Annonce
Fredericia

50 fra Fredericia fejrede D-dag på stedet, hvor det hele skete

Militærhistorisk Foening Fredericia havde flettet ordet "Denmark" ind i logoet på de røde kasketter, så alle kunne se, at de var fra Danmark. Her besøger de monumentet for den danske sømand. Danmark er ikke anerkendt som allieret under D-dag, men mange danske sømænd sejlede forsyninger for de allierede. Privatfoto
Nogle læser historie i bøger eller på nettet - andre tager ud for at opleve verden på egen hånd. Det gjorde en flok fra Militærhistorisk Forening Fredericia.
Annonce

Fredericia: Træt og umiddelbart historie-mæt sidder Hans Dal i sin stol. Med et bredt smil på læben og en rød kasket på hovedet.

Hans Dal er tovholder i Militærhistorisk Forening Fredericia. I anledning af 75-året for D-Dag arrangerede han en 10 dage lang udflugt for 50 mænd og kvinder med masser af oplevelser og indtryk fra Normandiet, hvor de allierede gik i land på den store invasion 6. juni 1944.

- De fleste kender jo historiens linjer. Men for virkelig at mærke historiens vingesus er man nødt til at være på stedet. Og vi kom godt nok til at mærke vingesuset, fortæller Hans Dal.

Kort inden afrejsen blev han alvorligt ramt af legionær-syge, og en aflysning truede. Men i sidste øjeblik fik han grønt lys fra lægen.

- Han kunne nok se, at jeg ville gå helt i stykker ved ikke at tage med, siger Hans Dal, der har besøgt Normandiet 12 gange.

Man kan virkelig, virkelige mærke historiens vingesus i Normandiet.

Hans Dal, Militærhistorisk Forening Fredericia

Annonce

En tur op at flyve-agtig

De 50 medrejsende blev alle forsynet med røde Miltærhistorisk Forening-kasketter. Det gjorde det lettere at holde samling på tropperne i de ekstremt velbesøgte jubilæumsdage på områdets mange museer og oplevelsescentre.

- En dag besøgte vi et nyt sted, der er opført nær Dead Man's Corner i Sainte Marie Du Mont. Det viste sig at være helt fantastisk. Først blev vi ført ind i et nøjagtigt gengivet briefing-room - altså det rum, hvor piloter, faldskærmssoldater og andre blev orienteret om en forestående mission. Her blev vi talt til, som var vi faldskærmssoldater, der skulle sættes ind på D-dagen, siger Hans Dal.

Alene briefingen var en stor oplevelse. Men bagefter kom den helt store øjenåbner:

- Vi bliver ført fra briefing-rummet ud til en ventende Dakota (transportfly, der i den civile udgave er kendt under navnet DC3, red.). Vi bliver spændt fast til vores sæder, hvorefter flyet "letter". Det er en simulator, hvor flyet bevæger sig og vibrerer, motorerne buldrer, og udsigten udenfor vinduerne skifter ved hjælp af skærme. Så flyver vi over Kanalen og møder spærreild, så det hele ryster. Ud gennem vinduerne ser vi andre fly styrte ned, inden vores eget rammes af luftværnsild og må nødlande, fortæller Hans med armene ud langs siden, som var de vinger på et fly.

Annonce

Mødte veteraner

En anden dag mødte holdet nogle af de gamle veteraner, der havde kæmpet på Omaha Beach og de andre steder, der huskes fra D-dag.

- På en café foran et lille hotel mødte vi en 100 år gammel soldat, der sad på en bænk i sin uniform, som efterhånden er alt for stor. Han fortalte om sine oplevelser og måtte til sidst hjælpes op på sit værelse for at hvile ud. Han var kommet helt fra USA for at opleve jubilæet.

På selve 75-års dagen var alt i området spærret af, fordi Donald Trump, Macron og May skulle fejre dagen.

- Trafikkens spærringer fik en fra vores hold til at trave 20 kilometer til en by, hvor han blev forvekslet med VIP'er og inviteret med indenfor, fortæller Hans med et smil.

- Vi styrter!! De historieinteresserede danskere blev grebet af den virkelighedstro simulation af flyvning og spærreild over Normandiet. Privatfoto
Annonce

Nyt frem i lyset

Selvom det nu er 75 år siden, de allierede gik i land, kommer der stadig nye oplysninger og personlige beretninger for dagen.

- Arkiverne åbnes nu. Og nogle af deres oplysninger viser, at sejrherrerne måske har fortegnet billedet af nogle detaljer, siger Hans Dal.

For eksempel viser arkiverne, at nogle kampe, som ifølge de allierede og efterfølgende Hollywood-film var blodige, seje og modige, i virkeligheden var hurtigt overstået, fordi tyske soldater stak af.

- Så historien om D-dag er ikke færdigfortalt endnu, siger Hans Dal, som da også regner med, at han skal tilbage igen. Til sit 13. besøg i Normandiet.

Under besøget hilste de rejsende blandt andet på disse to veteraner fra D-dag-invasionen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce