Fredericia: Fredericia Kommune kommer til at modtage 4,2 mio. kroner til at øge normeringerne i daginstitutionerne de kommende år. Millionerne udløses af regeringens ønske om at sikre mere personale i daginstitutionerne og er fordelt efter et forventet børnetal på 3100 børn i 2020.
- Vi har ikke vidst, hvor mange penge vi kunne komme i betragtning til, så derfor har vi endnu ikke drøftet i udvalget, hvordan de skal udmøntes. Men det vil være en sag, vi tager fat på, nu vi kender beløbet, siger Venstres Pernelle Jensen, medlem af børne- og skoleudvalget.
Fredericia Kommune ligger generelt i den gode ende i forhold til normeringer i daginstitutionerne, men ikke alle lever op til minimumsnormeringen.
- Ved I, hvad det vil koste, hvis alle skal op på minimumsnormeringen?
- Det tal har jeg bedt om fra embedsmændene, men vi har ikke fået det endnu. Jeg går ud fra, at vi får en samlet opgørelse på, hvad vi konkret kommer til at modtage, og hvad prisen er. Derfor ved jeg ikke, om beløbet er nok til, at vi får alle med, men det må være målet, siger Pernelle Jensen.
Udvalgsformand Ole Steen Hansen (S) glæder sig også over de ekstra millioner.
- Det ser ud til, at vi har frie hænder til at ansætte pædagoger, og nu hvor fordelingen er faldet på plads, skal vi have det sat på dagsordenen, som aftalt i budgettet, siger han.
500 mio. kroner til deling
Regeringen er sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten blevet enige om at fordele 500 millioner kroner pengene efter kommunernes børnetal.
Det betyder, at kommuner med flest børn under fem år får den største sum penge.
Børnetallet for 0-5 årige i Fredericia er i 2020 3100.
Aftalen skal først endeligt godkendes i Finansudvalget, før pengene sendes ud til landets kommuner.
Ja tak fra Fredericia
Det fremgår af regeringsaftalen, at kommunerne kan anvende puljemidlerne til ansættelse af pædagogisk personale i kommunale, selvejende, udliciterede daginstitutioner samt puljeinstitutioner. Puljemidlerne kan ikke anvendes til ansættelser i privat institutioner og private pasningsordninger.
- Det er væsentligt, at vi ser på, hvad det er for personale, vi ansætter. Det skal være personale, der er omkring børnene, understreger Pernelle Jensen og er dermed på linje med kravene fra regeringen.
Tilskuddet fra regeringen må ikke kompensere det beløb, kommunerne havde afsat til daginstitutionsområdet i 2020. Det er ekstra penge, men kommunerne har mulighed for at frasige sig pengene.
Det har Fredericia Kommune ingen planer om.
- Vi vedtog i budgetteksten, at vi vil styrke daginstitutionstilbudene og ønsker at leve op til minimumsnormeringerne, så med tilskuddet kan vi bare styrke de bestræbelser, siger Pernelle Jensen.
Kig på betalingen
I forbindelse med drøftelserne om at nå bedre normeringer, skal der også kigges på forældrebetaling.
- Vi vedtog også i budgettet, at vi kigger på overgangen fra vuggestue til børnehave og de ressourcer, det kræver, hvis vi skal udligne forældrebetalingen, så man betaler for den ydelse, man rent faktisk får, siger Pernelle Jensen.
Hun henviser til reglen om, at man som forældre betaler den dyre takst for at få sine børn passet, indtil de er tre år.
- Det gør man selv om barnet er rykket videre i børnehave, hvor normeringen er lavere. Det er ikke rimeligt, og det har vi i Venstre arbejdet for at få ændret, siger Pernelle Jensen.
Embedsmændene har beregnet, at det vil koste en halv million kroner at sikre, at forældre ikke betaler for mere end de får.