Annonce
Fredericia

4,2 millioner på vej til de yngste - normeringer og betaling skal drøftes

En række daginstitutioner i Fredericia lever allerede i dag op til de faglige anbefalinger om minimumsnormeringer, men målet er at alle kommer med. Det skal et tilskud på 4,2 mio. kroner fra staten i 2020 være med til at sikre. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Regeringen er klar med ekstra millioner til kommunerne, så normeringerne i daginstitutionerne bliver hævet. I Fredericia lever nogle institutioner op til minimumsnormeringerne, men ekstra millioner kan bidrage til, at flere når målet. Udvalg tager sagen op straks, og der skal også kigges på taksterne.
Annonce

Fredericia: Fredericia Kommune kommer til at modtage 4,2 mio. kroner til at øge normeringerne i daginstitutionerne de kommende år. Millionerne udløses af regeringens ønske om at sikre mere personale i daginstitutionerne og er fordelt efter et forventet børnetal på 3100 børn i 2020.

- Vi har ikke vidst, hvor mange penge vi kunne komme i betragtning til, så derfor har vi endnu ikke drøftet i udvalget, hvordan de skal udmøntes. Men det vil være en sag, vi tager fat på, nu vi kender beløbet, siger Venstres Pernelle Jensen, medlem af børne- og skoleudvalget.

Fredericia Kommune ligger generelt i den gode ende i forhold til normeringer i daginstitutionerne, men ikke alle lever op til minimumsnormeringen.

- Ved I, hvad det vil koste, hvis alle skal op på minimumsnormeringen?

- Det tal har jeg bedt om fra embedsmændene, men vi har ikke fået det endnu. Jeg går ud fra, at vi får en samlet opgørelse på, hvad vi konkret kommer til at modtage, og hvad prisen er. Derfor ved jeg ikke, om beløbet er nok til, at vi får alle med, men det må være målet, siger Pernelle Jensen.

Udvalgsformand Ole Steen Hansen (S) glæder sig også over de ekstra millioner.

- Det ser ud til, at vi har frie hænder til at ansætte pædagoger, og nu hvor fordelingen er faldet på plads, skal vi have det sat på dagsordenen, som aftalt i budgettet, siger han.

500 mio. kroner til deling

Regeringen er sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten blevet enige om at fordele 500 millioner kroner pengene efter kommunernes børnetal.

Det betyder, at kommuner med flest børn under fem år får den største sum penge.

Børnetallet for 0-5 årige i Fredericia er i 2020 3100.

Aftalen skal først endeligt godkendes i Finansudvalget, før pengene sendes ud til landets kommuner.

Minimumsnormeringen er ifølge pædagogernes fagforening BUPL seks børn per voksen i børnehaver, og i vuggestuer tre børn per voksen.
Annonce

Ja tak fra Fredericia

Det fremgår af regeringsaftalen, at kommunerne kan anvende puljemidlerne til ansættelse af pædagogisk personale i kommunale, selvejende, udliciterede daginstitutioner samt puljeinstitutioner. Puljemidlerne kan ikke anvendes til ansættelser i privat institutioner og private pasningsordninger.

- Det er væsentligt, at vi ser på, hvad det er for personale, vi ansætter. Det skal være personale, der er omkring børnene, understreger Pernelle Jensen og er dermed på linje med kravene fra regeringen.

Tilskuddet fra regeringen må ikke kompensere det beløb, kommunerne havde afsat til daginstitutionsområdet i 2020. Det er ekstra penge, men kommunerne har mulighed for at frasige sig pengene.

Det har Fredericia Kommune ingen planer om.

- Vi vedtog i budgetteksten, at vi vil styrke daginstitutionstilbudene og ønsker at leve op til minimumsnormeringerne, så med tilskuddet kan vi bare styrke de bestræbelser, siger Pernelle Jensen.

Annonce

Kig på betalingen

I forbindelse med drøftelserne om at nå bedre normeringer, skal der også kigges på forældrebetaling.

- Vi vedtog også i budgettet, at vi kigger på overgangen fra vuggestue til børnehave og de ressourcer, det kræver, hvis vi skal udligne forældrebetalingen, så man betaler for den ydelse, man rent faktisk får, siger Pernelle Jensen.

Hun henviser til reglen om, at man som forældre betaler den dyre takst for at få sine børn passet, indtil de er tre år.

- Det gør man selv om barnet er rykket videre i børnehave, hvor normeringen er lavere. Det er ikke rimeligt, og det har vi i Venstre arbejdet for at få ændret, siger Pernelle Jensen.

Embedsmændene har beregnet, at det vil koste en halv million kroner at sikre, at forældre ikke betaler for mere end de får.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbenhed i byrådet? Uenige politikere fandt hinanden på ét punkt

Fredericia

Den engelske coronavariant er i Fredericia: Nye skærpede retningslinjer betyder, at nære kontakter skal i selvisolation i 14 dage

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Vi bør kunne lukke lidt op om 14 dage

Fredericia

Fra stilhed til flere dages kø: Pludselig er der pres på det lokale corona-testcenter

Fredericia For abonnenter

Sidste kapitel om teaterkonkurs på vej: Billetkøbere og andre kreditorer må vinke farvel til næsten 60 mio. kr.

Annonce