC Data identisk med selskabet Tag og Facade DK, som var underleverandør på Facebooks datacenterbyggeri i Odense og efterfølgende måtte betale 6,8 millioner kroner i et forlig med 3F Bygningsarbejderne Fyn, fordi de var blevet taget i at snyde mindst 115 udenlandske ansatte i løn.

3F håber stadig, at Google og Exyte tager ansvar for sine underentreprenør.

- Det her er et kraftigt vink med en vognstang om, at det her accepterer vi ikke. De skal acceptere den danske model, siger Flemming Rasmussen.

Annonce

Google: Vi går ikke på kompromis

Google står bag byggeriet af det nye datacenter i Prinsessens Kvarter. Herfra har leder af Googles datacenter, Arni Jonsson, sendt følgende skriftlige kommentar til sagen:

- De seneste to år har vi arbejdet på at bygge et datacenter, som bliver et af de mest moderne og energieffektive datacentre i verden. Det er en investering på 4,5 milliarder kroner, som i byggeprocessen har beskæftiget tusindvis af mennesker - og som vil bidrage til den grønne omstilling af Danmark, skriver han og fortsætter:

- Jeg kan forsikre, at vi i processen ikke er gået på kompromis med hverken byggeriet, sikkerheden på pladsen eller vores krav om, at alt arbejde udføres i overensstemmelse med danske løn- og arbejdsvilkår. Vores hovedentreprenør følger vores høje standarder på området, og jeg ikke grund til at tro, at det ikke skulle være tilfældet.

Annonce

Exyte: Vi tjekker vores underleverandører

Hovedentreprenøren på byggeriet af datacentret er det tyske Exyte med hovedkvarter i Stuttgart. Herfra oplyser Exyte via sin kommunikationschef Adriana Williams i en skriftlig kommentar, at Exyte jævnligt tjekker, om underleverandørerne overholder overenskomsterne.

- Overholdelse af reglerne er helt afgørende for Exyte. For at arbejde på byggepladsen i Fredericia skal alle underleverandører og deres medarbejdere bekræfte, at de overholder de danske overenskomster og fremlægge konkret dokumentation for det. Uden denne dokumentation får man end ikke lov at komme ind på pladsen. Exyte tjekker regelmæssigt vores underleverandører - såsom AC Data - og sørger for, at overenskomster overholdes, og at alle bestemmelserne i dem bliver fulgt.

Fredericia Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra AC Data via det engelske selskab AC PLC, som AC Data er en del af. Det er ikke lykkedes.

De seneste par år har hundredevis af håndværkere arbejdet på opførelsen af Googles datacenter i Prinsessens Kvarter. Foto: Søren Gylling
Annonce
Fredericia For abonnenter

Tanya og Ricko håber på løsning tæt på Frederiksodde Skole: - Hvorfor skal de børn med mest brug for ro flyttes rundt?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

Forsvarsgeneral stopper i FHK: Jeg har behov for at prøve noget nyt

Fredericia

Dyr kviktest på Prangervej: 100 p-bøder på tre uger for at parkere på private pladser

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Fredericia For abonnenter

Milliongodtgørelse eller ej: Sag om bortvisning af kommunaldirektør afgøres først efter sommerferien

Kultur

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Fredericia

Ny cykelforretning åbner i vestbyen: - Vi vil skille os ud

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fredericia

Kandidat for Fredericia siger nej tak til at repræsentere byen som vikar i Folketinget: - For kort tid

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Fredericia

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Annonce