Fredericia: Den lange sommer lokker stadig gæsterne på stranden, og TrygFondens livreddere har travlt. På Østerstrand blev det i uge 31 til 50 førstehjælpsaktioner, 20 forebyggende aktioner og 250 oplysende indsatser. Heldigvis var der ikke brug for livreddende indsatser.
Noget af det, som badende især skal være opmærksomme på, er revlehuller. I sidste uge måtte livreddere på vestkysten redde badegæster ud af revlehuller, men revlehuller findes også på østkysten. TrygFonden Kystlivredning opfordrer derfor til, at man bader, hvor der er livreddere, og lærer, hvordan man opdager revlehuller og tackler dem, hvis man bliver fanget.
Det er typisk bølgerne ved pålandsvind, der får revlehullerne til at opstå og skaber risiko for, at badegæster bliver trukket til havs. Man kan spotte et revlehul ved at se på vandoverfladen, der som regel har mindre bølger og skum, end resten af vandet langs stranden. Så selvom vandet ser roligt ud på overfladen, er det altså der, den udadgående strøm er kraftigst. Vind aktiverer hullerne, men der kan også være revlehuller i stille vejr.
Hvis man mærker, at man bliver ført med strømmen væk fra land, skal man holde hovedet koldt.
- Selv dygtige svømmere risikerer at drukne af panik og udmattelse, hvis de forsøger at svømme mod strømmen i revlehullet for at komme i land. Man kommer ingen vegne og bruger alle sine kræfter. I stedet skal man holde hovedet koldt og svømme langs stranden, til man kommer ud af revlehullet, og så svømme imod land. Revlehuller er i sig selv ikke farlige, det er først, hvis man går i panik og bruger sine kræfter forkert, at det bliver alvorligt, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse.